Zrobiłam na imprezę, każdy się zajadał. Powtórzę z podwójnej porcji
Te złote kąski z kurczaka to idealny pomysł na szybką przekąskę, weekendowy obiad czy zagryzkę imprezową. Niesamowicie chrupiąca panierka i rozpływające się w ustach mięso sprawiają, że takie danie stanie się hitem w twoim domu. Przestaniesz kupować fast-foody na mieście, bo w domu przyrządzisz coś znacznie lepszego.
Kiedy nie masz pomysłu na imprezową przekąskę, z pomocą przychodzi ten przepis - złote kąski z kurczaka. To mój hit, każda koleżanka pytała już, jak je robię. Można podawać na różne sposoby, z ulubionymi sosami.
- 500 g piersi z kurczaka,
- 300 g mąki pszennej,
- 200 ml maślanki,
- 1 jajko w rozmiarze L lub XL,
- 5 łyżeczek czosnku granulowanego,
- 4,5 łyżeczki soli,
- 3 łyżeczki cukru,
- 2,5 łyżeczki papryki słodkiej,
- 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Dodatkowo:
- olej rzepakowy do smażenia.
W misce wymieszaj 2/3 mąki z 2/3 wszystkich przypraw.
W oddzielnej misce ubij jajko z maślanką. Dodaj pozostałą mąkę z resztą przypraw oraz sodą oczyszczoną. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.
Kurczaka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój go w średniej wielkości kostkę, wielkości 2-3 kęsów.
Włóż kurczaka do mieszanki jajeczno-maślankowej i wymieszaj go, by dobrze pokrył się ciastem. W dużym garnku rozgrzej olej do temperatury 160 st. Celsjusza.
Bierz po jednym kąsku kurczaka, strzepnij nadmiar ciasta i przełóż go do suchej mieszanki. Dobrze dociśnij, by panierka przywarła.
Ostrożnie wrzucaj kawałki kurczaka do rozgrzanego tłuszczu i smaż przez 3-4 minuty, do zezłocenia kurczaka.
Jednocześnie smaż po 6-8 kawałków kurczaka. Wyjmuj je łyżką cedzakową i przenoś złote kąski z kurczaka na kratkę.
Podawaj kurczaka na ciepło, najlepiej z dodatkiem ulubionego sosu i lekkiej surówki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie potrzebuje mięsa, żeby zrobić wrażenie. Zapiekanka Sycylijska kusi ciągnącym się serem
Na surowo ich nie zjesz. Możesz zrobić dżem, sałatkę na zimę albo ukisić
Fasolka jak ze szlacheckiego stołu. Dodatek tego soku sprawia, że smakuje orzeźwiająco