Reklama
Reklama

Zimowa przekąska do barszczu i nie tylko. Pyszne paszteciki drożdżowe z wyrazistym nadzieniem

Paszteciki Piwowarów to prosta przekąska. Ciasto drożdżowe skrywa dobrze doprawiony i lekko kwaskowaty farsz z kapusty kiszonej. Danie świetnie sprawdzi się jako przekąska imprezowa czy jako dodatek do barszczu. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Podczas domówek i rodzinnych spotkań, oprócz dania głównego, warto przygotować przekąskę lub przystawkę. Zimą swoich gości możesz uraczyć potrawą na ciepło. Świetnie sprawdzi się wyrazisty, czerwony barszcz, do którego możesz podać drożdżowe paszteciki Piwowarów z wyrazistym farszem z kiszonej kapusty z dodatkiem cebuli, pieprzu, mielonego kminku i kolendry. Są tak dobre, że znikają z talerzy w mgnieniu oka. 

Sprawdź także: Chrupiąca przekąska na sylwestra z ciasta francuskiego i boczku. Zrobisz ją w kilka minut

Przepis na paszteciki Piwowarów 

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej,
  • ½ łyżeczki drożdży instant,
  • 1 szczypta soli,
  • 80 ml ciepłego mleka,
  • 30 g roztopionego masła.

Farsz:

  • 200 g kapusty kiszonej,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka kminku mielonego,
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek.

Dodatkowo:

  • mąka do podsypania,
  • jajko do smarowania,
  • sezam do posypania.

Jak zrobić paszteciki Piwowarów? 

Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę, drożdże, sól i mleko. Wyrabiaj przez 5 minut do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Odstaw na 20 minut pod przykryciem, w ciepłym miejscu. Rozwałkuj ciasto na cienki placek. Posmaruj go roztopionym masłem i następnie zwiń je w rulon. Rulon pokrój na kawałki o długości ok. 1 cm. Każdy z kawałków ciasta rozgnieć w dłoni. Podsypując mąką, rozwałkuj je na kółka o średnicy ok. 7-8 cm.

Przygotuj nadzienie. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż ją w garnku, na odrobinie oliwy, do zeszklenia. Kapustę przelej wodą, drobno poszatkuj i włóż do garnka z cebulą. Wlej odrobinę wody i dodaj wszystkie przyprawy. Gotuj całość przez ok. 15 minut, do miękkości. Kapustę odcedź na sitku i pozostaw do ostygnięcia.

Złóż paszteciki. Na każdym kółku wyciętym z ciasta umieść łyżkę nadzienia. Jajko do smarowania rozbełtaj. Posmaruj nim brzegi krążka. Złóż brzegi do środka, tworząc trójkąt. Na rogach trójkąta pozostaw otwory, by woda mogła swobodnie odparować. Gotowe trójkąty odkładaj na blaszkę do pieczenia wyłożonej papierem. Posmaruj je z wierzchu resztą jajka. Posyp je sezamem. Wstaw blaszkę do piekarnika nastawionego na 190 st. Celsjusza i piecz paszteciki przez ok. 15 minut lub do ładnego zrumienienia. Paszteciki piwowarów podawaj na ciepło lub po ostudzeniu.

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Proste, tradycyjne, idealne na rodzinny obiad. Roladki wieprzowe ze sprawdzonego przepisu

Wytrawne babeczki jajeczne. Genialna przekąska na drugie śniadanie lub imprezę

Ciasto Trzech Króli. Puszysty biszkopt, słodka beza i maślany krem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski