Zrobi zamieszanie na świątecznym stole. Zadymiarz oczaruje całą rodzinę
Zadymiarz to klasyczna babka marmurkowa, czyli efektowne połączenie jasnego i ciemnego ciasta w pyszną, wilgotną całość. Imponujący wzór można uzyskać dzięki odpowiedniemu umieszczeniu ciasta w formie i wykonaniu w nim zygzaków z użyciem noża lub patyczka do szaszłyków.
Nie ma to jak pyszne, proste w przygotowaniu ciasto z zabawną nazwą. Dokładnie taki jest Zadymiarz - od kiedy tylko poznałam przepis na ten deser, wiedziałam, że to coś wyjątkowego.
Przygotowania tego ciasta nie zajmuje zbyt wiele czasu, a zajada się nim cała rodzina. Na pewno sprawdzi się zwłaszcza w przypadku osób, które nie są miłośnikami cukiernictwa, a po prostu chcą zaserwować bliskim coś smacznego do kawy i herbaty.
- 175 g mąki tortowej,
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2x40 g),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki soli,
- 120 g masła,
- 160 g cukru,
- 3 jajka,
- 1½ łyżeczki ekstraktu migdałowego,
- 180 ml mleka,
- 40 g gorzkiego kakao,
- 80 ml gorącej wody.
Ogrzej wszystkie składniki do temperatury pokojowej. Rozgrzej piekarnik do 175°C.
Przesiej do miski mąkę, proszek na budyń, proszek do pieczenia i sól.
W osobnym naczyniu utrzyj na jasną, puszystą masę miękkie masło, cukier, jajka i ekstrakt migdałowy.
Do masy jajecznej partiami wmieszaj produkty sypkie na przemian z mlekiem. Całość zmiksuj na gładkie ciasto.
Wymieszaj kakao z gorącą wodą – do rozpuszczenia proszku.
Podziel ciasto na dwie części – jedną trochę mniejszą od drugiej. Do mniejszej dodaj kakao i wymieszaj do połączenia.
Natłuść i oprósz mąką formę o wymiarach około 20x20 cm. Na dno nałóż łyżką porcje każdego z ciast, tworząc z nich szachownicę. Wykorzystaj w sumie około 1/3 całego ciasta. W taki sam sposób ułóż jeszcze dwie warstwy ciasta tak, by w kolejnej warstwie na ciemnych polach szachownicy znalazły się jasne i odwrotnie. Gdy całe ciasto znajdzie się w formie, wykonaj 2 zygzaki zanurzonym w nie nożem – jeden pomiędzy prawym a lewym, a drugi pomiędzy górnym a dolnym bokiem formy.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45-55 minut – do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto ostudź na kratce.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Seniorzy powinni pić codziennie. Reguluje ciśnienie i skoki cukru, dba o serce
Mój świąteczny makowiec nigdy nie pęka. Jest idealnie wyrośnięty i dobrze wypieczony
Najlepsza kapusta z grzybami i grochem na wigilię. Niezbyt kwaśna, idealne proporcje i smak