Reklama
Reklama

Zapomnij o guacamole, ta pasta z awokado jest bardziej wyrafinowana. Wszyscy będą pod wrażeniem

Pasta z awokado jest lekka, kremowa i delikatna. Dodatek pistacji wnosi chrupiący akcent i charakterystyczny smak. To świetny pomysł na zdrowe śniadanie, kolację albo przekąskę. Podawaj z pieczywem, grzankami, waflami ryżowymi albo jako dip do warzyw.

Awokado to produkt doskonale znany miłośnikom zdrowego odżywiania - a co, gdyby połączyć je z pistacjami? To zestawienie potrafi wynieść smak egzotycznego owocu na jeszcze wyższy poziom. 

Taka pasta to świetna alternatywa dla klasycznego guacamole - zdecydowanie bardziej wyrafinowana, ale także prosta w wykonaniu. 

Pasta z awokado - lista składników

  • 1 dojrzałe awokado, 
  • 150 g twarogu półtłustego albo chudego, 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego, 
  • 40 g pistacji obranych solonych, 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, 
  • sól i pieprz. 

Pasta z awokado - przepis

Awokado obierz, usuń pestkę i przełóż miąższ do miski. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Dodaj twaróg i jogurt naturalny, a następnie rozgnieć widelcem lub zmiksuj blenderem na gładką pastę. 

Pistacje posiekaj drobno lub zmiksuj pulsacyjnie, tak aby zachowały lekko chrupiącą strukturę. Dodaj do pasty. 

Reklama

Dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj i przełóż do miseczki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zamiast kotleta wybieram kolorową ucztę. Ten obłędny farsz śni mi się po nocach

Klasyczne ciasto z masą budyniową i wiśniami. Na deser zrób Imieninowy Specjał

Kilka minut w kuchni i gotowe. Chrupiąca przyjemność dla łasuchów

INTERIA.PL