Zaskocz bliskich nowym daniem. Ten szybki obiad na piątek zaskoczy całą rodzinę
Szybki obiad na piątek bez mięsa i zbędnych dodatków. Składa się z kruchego ciasta i prostych składników, które kupisz w każdym supermarkecie. Do bogatego farszu trafia też burrata, która dodaje kremowego charakteru. Całość syci, jest jarska i pyszna.
Obiad w piątek wcale nie musi być nudny ani przewidywalny. To nie tylko ulubiona ryba z patelni czy tradycyjne pierogi ruskie. Od czasu do czasu można postawić na coś wyjątkowego i lekkiego, a przy tym zapełniającego żołądek na dłużej. Idealnym pomysłem jest tarta na kruchym cieście ze szpinakiem, zalana aksamitną masą jajeczno-mleczną, w której zatopione są słodkie pomidorki koktajlowe. Całość wieńczy jeszcze kremowa burrata, czyli włoski ser, który rozpływa się na ciepłym cieście i nadaje mu elegancki, restauracyjny charakter. To wyśmienita propozycja nie tylko na piątkowy obiad dla katolików, ale też dla wszystkich, którzy wybierają kuchnię wegetariańską.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki krupczatki,
- 200 g masła,
- 3 żółtka,
- szczypta soli.
Farsz:
- 300 g mrożonego szpinaku w liściach (rozmrożonego i odciśniętego z wody),
- mała cebula,
- 200 ml mleka,
- 3 jajka,
- 200 ml śmietanki 30%,
- garść pomidorków koktajlowych,
- sól i czarny pieprz do smaku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 10 g masła do smażenia.
Dodatkowo:
- burrata.
Sposób wykonania:
Do przesianej mąki dodaj zimne masło, posiekaj nożem, aż powstanie kruszonka. Dodaj żółtka i szczyptę soli, szybko zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle, aż się zeszkli. Dodaj rozmrożony i dobrze odciśnięty szpinak. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Duś kilka minut, aż odparuje nadmiar wody. Odstaw do przestygnięcia.
Pomidorki przekrój na pół.
Formę do tarty o średnicy 28 cm wyłóż ciastem. Ponakłuwaj spód widelcem i podpiecz w 200°C przez 10 minut. Wyjmij i ostudź.
Na podpieczony spód wyłóż farsz szpinakowy. Na wierzchu ułóż połówki pomidorków koktajlowych. Całość zalej masą. Piecz ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C, aż masa się zetnie i lekko zarumieni.
Na upieczoną, jeszcze ciepłą tartę ułóż kawałki burraty w kilku miejscach.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zupa Milion Dolarów jak z wykwintnej restauracji. Podasz na wystawny obiad, wstydu nie będzie
Gotuję jajka, kroję pieczarki i paprykę, dodaję majonez. Imprezowa sałatka z kilku składników