Reklama
Reklama

Zrób tę zapiekankę na obiad w weekend, każdy poprosi o dokładkę. To będzie celebracja we włoskim stylu

To idealna obiadowa propozycja dla fanów makaronów - niezwykle sycąca i aromatyczna zapiekanka z pewnością zaspokoi głód dorosłych i dzieciaków. Warto ją zrobić zwłaszcza w weekend - to będzie prawdziwa rodzinna celebracja przy stole. We włoskim stylu!

Pyszna, niesamowicie sycąca propozycja na danie główne we włoskim stylu - być może ta zapiekanka makaronowa zainspiruje cię do przygotowania prawdziwej weekendowej uczty? 

Zapiekanka makaronowa - lista składników

  • 400 g makaronu świderki, penne lub innego, 
  • 800 g passaty pomidorowej, 
  • 200 g piersi z kurczaka, 
  • 200 g sera żółtego typu gouda, 
  • 80 g serka śmietankowego, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 1,5 łyżki świeżego oregano, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • ¼ łyżeczki chili. 

Dodatkowo: 

  • natka pietruszki do posypania. 

Zapiekanka makaronowa - przepis

Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw. 

Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż ją, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 4 minuty. 

Mięso oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dołóż je na patelnię razem z drobno posiekanymi czosnkiem i oregano. Smaż do zezłocenia kurczaka przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. 

Reklama

Wlej passatę pomidorową i doprowadź całość do wrzenia. Dodaj zmiękczony serek śmietankowy razem z solą i pieprzem. Smaż do całkowitego połączenia składników, przez ok. 2 minuty. 

Zdejmij patelnię z ognia i dodaj makaron oraz ¼ tartego żółtego sera. Dobrze wymieszaj całość. 

Przenieś zawartość patelni do naczynia żaroodpornego. Posyp zapiekankę makaronową pozostałym serem, a formę przykryj szczelnie folią aluminiową. 

Wstaw zapiekankę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 25 minut. Następnie usuń folię, włącz funkcję grilla i zapiekaj danie przez kolejne 3-5 minut, by wierzch ładnie się przyrumienił. 

Danie podawaj na ciepło, posypane siekaną natką pietruszki. 

Przechowuj w lodówce, pod przykryciem. Zjedz w ciągu 3 dni.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Polędwiczki nigdy nie były lepsze. Taki sos wydobywa ich smak

Pomysł na sobotni obiad lub grilla. Wyśmienite burgery bez bułki

Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie. Kotleciki rybne warte spróbowania

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne