Reklama
Reklama

Zaskocz bliskich nowym daniem. Ten szybki obiad na piątek zaskoczy całą rodzinę

Szybki obiad na piątek bez mięsa i zbędnych dodatków. Składa się z kruchego ciasta i prostych składników, które kupisz w każdym supermarkecie. Do bogatego farszu trafia też burrata, która dodaje kremowego charakteru. Całość syci, jest jarska i pyszna.

Co na obiad w piątek?

Obiad w piątek wcale nie musi być nudny ani przewidywalny. To nie tylko ulubiona ryba z patelni czy tradycyjne pierogi ruskie. Od czasu do czasu można postawić na coś wyjątkowego i lekkiego, a przy tym zapełniającego żołądek na dłużej. Idealnym pomysłem jest tarta na kruchym cieście ze szpinakiem, zalana aksamitną masą jajeczno-mleczną, w której zatopione są słodkie pomidorki koktajlowe. Całość wieńczy jeszcze kremowa burrata, czyli włoski ser, który rozpływa się na ciepłym cieście i nadaje mu elegancki, restauracyjny charakter. To wyśmienita propozycja nie tylko na piątkowy obiad dla katolików, ale też dla wszystkich, którzy wybierają kuchnię wegetariańską.

Reklama

Szybki obiad na piątek - przepis

Składniki:

Ciasto: 

  • 250 g mąki krupczatki, 
  • 200 g masła, 
  • 3 żółtka, 
  • szczypta soli. 

Farsz: 

  • 300 g mrożonego szpinaku w liściach (rozmrożonego i odciśniętego z wody), 
  • mała cebula, 
  • 200 ml mleka, 
  • 3 jajka, 
  • 200 ml śmietanki 30%, 
  • garść pomidorków koktajlowych,  
  • sól i czarny pieprz do smaku, 
  • szczypta gałki muszkatołowej, 
  • 10 g masła do smażenia. 

Dodatkowo: 

  • burrata. 

Sposób wykonania:

Do przesianej mąki dodaj zimne masło, posiekaj nożem, aż powstanie kruszonka. Dodaj żółtka i szczyptę soli, szybko zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny. 

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle, aż się zeszkli. Dodaj rozmrożony i dobrze odciśnięty szpinak. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Duś kilka minut, aż odparuje nadmiar wody. Odstaw do przestygnięcia.

Pomidorki przekrój na pół.  

Formę do tarty o średnicy 28 cm wyłóż ciastem. Ponakłuwaj spód widelcem i podpiecz w 200°C przez 10 minut. Wyjmij i ostudź. 

Na podpieczony spód wyłóż farsz szpinakowy. Na wierzchu ułóż połówki pomidorków koktajlowych. Całość zalej masą. Piecz ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C, aż masa się zetnie i lekko zarumieni. 

Na upieczoną, jeszcze ciepłą tartę ułóż kawałki burraty w kilku miejscach. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Na zewnątrz chrupiące, a w środku soczyste i aksamitne. Takie mielone wychodzą tylko z jednego rodzaju mięsa

Zupa Milion Dolarów jak z wykwintnej restauracji. Podasz na wystawny obiad, wstydu nie będzie

Gotuję jajka, kroję pieczarki i paprykę, dodaję majonez. Imprezowa sałatka z kilku składników

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | dania wegetariańskie | zapiekanki | ser | szpinak