Reklama
Reklama

Zrób tę zapiekankę na obiad w weekend, każdy poprosi o dokładkę. To będzie celebracja we włoskim stylu

To idealna obiadowa propozycja dla fanów makaronów - niezwykle sycąca i aromatyczna zapiekanka z pewnością zaspokoi głód dorosłych i dzieciaków. Warto ją zrobić zwłaszcza w weekend - to będzie prawdziwa rodzinna celebracja przy stole. We włoskim stylu!

Pyszna, niesamowicie sycąca propozycja na danie główne we włoskim stylu - być może ta zapiekanka makaronowa zainspiruje cię do przygotowania prawdziwej weekendowej uczty? 

Zapiekanka makaronowa - lista składników

  • 400 g makaronu świderki, penne lub innego, 
  • 800 g passaty pomidorowej, 
  • 200 g piersi z kurczaka, 
  • 200 g sera żółtego typu gouda, 
  • 80 g serka śmietankowego, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 1,5 łyżki świeżego oregano, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • ¼ łyżeczki chili. 

Dodatkowo: 

  • natka pietruszki do posypania. 

Zapiekanka makaronowa - przepis

Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw. 

Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż ją, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 4 minuty. 

Mięso oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dołóż je na patelnię razem z drobno posiekanymi czosnkiem i oregano. Smaż do zezłocenia kurczaka przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. 

Reklama

Wlej passatę pomidorową i doprowadź całość do wrzenia. Dodaj zmiękczony serek śmietankowy razem z solą i pieprzem. Smaż do całkowitego połączenia składników, przez ok. 2 minuty. 

Zdejmij patelnię z ognia i dodaj makaron oraz ¼ tartego żółtego sera. Dobrze wymieszaj całość. 

Przenieś zawartość patelni do naczynia żaroodpornego. Posyp zapiekankę makaronową pozostałym serem, a formę przykryj szczelnie folią aluminiową. 

Wstaw zapiekankę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 25 minut. Następnie usuń folię, włącz funkcję grilla i zapiekaj danie przez kolejne 3-5 minut, by wierzch ładnie się przyrumienił. 

Danie podawaj na ciepło, posypane siekaną natką pietruszki. 

Przechowuj w lodówce, pod przykryciem. Zjedz w ciągu 3 dni.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Pyszne paszteciki do barszczu na Boże narodzenie. Ich sekretem jest farsz

Pyszny kompot wigilijny na ostatnią chwilę. Nie ma goryczy, każdemu smakuje

Ciasto inspirowane znanym deserem. Jest obłędnie pyszne, sklepowa wersja się chowa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne