Reklama
Reklama

Zrób steki, ale inaczej. Te z kalafiora zachwycają smakiem

To danie świetnie sprawdzi się jako urozmaicenie jadłospisu - idealne dla wegetarian, ale nie tylko. Steki z kalafiora są niezwykle sycące i po prostu przepyszne. Warto sięgnąć po to warzywo i wydobyć z niego to, co najlepsze.

Grube steki z kalafiora, obficie obsypane przyprawami i parmezanem to pyszne i sycące danie, które sprawdzi się zarówno jako samodzielna potrawa, jak i jako dodatek do mięs. Czas przygotowania jest bardzo szybki, samo przyrządzenie wyjątkowo proste. Kalafior jest niskokaloryczny, a samo danie wegetariańskie.  

Steki z kalafiora - lista składników

Do wykonania tego przepisu potrzebne będą następujące składniki:

  • 2 średnie główki kalafiora, 
  • 50 g tartego parmezanu, 
  • 50 g bułki tartej, 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 
  • 1 łyżeczka papryki, 
  • 1 łyżeczka kolendry.

Steki z kalafiora - przepis

Kalafiora umyj, usuń zewnętrzne liście oraz dół rdzenia. Pokrój go w plastry o grubości ok. 2 cm. Kawałki, które się rozpadną i różyczki możesz upiec razem z przygotowanymi stekami, żeby nie marnować żadnego składnika. 

Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj cienką warstwą oliwy. Połóż na niej plastry kalafiora. 

Wszystkie przyprawy wymieszaj w miseczce. Połową z nich posyp wierzch warzyw, a następnie posmaruj oliwą. 

Wstaw danie do piekarnika nastawionego na 220 st. Celsjusza i piecz przez 15 minut. 

Kalafior wyjmij i obróć na drugą stronę. Do pozostałych przypraw dodaj bułkę tartą i parmezan. Wymieszaj i posyp mieszanką drugą stronę warzyw. 

Skrop kalafior oliwą i wstaw całość ponownie do piekarnika na kolejne 10-15 minut lub do miękkości i ładnego zrumienienia. 

Steki z kalafiora podawaj natychmiast po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem mięsa i lekkiej surówki. 

Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Zużyj w ciągu 4 dni. Kalafiora możesz też zamrozić na okres do 3 miesięcy. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Gulasz, ale inaczej. Z dodatkiem tego warzywa będzie jeszcze bardziej sycący

To ciasto w PRL-u było na każdych imieninach. Dziś wciąż robimy z sentymentem

Jedna z najzdrowszych zup. Działa jak probiotyk, odkwasza organizm

INTERIA.PL