Zrób tę zapiekankę na obiad w weekend, każdy poprosi o dokładkę. To będzie celebracja we włoskim stylu
To idealna obiadowa propozycja dla fanów makaronów - niezwykle sycąca i aromatyczna zapiekanka z pewnością zaspokoi głód dorosłych i dzieciaków. Warto ją zrobić zwłaszcza w weekend - to będzie prawdziwa rodzinna celebracja przy stole. We włoskim stylu!
Pyszna, niesamowicie sycąca propozycja na danie główne we włoskim stylu - być może ta zapiekanka makaronowa zainspiruje cię do przygotowania prawdziwej weekendowej uczty?
- 400 g makaronu świderki, penne lub innego,
- 800 g passaty pomidorowej,
- 200 g piersi z kurczaka,
- 200 g sera żółtego typu gouda,
- 80 g serka śmietankowego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1,5 łyżki świeżego oregano,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu,
- ¼ łyżeczki chili.
Dodatkowo:
- natka pietruszki do posypania.
Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż ją, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 4 minuty.
Mięso oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dołóż je na patelnię razem z drobno posiekanymi czosnkiem i oregano. Smaż do zezłocenia kurczaka przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlej passatę pomidorową i doprowadź całość do wrzenia. Dodaj zmiękczony serek śmietankowy razem z solą i pieprzem. Smaż do całkowitego połączenia składników, przez ok. 2 minuty.
Zdejmij patelnię z ognia i dodaj makaron oraz ¼ tartego żółtego sera. Dobrze wymieszaj całość.
Przenieś zawartość patelni do naczynia żaroodpornego. Posyp zapiekankę makaronową pozostałym serem, a formę przykryj szczelnie folią aluminiową.
Wstaw zapiekankę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 25 minut. Następnie usuń folię, włącz funkcję grilla i zapiekaj danie przez kolejne 3-5 minut, by wierzch ładnie się przyrumienił.
Danie podawaj na ciepło, posypane siekaną natką pietruszki.
Przechowuj w lodówce, pod przykryciem. Zjedz w ciągu 3 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Polędwiczki nigdy nie były lepsze. Taki sos wydobywa ich smak
Pomysł na sobotni obiad lub grilla. Wyśmienite burgery bez bułki
Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie. Kotleciki rybne warte spróbowania