Reklama
Reklama

Zawijańce gaździny w mig znikają z talerzy. Sycące i smaczne danie

Jeżeli miałeś okazję być na Podhalu lub w okolicach, a na dodatek zatrzymać się w tamtejszej agroturystyce, możliwe, że dane ci było również spróbować lokalnej kuchni. Dania podhalańskie przede wszystkim muszą być sycące. Przygotowaliśmy przepis na Zawijańce gaździny, potrawę, po której długo nie będzie ci burczeć w brzuchu.

Nie wiesz, kim jest gaździna? Już odpowiadamy, gaździną określa się żonę gazy, najprościej mówiąc jest to gospodyni na Podhalu i na Śląsku Cieszyńskim. Wśród podhalańskich przepisów znaleźć można wiele wybornych dań. Podczas wycieczki w tamte tereny w szczególności warto spróbować tradycyjnych moskoli, kwaśnicy, czy serów z mleka owczego. Dziś przedstawimy ci przepis będący wariacją na temat kuchni góralskiej. Sprawdź, jak zrobić Zawijańce gaździny z farszem z mięsa mielonego.  

Sprawdź także: Na obiad przygotuj swojską ciupankę. Odkryj sekret staropolskiego smaku

Przepis na zawijańce gaździny 

Ciasto: 

  • 300 g mąki pszennej, 
  • 1 jajko, 
  • 100 ml mleka, 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego, 
  • odrobina soli. 

Farsz: 

  • 500 g mięsa wieprzowego, 
  • 1 cebula, 
  • świeży szczypiorek, 
  • 1 marchewka, 
  • 1 łyżka oleju,  
  • 1 łyżeczka oliwy, 
  • sól i pieprz.  

Jak zrobić Zawijańce gaździny? 

Mleko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie gorące. Mąkę przesiej z solą. Dodaj jajko, olej i mleko. Wyrób gładkie ciasto. Uformuj kulkę i przykryj folią spożywczą lub ściereczką. Odstaw na 10 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie. Cebulę i obraną marchewkę posiekaj drobno. Zeszklij na patelni z rozgrzanym olejem i odstaw. Następnie przełóż mięso, posól i popieprz. Smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj warzywa. Odstaw. 

Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt. Dodaj farsz na środku, posyp szczypiorkiem i zawiń. Dokładnie zlep brzegi. Przygotuj duży garnek z osoloną wodą. Gotuj przez około 7 minut. Możesz też ugotować tak przygotowane zawijańce gaździny na parze około 10 minut. Po ugotowaniu każdy rulon podziel na mniejsze kawałki. Przed podaniem skrop oliwą.  

 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Błyskawiczny pasztet z pieczarek i wątróbki. Strzelczyk tylko mlaska przy testowaniu

Do jajek dodaję sezonowe warzywo. Omlet wychodzi przepyszny i syci na długo

Masz dwa płaty ciasta francuskiego? Zrób pyszne ciasto Figlarka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe