Reklama
Reklama

Kruche, kremowe i kwaskowe. Te ciastka znikają szybciej niż myślisz

Warto zawsze mieć pod ręką arkusz ciasta francuskiego. Możesz z niego w prosty, szybki sposób wyczarować pyszny deser. Na przykład ciasto francuskie z rabarbarem wymaga dosłownie 10-15 minut twojej pracy, a do jego przygotowania potrzebujesz kilku składników, które na pewno masz w kuchni. Rabarbar możesz zastąpić dowolnymi owocami.

Ciasto francuskie z rabarbarem

Ciastka z ciasta francuskiego z rabarbarem i budyniem to szybki, ale efektowny pomysł na słodką przekąskę. Kruche, lekko maślane ciasto idealnie łączy się z delikatną, waniliową masą. Kwaskowaty rabarbar dodaje z kolei całości więcej charakteru i idealnie równoważy słodycz. Wystarczy zaledwie kilka składników i kilkanaście minut twojej pracy (nie wliczając czasu pieczenia), aby powstały aromatyczne ciastka. 

Zamiast rabarbaru możesz użyć także innych owoców, np. truskawek, jabłek, gruszek czy śliwek - wszystko zależy od sezonu i preferencji smakowych. To idealna propozycja na ekspresowy deser, poczęstunek dla gości lub słodkie drugie śniadanie.

Reklama

Ciasto francuskie z rabarbarem - przepis

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego, 
  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g), 
  • 400 ml mleka, 
  • 2-3 łyżki cukru (do smaku), 
  • 2 łodygi rabarbaru, 
  • 2-3 łyżki brązowego cukru, 
  • jajko. 

Sposób wykonania:

Nagrzej piekarnik do 200°C. Umyj rabarbar i pokrój na jednakowej wielkości kawałki.  

Przygotuj budyń zgodnie z opisem na opakowaniu (z dodatkiem cukru), ale w 400 ml mleka. Odstaw do przestudzenia (przykryj powierzchnię budyniu kawałkiem folii spożywczej, by nie powstał kożuch). 

Rozwiń na blacie arkusz ciasta francuskiego i podziel go na jednakowej wielkości kwadraty. Zawiń ich rogi do środka (na kształt koperty), tworząc "dołek" na budyń. Na każde ciastko nałóż (w dołek) porcję przestudzonego budyniu.  

Przełóż ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z użyciem silikonowego pędzelka posmaruj z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Na każdym ciastku ułóż 3-4 kawałki rabarbaru. Całość oprósz brązowym cukrem. 

Wstaw blachę do piekarnika. Piecz przez około 20 minut - aż ciastka się zarumienią, a rabarbar zmięknie. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Obłędnie czekoladowe, z orzechową nutą. Ciasto inspirowane znanym batonikiem podbije kubki smakowe

Banalnie prosty deser z ciasta francuskiego. Delicja Hrabiny zrobi furorę

Polędwiczki nigdy nie były lepsze. Taki sos wydobywa ich smak

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciastka | desery | słodycze | owoce