Reklama
Reklama

Zaserwuję gościom na andrzejki. Wiem, że ten tort zrobi wrażenie, a przepis jest banalny

Tort tiramisu to ciasto inspirowane klasycznym, włoskim deserem. Pozwala poczuć dokładnie ten sam smak i nie wymaga pieczenia, będąc idealnie szybką propozycją na każdą okazję. Ja chętnie zrobię na andrzejki, bo wiem, jakie robi wrażenie także wizualnie.

Kiedy chcę zrobić wrażenie na gościach, sięgam do tego przepisu. To prawdziwa włoska klasyka, ale w jeszcze lepszym wydaniu - tort tiramisu nie tylko smakuje obłędnie, ale także wygląda rewelacyjnie.

Tort tiramisu - lista składników

Krem: 

  • 1000 g serka mascarpone, 
  • 8 żółtek jaj rozmiaru L lub XL, 
  • 200 g cukru drobnego, 
  • 100 ml likieru Amaretto. 

Warstwa biszkoptowa: 

  • 500 g podłużnych biszkoptów ladyfingers, 
  • 300 ml mocnej kawy espresso. 

Dodatkowo: 

Reklama
  • 3-4 łyżki kakao do posypania. 

Tort tiramisu - przepis

Przygotuj krem. 

W misce nad garnkiem z gotującą się wodą umieść żółtka i cukier. Ubijaj całość trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach przez 5−8 minut. Masa musi być gęsta, puszysta i jasnożółta, a cukier całkowicie rozpuszczony. 

Zdejmij miskę z pary i miksuj jeszcze przez chwilę, aż masa ostygnie. Następnie dodaj likier i krótko zmiksuj całość. 

Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj bardzo zimne Mascarpone, miksując na niskich obrotach, tylko do połączenia składników. 

Przygotuj tort. 

Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż folią spożywczą – zarówno dno, jak i boki. 

Kawę wlej do szerokiej miski lub płaskiego talerza. Bierz po biszkopcie i krótko zanurzaj je w espresso, tak, by się nie rozpadły, ale były dobrze nasączone. Układaj je ściśle na dnie formy. Wyłóż ok. 1/5 przygotowanego kremu i wyrównaj. Układaj kolejne warstwy biszkoptów i kremu, aż do wykończenia składników i uzyskania przynajmniej 3 warstw ciasta. 

Wstaw całość do lodówki razem z resztką pozostałego kremu. Schładzaj przez co najmniej 3-4 godziny. 

Delikatnie wyjmij ciasto z formy, a pozostałym kremem udekoruj boki. Resztkę przenieś do rękawa cukierniczego i nanieś na wierzchu ozdobne kleksy. 

Tort tiramisu posyp hojnie kakao. Wstaw ciasto do lodówki na jeszcze kolejne 1-2 godziny. Podawaj na zimno. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Pasta na bazie śledzia to kulinarny majstersztyk. Możesz jeść jako przekąskę lub smarować kanapki

Najlepsze ciasto pomarańczowe, jakie jadłam. Zawsze robię na święta, znika jako pierwsze

Puszysty wieniec drożdżowy z pesto i serem. Pyszna przekąska na andrzejki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery