Reklama
Reklama

Zjesz więcej, niż możesz. Tej babce ziemniaczanej nie sposób się oprzeć

Miękka, wilgotna i pyszna. Babka ziemniaczana to danie, którego ciężko nie polubić. Ta prosta potrawa składa się z niewielu składników i doskonale nadaje się na lekką przekąskę czy szybki obiad. Jeśli nie masz sprawdzonego przepisu na babkę ziemniaczaną, przychodzimy z pomocą. Oto receptura, która sprawi, że danie to stanie się jednym z twoich ulubionych.

Babka ziemniaczana — potrawa wielu kuchni regionalnych

Babka ziemniaczana to potrawa, która znana jest praktycznie w całej Polsce. Potrawa pochodzi z Białorusi, ale szybko została przejęta przez poszczególne regiony naszego kraju i przybrała nowe nazwy lub formy. Takim sposobem wiele gospodyń ma swoje własne oryginalne sposoby na upieczenie idealnej babki ziemniaczanej, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie.

Jeśli nie jesteś fanem babki ziemniaczanej, może się okazać, że po prostu źle trafiłeś. Tę potrawę można przygotować na wiele sposobów, przez co każdy wypiek może mieć inny smak czy strukturę. Spróbuj przygotować ją sam i przekonaj się, czy nie miałeś po prostu pecha. Podany przez nas przepis tworzy przepyszną, miękką i lekko wilgotną babkę, która ma wędzony i mięsny aromat. Przygotujesz ją szybko i prosto z dobrze znanych składników. Ciężko będzie popełnić jakiś błąd.

Podczas pieczenia babki bardzo ważna jest forma, którą wybieramy. Najlepiej sprawdzi się ta z kominem, która zwykle używana jest do pieczenia babek wielkanocnych. Okazuje się, że idealnie nada się również do tego wypieku. Babka ziemniaczana ma gęstą, ciężką konsystencję, przez co pieczenie jej w tortownicy czy prostokątnej formie może spowodować, że zanim środek będzie upieczony, brzegi babki będą już suche. Problem rozwiązuje forma z kominem, dzięki której całość będzie piekła się równo, a babka będzie idealna.

Zobacz także: Filet z kurczaka, ciasto francuskie i kilka dodatków. To danie możesz podać nawet na eleganckie przyjęcie

Babka ziemniaczana, jakiej nie jedliście — przepis i wykonanie

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 600 g cebuli,
  • 400 g boczku w kawałku,
  • 200 g boczku wędzonego w plastrach,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki soli,
  • pieprz,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka śmietany 30 proc.,
  • opcjonalnie: mąka ziemniaczana.

Z boczku zdejmujemy skórkę, a następnie kroimy go na średnio grube paski. Przekładamy go na rozgrzaną patelnię i smażymy do zarumienienia. Pozostawiamy ok. 2 cebule na później, a resztę obieramy ze skórki i kroimy na średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i masło, a następnie przekładamy cebulę. Zmniejszymy gaz i powoli podsmażamy. Kiedy będzie zeszklona, dodajemy łyżeczkę soli. Mocno zrumienioną zdejmujemy z gazu.

Ziemniaki obieramy ze skórki i dzielimy na trzy części. Dwie z nich trzemy na miazgę na tarce o drobnych oczkach wraz z pozostałą cebulą oraz czosnkiem. Jedną część trzemy na tarce o grubych oczkach. Wszystko razem mieszamy. Jeśli ziemniaki, których używamy, są wodniste, możemy dodać do nich ok. 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, aby upewnić się, że babka będzie miała lepszą strukturę. Dodajemy do masy łyżeczkę soli, pieprz oraz śmietanę. Następnie przekładamy do niej gorącą cebulę oraz boczek z patelni, ale bez tłuszczu.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C, a blachę, na której będzie piekła się babka, przekładamy o jedną niżej niż środkowa. Przechodzimy do przygotowania blachy. Wykładamy jej dno oraz boki boczkiem w plastrach. Ze względu na zawartość tłuszczu sprawi on, że bardzo prosto wyciągniemy babkę po upieczeniu. Do tak przygotowanej foremki przekładamy masę ziemniaczaną i przykrywamy je skrawkami boczku, które wystają poza formę. Wkładamy ją do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 175 st. C i pieczemy babkę przez kolejne 45 minut. Wyciągamy ją i przekładamy z formy na talerz. Kroimy i podajemy jeszcze ciepłą z łyżką kwaśnej śmietany.

Źródło: terazgotuje.pl, youtube.pl/@MenuDorotki

Zobacz też:

Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu

Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej

Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki | dania główne