Zimowa, szybka sałatka z pieczarkami. Przygotuj ją zamiast jarzynowej
Sałatki ziemniaczane sprawdzają się świetnie podczas rodzinnych spotkań. Można zrobić je na wiele sposobów, np. z boczkiem, cebulą, czy ogórkiem kiszonym. Zimą świetnie sprawdzi się sałatka z pieczarkami, jest prosta w przygotowaniu, można jeść ją solo, świetnie komponuje się także z daniami mięsnymi. Sprawdź, jak ją zrobić.
Planujesz zrobić rodzinne spotkanie lub domówkę? Wśród imprezowych dań i przystawek nie może wówczas zabraknąć sałatki. Standardem jest sałatka jarzynowa, ale warto też pomyśleć o alternatywie dla osób, którym przejadł się rodzimy klasyk. Obawiasz się, że danie rodem z kuchni włoskiej czy meksykańskiej nie wpisze się w gust twoich gości? A może nie masz czasu na eksperymenty? Bezpiecznym pomysłem jest szybka sałatka pieczarkami. Przygotujesz ją z łatwością i z pewnością zadowoli nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia.
Sprawdź także: Wegetariańska przekąska na sylwestra. Przygotujesz nawet na ostatnią chwilę
W recepturze na pieczarkową sałatkę znalazła się śmietana, jeśli jednak chcesz nieco odchudzić danie, możesz, zamiast niej użyć jogurtu naturalnego.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 500 g pieczarek,
- 2 cebule,
- 3-4 ziemniaki,
- 2 ogórki kiszone,
- kilka gałązek świeżej natki pietruszki,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (12 proc.),
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku),
- masło klarowane (do smażenia).
Ugotuj ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudź. Obierz i pokrój w kostkę. Obierz cebulę i pokrój w półplasterki. Zeszklij na maśle i zdejmij z patelni.
Opłucz pieczarki i pokrój na plasterki. Podsmaż na niewielkiej ilości masła z dodatkiem gałki muszkatołowej. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem. Pokrój drobno ogórki. Posiekaj natkę pietruszki. Połącz w misce wszystkie składniki sałatki. Wymieszaj.
W osobnym naczyniu połącz majonez ze śmietaną. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Połącz sałatkę z sosem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw na co najmniej 2-3 godziny do lodówki, by "przegryzły" się smaki.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Proste, tradycyjne, idealne na rodzinny obiad. Roladki wieprzowe ze sprawdzonego przepisu
Wytrawne babeczki jajeczne. Genialna przekąska na drugie śniadanie lub imprezę
Ciasto Trzech Króli. Puszysty biszkopt, słodka beza i maślany krem