Reklama
Reklama

Zielona pasta bez grama konserwantów. Do rosołu dodaję obowiązkowo

Odkąd robię te zieloną pastę, to już nic więcej nie potrzebuje w kuchni. To idealny dopełniacz smaku, nie ma nawet grama konserwantów, a do tego przygotowuje się go w kilka chwil. Do rosołu dodaję obowiązkowo, ale sprawdza się też w innych daniach. Jeśli lubisz lubczyk, musisz to mieć u siebie w kuchni.

Aromat liści lubczyku to coś, czego nie da się podrobić. Zarazem jest on korzenny i intensywny. W smaku zaś dominuje nuta umami, która jest połączeniem słodkiego, słonego, kwaśnego i gorzkiego. Wielu pokochało go przez popularną przyprawę, która niestety nie do końca jest zdrowa. Pasta z lubczyku, którą ci dzisiaj zaproponuję to pełnia smaku i samo zdrowie. Już nigdy nie sięgniesz po sklepową mieszankę.

Lubczyk - zdrowa roślina w kuchni

Lubczyk przez lata stosowany był zarówno jako przyprawa w kuchni, jak i wsparcie organizmu w medycynie naturalnej. Liście rośliny obfitują w witaminę C, witaminy z grupy B. Dodatkowo dostarczają cennych olejków eterycznych, antyoksydacyjnej kumaryny, garbników. Taki skład pozytywnie wpłynie na wiele obszarów zdrowia. 

Reklama

Lubczyk a układ pokarmowy

Roślina od wieków znajdowała zastosowanie jako domowy lek na dolegliwości żołądkowe. Działa łagodząco i rozkurczowo. Pomaga pozbyć się wzdęć, nadmiernej ilości gazów. Zniweluje bóle brzucha (również te menstruacyjne), zatrucia pokarmowe i niestrawności. Spożywanie go poprawi procesy trawienne i ułatwi przepływ żółci do dwunastnicy. 

Co więcej, lubczyk może chronić wątrobę. Właściwości hepatoprotekcyjne wspomogą ochronę komórek narządu i zadziałają na niego odtruwająco. 

Lubczyk a układ krwionośny 

Spożywanie lubczyku to same korzyści dla układu krwionośnego i serca. Ziele obniży poziom cholesterolu i cukru we krwi. Wykazuje działanie przeciwzakrzepowe, reguluje ciśnienie tętnicze. W ten sposób zmniejsza ryzyko chorób serca, miażdżycy, pojawienia się udaru czy zawału. 

Lubczyk a układ odpornościowy 

Lubczyk jest rośliną bogatą w witaminę C i wiele związków antyoksydacyjnych. Przez to ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne. Ułatwi wykrztuszanie, rozrzedzi zalegającą wydzielinę. Przyspieszy powrót do zdrowia i zapobiegnie wystąpieniu następnych infekcji. 

Przeciwutleniacze mogą również działać przeciwnowotworowo oraz przeciwstarzeniowo. Będzie hamować wzrost komórek nowotworowych. 

Lubczyk a libido

Naturalny afrodyzjak, tak bardzo często określa się lubczyk i to nie bez powodu. Lubczyk może pobudzać libido u mężczyzn i kobiet. Dodatek zielonych liści możemy znaleźć w składach wielu suplementów wspierających aktywność seksualną. 

Domowa pasta z lubczyku - przepis

Jak tylko trafię na ładny lubczyk, zawsze przygotowuję tej pasty na zapas. Jej smak bije wszystko na głowę. Nazywamy ją w domu “naturalną maggi", ale jest od niej o wiele smaczniejsza. Doskonale podkręca smak potraw, szczególnie rosołu i innych zup. Przy tym jest bardzo zdrowa. Kulinarny ideał. 

Składniki (na 3 słoiki 200 ml): 

  • 240 g liści lubczyku, 
  • 4 łyżeczki soli, 
  • 10 łyżek oleju, 
  • po 1 łyżeczce oleju do każdego słoika. 

Sposób przygotowania:

1. Liście lubczyku pozbaw grubych łodyg i oczyść pod bieżącą wodą. Następnie liście pokrój i przełóż do wyższego naczynia. 

2. Do liści dodaj sól oraz olej. Wszystko zmiksuj na pastę. 

3. Gotową pastę przełóż do słoików. Na górę każdego z nich wylej 1 łyżeczkę oleju. 

4. Domowa pasta z lubczyku jest gotowa. Przechowuj ją w lodówce lub zamroź na później. 

Do czego używać pasty z lubczyku?

Domową pastę z lubczyku można przede wszystkim użyć do rosołu. Będzie to świetne zastępstwo dla popularnej, sklepowej przyprawy, która wiadomo, jest smaczna, ale nie należy do najzdrowszych. Pasta nada wyjątkowego aromatu i właściwości zdrowotnych. 

Poza tym ziołowa pasta sprawdzi się do urozmaicenia sosów, gulaszy i innych zup. Dobrze skomponuje się z rybami, owocami morza. Ze względu na działanie poprawiające trawienie zastosowanie znajdzie także w potrawach tłustych i ciężkich.

Źródło: gemini.pl, wapteka.pl, smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ulubiony weekendowy obiad mojej rodziny. Sekret tkwi w marynacie

Mdlejącego Imama robię, gdy tylko zaczyna się sezon na bakłażana. Zrób, pokochasz od pierwszego kęsa

Moja babcia zawsze robiła ciasto drożdżowe z tego przepisu. Jest jak smak dzieciństwa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | dodatki