Reklama
Reklama

Zimowa, szybka sałatka z pieczarkami. Przygotuj ją zamiast jarzynowej

Sałatki ziemniaczane sprawdzają się świetnie podczas rodzinnych spotkań. Można zrobić je na wiele sposobów, np. z boczkiem, cebulą, czy ogórkiem kiszonym. Zimą świetnie sprawdzi się sałatka z pieczarkami, jest prosta w przygotowaniu, można jeść ją solo, świetnie komponuje się także z daniami mięsnymi. Sprawdź, jak ją zrobić.

Planujesz zrobić rodzinne spotkanie lub domówkę? Wśród imprezowych dań i przystawek nie może wówczas zabraknąć sałatki. Standardem jest sałatka jarzynowa, ale warto też pomyśleć o alternatywie dla osób, którym przejadł się rodzimy klasyk. Obawiasz się, że danie rodem z kuchni włoskiej czy meksykańskiej nie wpisze się w gust twoich gości? A może nie masz czasu na eksperymenty? Bezpiecznym pomysłem jest szybka sałatka pieczarkami. Przygotujesz ją z łatwością i z pewnością zadowoli nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. 

Sprawdź także: Wegetariańska przekąska na sylwestra. Przygotujesz nawet na ostatnią chwilę

Przepis na szybką sałatkę z pieczarkami 

W recepturze na pieczarkową sałatkę znalazła się śmietana, jeśli jednak chcesz nieco odchudzić danie, możesz, zamiast niej użyć jogurtu naturalnego. 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 500 g pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 3-4 ziemniaki,
  • 2 ogórki kiszone,
  • kilka gałązek świeżej natki pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (12 proc.),
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku),
  • masło klarowane (do smażenia).

Jak zrobić sałatkę z pieczarkami? 


Ugotuj ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudź. Obierz i pokrój w kostkę. Obierz cebulę i pokrój w półplasterki. Zeszklij na maśle i zdejmij z patelni.

Opłucz pieczarki i pokrój na plasterki. Podsmaż na niewielkiej ilości masła z dodatkiem gałki muszkatołowej. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem. Pokrój drobno ogórki. Posiekaj natkę pietruszki. Połącz w misce wszystkie składniki sałatki. Wymieszaj.

W osobnym naczyniu połącz majonez ze śmietaną. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Połącz sałatkę z sosem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw na co najmniej 2-3 godziny do lodówki, by "przegryzły" się smaki.


Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Proste, tradycyjne, idealne na rodzinny obiad. Roladki wieprzowe ze sprawdzonego przepisu

Wytrawne babeczki jajeczne. Genialna przekąska na drugie śniadanie lub imprezę

Ciasto Trzech Króli. Puszysty biszkopt, słodka beza i maślany krem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki