Zrobiłam na imprezę, wszystkie koleżanki chciały przepis. Ciasto Koliber smakuje tak dobrze, jak wygląda
Jeżeli szukasz deseru na eleganckie przyjęcie, ciasto Koliber sprawdzi się doskonale. Takiej mieszanki wyjątkowych składników nie znajdziesz w żadnym innym przepisie - mamy tu m.in. banany, orzechy pekan, ananasy i kiwi. Nie brakuje także czekoladowego akcentu. Wszystko to tworzy obłędną całość.
To ciasto bardzo chętnie przygotowuję, gdy spodziewam się gości - Koliber smakuje wybornie, ale także zachwyca eleganckim wyglądem.
Ciasto:
- 375 g mąki pszennej,
- 345 g bananów,
- 250 g orzechów pekan,
- 240 ml oleju rzepakowego,
- 200 g ananasa z puszki,
- 150 g brązowego cukru,
- 150 g cukru białego,
- 3 jajka w rozmiarze L lub XL,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu,
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
- ½ łyżeczki soli.
Krem:
- 450 g serka śmietankowego,
- 450 g cukru pudru,
- 120 g miękkiego masła,
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 1 szczypta soli.
Polewa czekoladowa:
- 50 g czekolady mlecznej,
- 10 ml śmietanki 36%.
Dodatkowo:
- banany do dekoracji,
- kiwi do dekoracji.
Przygotuj ciasto.
Orzechy pekan drobno posiekaj i podpraż je w piekarniku nastawionym na 150 st. Celsjusza przez 7-8 minut. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, ziele angielskie i sól.
Banany i ananasa bardzo dokładnie rozgnieć widelcem lub robotem kuchennym. Przełóż je do średniej miski i dodaj wszystkie mokre składniki: olej, jajka, ekstrakt waniliowy.
Wlej mokre składniki do mieszanki mąki i ubijaj do całkowitego połączenia. Dodaj orzechy pekan i wymieszaj.
Dwie foremki o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do nich równomiernie masę i wstaw do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza na 25-30 minut lub do suchego patyczka.
Wyjmij spody z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Każdy z nich przedziel na dwa blaty.
Przygotuj krem.
W dużej misce ubij serek śmietankowy z masłem na średniej prędkości obrotów miksera, przez ok. 2 minuty.
Następnie dodaj cukier puder, ekstrakt waniliowy i sól. Ubijaj na niskich obrotach przez 30 sekund, a następnie zwiększ prędkość do maksymalnej i mieszaj przez 3 minuty, do uzyskania kremowej konsystencji.
Przygotuj polewę.
Pokruszoną czekoladę przełóż do garnuszka i zalej śmietanką. Delikatnie podgrzej całość, ale nie zagotowuj. Pozostaw na minutę.
Masę wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie zostaw do ostudzenia.
Złóż ciasto.
Na paterze lub w tortownicy ze zdejmowalnymi rantami połóż jeden ze spodów. Rozsmaruj na nim równomiernie 1/6 przygotowanego kremu. Nakładaj kolejne warstwy, kończąc na kremie. Następną 1/6 kremu posmaruj brzegi ciasta Koliber. Ostatnią część umieść w rękawie cukierniczym i wykonaj na wierzchu ozdobne różyczki.
Polewę czekoladową wylej na krawędzi ciasta, by zastygając, stworzyła ozdobne zacieki.
Banany i kiwi do dekoracji pokrój i porozkładaj je na wierzchu ciasta.
Wstaw ciasto Koliber do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawaj na zimno.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Śniadanie jak z paryskiej kawiarni. Cytrusowy aromat, złocisty kolor
Najlepsze kluski świata pochodzą z Kujaw. Można jeść same, z mięsem i nawet cynamonem
Robię na rodzinny obiad i romantyczną kolację we dwoje. Ten przepis przenosi do słonecznych Włoch