Reklama
Reklama

Zrobi zamieszanie na świątecznym stole. Zadymiarz oczaruje całą rodzinę

Zadymiarz to klasyczna babka marmurkowa, czyli efektowne połączenie jasnego i ciemnego ciasta w pyszną, wilgotną całość. Imponujący wzór można uzyskać dzięki odpowiedniemu umieszczeniu ciasta w formie i wykonaniu w nim zygzaków z użyciem noża lub patyczka do szaszłyków.

Nie ma to jak pyszne, proste w przygotowaniu ciasto z zabawną nazwą. Dokładnie taki jest Zadymiarz - od kiedy tylko poznałam przepis na ten deser, wiedziałam, że to coś wyjątkowego.

Przygotowania tego ciasta nie zajmuje zbyt wiele czasu, a zajada się nim cała rodzina. Na pewno sprawdzi się zwłaszcza w przypadku osób, które nie są miłośnikami cukiernictwa, a po prostu chcą zaserwować bliskim coś smacznego do kawy i herbaty.

Ciasto Zadymiarz - lista składników

  • 175 g mąki tortowej,  
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2x40 g), 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • 120 g masła, 
  • 160 g cukru, 
  • 3 jajka, 
  • 1½ łyżeczki ekstraktu migdałowego, 
  • 180 ml mleka, 
  • 40 g gorzkiego kakao, 
  • 80 ml gorącej wody. 

Ciasto Zadymiarz - przepis

Ogrzej wszystkie składniki do temperatury pokojowej. Rozgrzej piekarnik do 175°C.  

Przesiej do miski mąkę, proszek na budyń, proszek do pieczenia i sól. 

Reklama

W osobnym naczyniu utrzyj na jasną, puszystą masę miękkie masło, cukier, jajka i ekstrakt migdałowy. 

Do masy jajecznej partiami wmieszaj produkty sypkie na przemian z mlekiem. Całość zmiksuj na gładkie ciasto. 

Wymieszaj kakao z gorącą wodą – do rozpuszczenia proszku. 

Podziel ciasto na dwie części – jedną trochę mniejszą od drugiej. Do mniejszej dodaj kakao i wymieszaj do połączenia. 

Natłuść i oprósz mąką formę o wymiarach około 20x20 cm. Na dno nałóż łyżką porcje każdego z ciast, tworząc z nich szachownicę. Wykorzystaj w sumie około 1/3 całego ciasta. W taki sam sposób ułóż jeszcze dwie warstwy ciasta tak, by w kolejnej warstwie na ciemnych polach szachownicy znalazły się jasne i odwrotnie. Gdy całe ciasto znajdzie się w formie, wykonaj 2 zygzaki zanurzonym w nie nożem – jeden pomiędzy prawym a lewym, a drugi pomiędzy górnym a dolnym bokiem formy. 

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45-55 minut – do tzw. suchego patyczka. 

Upieczone ciasto ostudź na kratce. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Seniorzy powinni pić codziennie. Reguluje ciśnienie i skoki cukru, dba o serce

Mój świąteczny makowiec nigdy nie pęka. Jest idealnie wyrośnięty i dobrze wypieczony

Najlepsza kapusta z grzybami i grochem na wigilię. Niezbyt kwaśna, idealne proporcje i smak

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery