Zielona pasta bez grama konserwantów. Do rosołu dodaję obowiązkowo
Odkąd robię te zieloną pastę, to już nic więcej nie potrzebuje w kuchni. To idealny dopełniacz smaku, nie ma nawet grama konserwantów, a do tego przygotowuje się go w kilka chwil. Do rosołu dodaję obowiązkowo, ale sprawdza się też w innych daniach. Jeśli lubisz lubczyk, musisz to mieć u siebie w kuchni.
Aromat liści lubczyku to coś, czego nie da się podrobić. Zarazem jest on korzenny i intensywny. W smaku zaś dominuje nuta umami, która jest połączeniem słodkiego, słonego, kwaśnego i gorzkiego. Wielu pokochało go przez popularną przyprawę, która niestety nie do końca jest zdrowa. Pasta z lubczyku, którą ci dzisiaj zaproponuję to pełnia smaku i samo zdrowie. Już nigdy nie sięgniesz po sklepową mieszankę.
Lubczyk przez lata stosowany był zarówno jako przyprawa w kuchni, jak i wsparcie organizmu w medycynie naturalnej. Liście rośliny obfitują w witaminę C, witaminy z grupy B. Dodatkowo dostarczają cennych olejków eterycznych, antyoksydacyjnej kumaryny, garbników. Taki skład pozytywnie wpłynie na wiele obszarów zdrowia.
Lubczyk a układ pokarmowy
Roślina od wieków znajdowała zastosowanie jako domowy lek na dolegliwości żołądkowe. Działa łagodząco i rozkurczowo. Pomaga pozbyć się wzdęć, nadmiernej ilości gazów. Zniweluje bóle brzucha (również te menstruacyjne), zatrucia pokarmowe i niestrawności. Spożywanie go poprawi procesy trawienne i ułatwi przepływ żółci do dwunastnicy.
Co więcej, lubczyk może chronić wątrobę. Właściwości hepatoprotekcyjne wspomogą ochronę komórek narządu i zadziałają na niego odtruwająco.
Lubczyk a układ krwionośny
Spożywanie lubczyku to same korzyści dla układu krwionośnego i serca. Ziele obniży poziom cholesterolu i cukru we krwi. Wykazuje działanie przeciwzakrzepowe, reguluje ciśnienie tętnicze. W ten sposób zmniejsza ryzyko chorób serca, miażdżycy, pojawienia się udaru czy zawału.
Lubczyk a układ odpornościowy
Lubczyk jest rośliną bogatą w witaminę C i wiele związków antyoksydacyjnych. Przez to ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne. Ułatwi wykrztuszanie, rozrzedzi zalegającą wydzielinę. Przyspieszy powrót do zdrowia i zapobiegnie wystąpieniu następnych infekcji.
Przeciwutleniacze mogą również działać przeciwnowotworowo oraz przeciwstarzeniowo. Będzie hamować wzrost komórek nowotworowych.
Lubczyk a libido
Naturalny afrodyzjak, tak bardzo często określa się lubczyk i to nie bez powodu. Lubczyk może pobudzać libido u mężczyzn i kobiet. Dodatek zielonych liści możemy znaleźć w składach wielu suplementów wspierających aktywność seksualną.
Jak tylko trafię na ładny lubczyk, zawsze przygotowuję tej pasty na zapas. Jej smak bije wszystko na głowę. Nazywamy ją w domu “naturalną maggi", ale jest od niej o wiele smaczniejsza. Doskonale podkręca smak potraw, szczególnie rosołu i innych zup. Przy tym jest bardzo zdrowa. Kulinarny ideał.
Składniki (na 3 słoiki 200 ml):
- 240 g liści lubczyku,
- 4 łyżeczki soli,
- 10 łyżek oleju,
- po 1 łyżeczce oleju do każdego słoika.
Sposób przygotowania:
1. Liście lubczyku pozbaw grubych łodyg i oczyść pod bieżącą wodą. Następnie liście pokrój i przełóż do wyższego naczynia.
2. Do liści dodaj sól oraz olej. Wszystko zmiksuj na pastę.
3. Gotową pastę przełóż do słoików. Na górę każdego z nich wylej 1 łyżeczkę oleju.
4. Domowa pasta z lubczyku jest gotowa. Przechowuj ją w lodówce lub zamroź na później.
Domową pastę z lubczyku można przede wszystkim użyć do rosołu. Będzie to świetne zastępstwo dla popularnej, sklepowej przyprawy, która wiadomo, jest smaczna, ale nie należy do najzdrowszych. Pasta nada wyjątkowego aromatu i właściwości zdrowotnych.
Poza tym ziołowa pasta sprawdzi się do urozmaicenia sosów, gulaszy i innych zup. Dobrze skomponuje się z rybami, owocami morza. Ze względu na działanie poprawiające trawienie zastosowanie znajdzie także w potrawach tłustych i ciężkich.
Źródło: gemini.pl, wapteka.pl, smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ulubiony weekendowy obiad mojej rodziny. Sekret tkwi w marynacie
Mdlejącego Imama robię, gdy tylko zaczyna się sezon na bakłażana. Zrób, pokochasz od pierwszego kęsa
Moja babcia zawsze robiła ciasto drożdżowe z tego przepisu. Jest jak smak dzieciństwa