Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz jest obłędnie dobra. Jeden dodatek wynosi ją na najwyższy poziom
Nie ma to jak klasyczna, domowa zupa pomidorowa, którą uwielbiają dorośli i dzieciaki. A gdyby tak zaserwować ją w zupełnie nowym wydaniu, z wyjątkowym dodatkiem, według przepisu samej Ewy Wachowicz? Sekretem jest tu odrobina masła, która nadaje zupie wyjątkową konsystencję i głębię aromatu.
Jeżeli lubisz zupę pomidorową, koniecznie wypróbuj ten przepis opracowany przez samą Ewę Wachowicz. Autorka programu "Ewa gotuje" słynie z nowatorskiego podejścia do tradycyjnych dań, tak też jest i tym razem. Dodaj jedną rzecz, a twoja pomidorówka wejdzie na wyższy poziom smaku.
Trudno w Polsce znaleźć dom, gdzie nie gotuje się zupy pomidorowej - to bez wątpienia prawdziwy klasyk, który kojarzy się nam z dzieciństwem, rodzinnym obiadem i ciepłem. Prosta kuchnia wciąż dla wielu osób jest najlepsza i pozwala poczuć się nie tylko najedzonym, ale także szczęśliwym.
Smak pomidorówki i wybrane do niej dodatki mogą być różne. Niektórzy zawsze jedzą ją z makaronem, inni nie wyobrażają sobie innej wersji niż z ryżem. To kwestia osobistych preferencji, ale najważniejszy jest ten wyjątkowy smak wywaru.
Swoją wyjątkową interpretację tej zupy ma także kulinarna gwiazda Ewa Wachowicz. Autorka wielu sprawdzonych przepisów proponuje przygotowanie zupy pomidorowej z dodatkiem masła.
Lista składników:
- 1 ½ kg pomidorów,
- 3 szalotki,
- 3 ząbki czosnku,
- ¼ kostki masła,
- 1 szklanka wywaru jarzynowego,
- 1 łyżka miodu,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżka zimnego masła.
Do podania:
- ser cheddar,
- mięta.
W większym garnku rozpuść masło, uważając aby się nie przypaliło. Powinno jedynie lekko się spienić. Na gorący tłuszcz wrzuć drobno posiekane szalotki. Smaż je na niewielkim ogniu, aż staną się miękkie i szkliste. Dodaj pokrojone ząbki czosnku.
Wymieszaj i podsmażaj jeszcze przez chwilę. Dorzuć obrane ze skórki i pokrojone w mniejsze kawałki pomidory. Krótko podsmaż całość, następnie podlej wywarem jarzynowym. Przykryj garnek i gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż pomidory całkowicie zmiękną.
Ugotowaną zupę zblenduj na gładki krem, następnie przetrzyj przez gęste sito, dzięki temu zupa będzie aksamitna, pozbawiona pestek i skórek.
Do smaku dodaj odrobinę miodu, całość dopraw solą i pieprzem.
Na koniec dodaj łyżkę zimnego masła i dokładnie wymieszaj.
Przelej do miseczek. Na wierzchu możesz dodać trochę sera cheddar i udekorować posiekaną miętą.
Źródła: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wrzuć na ruszt kolorowe i lekkie warzywa. Najlepszy pomysł na końcówkę lata
Pij codziennie zamiast kawy. Chroni serce, poprawia pamięć, dodaje energii i wspomaga odchudzanie
Zapomniana, a taka smaczna. Ryba lepsza od dorsza, delikatna, prawie nie ma ości