Reklama
Reklama

Zdrowy i pełnowartościowy chleb duński. Dla osób, które chcą cieszyć się płaskim brzuchem

Chleb duński piecze się prosto, choć wymaga nieco cierpliwości, gdy ciasto wyrasta. Dzięki dodatkowi ziaren i płatków owsianych zawiera błonnik pokarmowy, który usprawnia pracę układu pokarmowego. Wspiera przede wszystkim perystaltykę jelit, dlatego może zredukować liczbę zaparć i przyspieszyć chudnięcie.

Co to jest chleb duński?

Chleb duński robi się z mąki żytniej z płatkami owsianymi i nasionami lnu oraz słonecznika. To zdrowa propozycja na każde śniadanie. Wspaniale smakuje z wysokiej jakości wędliną, łososiem czy dowolnym warzywnym smarowidłem. Bochenek ma doskonałą, mięsistą konsystencję i absolutnie fantastyczny smak. Całość przygotujesz zaskakująco szybko i choć czas fermentacji jest dość długi, to warto go poświęcić. 

Przeczytaj też: Rosół z przedwojennego przepisu. Zamiast makaronu jest inny, wyjątkowy dodatek

Reklama

Chleb duński - przepis

Składniki:

  • 400 ml ciepłej wody, 
  • 300 g mąki żytniej, 
  • 300 g ziaren żyta, 
  • 200 ml ciemnego piwa, 
  • 200 ml maślanki, 
  • 100 g mąki pszennej, 
  • 50 g nasion lnu, 
  • 50 g nasion słonecznika, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • 3 łyżeczki soli, 
  • 2 łyżeczki suchych drożdży aktywnych. 

Dodatkowo: 

  • płatki owsiane do posypania. 

Sposób wykonania:

Wymieszaj ciepłą wodę z drożdżami i cukrem. Odstaw na 10 minut. 

Zblenduj 2/3 ziaren żyta w malakserze na drobno. 

Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce robota kuchennego. Dodaj zaczyn drożdżowy, piwo i maślankę. Mieszaj do połączenia. 

Zamontuj w robocie hak do ciasta i ugniataj całość na średniej prędkości przez 10 minut. Przełóż masę do niemetalowej miski, przykryj ją luźno folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 24-48 godzin. 

Formę do pieczenia o wymiarach 22x12 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do blachy, lekko je dociskając. Posmaruj wierzch niewielką ilością wody i posyp płatkami owsianymi.

Wstaw chleb duński do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 100-120 minut lub do suchego patyczka.  

Wyjmij bochenek i zostaw na 5 minut przed usunięciem formy. Przed krojeniem całkowicie ostudź. 

Przechowuj chleb w szczelnym pojemniku, najlepiej w lodówce. Możesz go także zamrozić, by przedłużyć jego świeżość. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Truskawkowa Pychotka to ciasto idealne na Dzień Matki. To słodki i lekki owocowy deser

Pomysł na niedzielne śniadanie. Wyborne jajka w koszulce z dodatkami

Fit pasztet z kurczaka. Mogą go jeść osoby na diecie i sportowcy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pieczywo | zdrowie | dodatki