Zapomnij o guacamole, ta pasta z awokado jest bardziej wyrafinowana. Wszyscy będą pod wrażeniem
Pasta z awokado jest lekka, kremowa i delikatna. Dodatek pistacji wnosi chrupiący akcent i charakterystyczny smak. To świetny pomysł na zdrowe śniadanie, kolację albo przekąskę. Podawaj z pieczywem, grzankami, waflami ryżowymi albo jako dip do warzyw.
Awokado to produkt doskonale znany miłośnikom zdrowego odżywiania - a co, gdyby połączyć je z pistacjami? To zestawienie potrafi wynieść smak egzotycznego owocu na jeszcze wyższy poziom.
Taka pasta to świetna alternatywa dla klasycznego guacamole - zdecydowanie bardziej wyrafinowana, ale także prosta w wykonaniu.
- 1 dojrzałe awokado,
- 150 g twarogu półtłustego albo chudego,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 40 g pistacji obranych solonych,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól i pieprz.
Awokado obierz, usuń pestkę i przełóż miąższ do miski. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Dodaj twaróg i jogurt naturalny, a następnie rozgnieć widelcem lub zmiksuj blenderem na gładką pastę.
Pistacje posiekaj drobno lub zmiksuj pulsacyjnie, tak aby zachowały lekko chrupiącą strukturę. Dodaj do pasty.
Dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj i przełóż do miseczki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zamiast kotleta wybieram kolorową ucztę. Ten obłędny farsz śni mi się po nocach
Klasyczne ciasto z masą budyniową i wiśniami. Na deser zrób Imieninowy Specjał
Kilka minut w kuchni i gotowe. Chrupiąca przyjemność dla łasuchów