Zrobiłam na imprezę, każdy się zajadał. Powtórzę z podwójnej porcji
Te złote kąski z kurczaka to idealny pomysł na szybką przekąskę, weekendowy obiad czy zagryzkę imprezową. Niesamowicie chrupiąca panierka i rozpływające się w ustach mięso sprawiają, że takie danie stanie się hitem w twoim domu. Przestaniesz kupować fast-foody na mieście, bo w domu przyrządzisz coś znacznie lepszego.
Kiedy nie masz pomysłu na imprezową przekąskę, z pomocą przychodzi ten przepis - złote kąski z kurczaka. To mój hit, każda koleżanka pytała już, jak je robię. Można podawać na różne sposoby, z ulubionymi sosami.
- 500 g piersi z kurczaka,
- 300 g mąki pszennej,
- 200 ml maślanki,
- 1 jajko w rozmiarze L lub XL,
- 5 łyżeczek czosnku granulowanego,
- 4,5 łyżeczki soli,
- 3 łyżeczki cukru,
- 2,5 łyżeczki papryki słodkiej,
- 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Dodatkowo:
- olej rzepakowy do smażenia.
W misce wymieszaj 2/3 mąki z 2/3 wszystkich przypraw.
W oddzielnej misce ubij jajko z maślanką. Dodaj pozostałą mąkę z resztą przypraw oraz sodą oczyszczoną. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.
Kurczaka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój go w średniej wielkości kostkę, wielkości 2-3 kęsów.
Włóż kurczaka do mieszanki jajeczno-maślankowej i wymieszaj go, by dobrze pokrył się ciastem. W dużym garnku rozgrzej olej do temperatury 160 st. Celsjusza.
Bierz po jednym kąsku kurczaka, strzepnij nadmiar ciasta i przełóż go do suchej mieszanki. Dobrze dociśnij, by panierka przywarła.
Ostrożnie wrzucaj kawałki kurczaka do rozgrzanego tłuszczu i smaż przez 3-4 minuty, do zezłocenia kurczaka.
Jednocześnie smaż po 6-8 kawałków kurczaka. Wyjmuj je łyżką cedzakową i przenoś złote kąski z kurczaka na kratkę.
Podawaj kurczaka na ciepło, najlepiej z dodatkiem ulubionego sosu i lekkiej surówki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Sekret tkwi w marynacie. Szaszłyki z papryką to pyszny pomysł na grilla
Mizeria po francusku idealna na grilla. Ten jeden dodatek zmienia znany nam smak
Najlepsze ciasto na pierogi. Delikatne, mięciutkie i dobrze trzyma farsz