Zrób steki, ale inaczej. Te z kalafiora zachwycają smakiem
To danie świetnie sprawdzi się jako urozmaicenie jadłospisu - idealne dla wegetarian, ale nie tylko. Steki z kalafiora są niezwykle sycące i po prostu przepyszne. Warto sięgnąć po to warzywo i wydobyć z niego to, co najlepsze.
Grube steki z kalafiora, obficie obsypane przyprawami i parmezanem to pyszne i sycące danie, które sprawdzi się zarówno jako samodzielna potrawa, jak i jako dodatek do mięs. Czas przygotowania jest bardzo szybki, samo przyrządzenie wyjątkowo proste. Kalafior jest niskokaloryczny, a samo danie wegetariańskie.
Do wykonania tego przepisu potrzebne będą następujące składniki:
- 2 średnie główki kalafiora,
- 50 g tartego parmezanu,
- 50 g bułki tartej,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1 łyżeczka papryki,
- 1 łyżeczka kolendry.
Kalafiora umyj, usuń zewnętrzne liście oraz dół rdzenia. Pokrój go w plastry o grubości ok. 2 cm. Kawałki, które się rozpadną i różyczki możesz upiec razem z przygotowanymi stekami, żeby nie marnować żadnego składnika.
Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj cienką warstwą oliwy. Połóż na niej plastry kalafiora.
Wszystkie przyprawy wymieszaj w miseczce. Połową z nich posyp wierzch warzyw, a następnie posmaruj oliwą.
Wstaw danie do piekarnika nastawionego na 220 st. Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Kalafior wyjmij i obróć na drugą stronę. Do pozostałych przypraw dodaj bułkę tartą i parmezan. Wymieszaj i posyp mieszanką drugą stronę warzyw.
Skrop kalafior oliwą i wstaw całość ponownie do piekarnika na kolejne 10-15 minut lub do miękkości i ładnego zrumienienia.
Steki z kalafiora podawaj natychmiast po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem mięsa i lekkiej surówki.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Zużyj w ciągu 4 dni. Kalafiora możesz też zamrozić na okres do 3 miesięcy.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Gulasz, ale inaczej. Z dodatkiem tego warzywa będzie jeszcze bardziej sycący
To ciasto w PRL-u było na każdych imieninach. Dziś wciąż robimy z sentymentem
Jedna z najzdrowszych zup. Działa jak probiotyk, odkwasza organizm