Zdrowy i pełnowartościowy chleb duński. Dla osób, które chcą cieszyć się płaskim brzuchem
Chleb duński piecze się prosto, choć wymaga nieco cierpliwości, gdy ciasto wyrasta. Dzięki dodatkowi ziaren i płatków owsianych zawiera błonnik pokarmowy, który usprawnia pracę układu pokarmowego. Wspiera przede wszystkim perystaltykę jelit, dlatego może zredukować liczbę zaparć i przyspieszyć chudnięcie.
Chleb duński robi się z mąki żytniej z płatkami owsianymi i nasionami lnu oraz słonecznika. To zdrowa propozycja na każde śniadanie. Wspaniale smakuje z wysokiej jakości wędliną, łososiem czy dowolnym warzywnym smarowidłem. Bochenek ma doskonałą, mięsistą konsystencję i absolutnie fantastyczny smak. Całość przygotujesz zaskakująco szybko i choć czas fermentacji jest dość długi, to warto go poświęcić.
Przeczytaj też: Rosół z przedwojennego przepisu. Zamiast makaronu jest inny, wyjątkowy dodatek
Składniki:
- 400 ml ciepłej wody,
- 300 g mąki żytniej,
- 300 g ziaren żyta,
- 200 ml ciemnego piwa,
- 200 ml maślanki,
- 100 g mąki pszennej,
- 50 g nasion lnu,
- 50 g nasion słonecznika,
- 2 łyżki cukru,
- 3 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki suchych drożdży aktywnych.
Dodatkowo:
- płatki owsiane do posypania.
Sposób wykonania:
Wymieszaj ciepłą wodę z drożdżami i cukrem. Odstaw na 10 minut.
Zblenduj 2/3 ziaren żyta w malakserze na drobno.
Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce robota kuchennego. Dodaj zaczyn drożdżowy, piwo i maślankę. Mieszaj do połączenia.
Zamontuj w robocie hak do ciasta i ugniataj całość na średniej prędkości przez 10 minut. Przełóż masę do niemetalowej miski, przykryj ją luźno folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 24-48 godzin.
Formę do pieczenia o wymiarach 22x12 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do blachy, lekko je dociskając. Posmaruj wierzch niewielką ilością wody i posyp płatkami owsianymi.
Wstaw chleb duński do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 100-120 minut lub do suchego patyczka.
Wyjmij bochenek i zostaw na 5 minut przed usunięciem formy. Przed krojeniem całkowicie ostudź.
Przechowuj chleb w szczelnym pojemniku, najlepiej w lodówce. Możesz go także zamrozić, by przedłużyć jego świeżość.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Truskawkowa Pychotka to ciasto idealne na Dzień Matki. To słodki i lekki owocowy deser
Pomysł na niedzielne śniadanie. Wyborne jajka w koszulce z dodatkami
Fit pasztet z kurczaka. Mogą go jeść osoby na diecie i sportowcy