Reklama
Reklama

Zrobiłam na imprezę, każdy się zajadał. Powtórzę z podwójnej porcji

Te złote kąski z kurczaka to idealny pomysł na szybką przekąskę, weekendowy obiad czy zagryzkę imprezową. Niesamowicie chrupiąca panierka i rozpływające się w ustach mięso sprawiają, że takie danie stanie się hitem w twoim domu. Przestaniesz kupować fast-foody na mieście, bo w domu przyrządzisz coś znacznie lepszego.

Kiedy nie masz pomysłu na imprezową przekąskę, z pomocą przychodzi ten przepis - złote kąski z kurczaka. To mój hit, każda koleżanka pytała już, jak je robię. Można podawać na różne sposoby, z ulubionymi sosami.

Złote kąski z kurczaka - składniki

  • 500 g piersi z kurczaka, 
  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 ml maślanki, 
  • 1 jajko w rozmiarze L lub XL, 
  • 5 łyżeczek czosnku granulowanego, 
  • 4,5 łyżeczki soli, 
  • 3 łyżeczki cukru, 
  • 2,5 łyżeczki papryki słodkiej, 
  • 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne, 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej. 

Dodatkowo: 

  • olej rzepakowy do smażenia. 

Złote kąski z kurczaka - przepis

W misce wymieszaj 2/3 mąki z 2/3 wszystkich przypraw. 

W oddzielnej misce ubij jajko z maślanką. Dodaj pozostałą mąkę z resztą przypraw oraz sodą oczyszczoną. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. 

Kurczaka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój go w średniej wielkości kostkę, wielkości 2-3 kęsów. 

Reklama

Włóż kurczaka do mieszanki jajeczno-maślankowej i wymieszaj go, by dobrze pokrył się ciastem. W dużym garnku rozgrzej olej do temperatury 160 st. Celsjusza. 

Bierz po jednym kąsku kurczaka, strzepnij nadmiar ciasta i przełóż go do suchej mieszanki. Dobrze dociśnij, by panierka przywarła. 

Ostrożnie wrzucaj kawałki kurczaka do rozgrzanego tłuszczu i smaż przez 3-4 minuty, do zezłocenia kurczaka. 

Jednocześnie smaż po 6-8 kawałków kurczaka. Wyjmuj je łyżką cedzakową i przenoś złote kąski z kurczaka na kratkę. 

Podawaj kurczaka na ciepło, najlepiej z dodatkiem ulubionego sosu i lekkiej surówki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Sekret tkwi w marynacie. Szaszłyki z papryką to pyszny pomysł na grilla

Mizeria po francusku idealna na grilla. Ten jeden dodatek zmienia znany nam smak

Najlepsze ciasto na pierogi. Delikatne, mięciutkie i dobrze trzyma farsz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kurczak