Reklama
Reklama

Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz jest obłędnie dobra. Jeden dodatek wynosi ją na najwyższy poziom

Nie ma to jak klasyczna, domowa zupa pomidorowa, którą uwielbiają dorośli i dzieciaki. A gdyby tak zaserwować ją w zupełnie nowym wydaniu, z wyjątkowym dodatkiem, według przepisu samej Ewy Wachowicz? Sekretem jest tu odrobina masła, która nadaje zupie wyjątkową konsystencję i głębię aromatu.

Jeżeli lubisz zupę pomidorową, koniecznie wypróbuj ten przepis opracowany przez samą Ewę Wachowicz. Autorka programu "Ewa gotuje" słynie z nowatorskiego podejścia do tradycyjnych dań, tak też jest i tym razem. Dodaj jedną rzecz, a twoja pomidorówka wejdzie na wyższy poziom smaku.

Pomidorowa - królowa polskich zup

Trudno w Polsce znaleźć dom, gdzie nie gotuje się zupy pomidorowej - to bez wątpienia prawdziwy klasyk, który kojarzy się nam z dzieciństwem, rodzinnym obiadem i ciepłem. Prosta kuchnia wciąż dla wielu osób jest najlepsza i pozwala poczuć się nie tylko najedzonym, ale także szczęśliwym. 

Reklama

Smak pomidorówki i wybrane do niej dodatki mogą być różne. Niektórzy zawsze jedzą ją z makaronem, inni nie wyobrażają sobie innej wersji niż z ryżem. To kwestia osobistych preferencji, ale najważniejszy jest ten wyjątkowy smak wywaru. 

Swoją wyjątkową interpretację tej zupy ma także kulinarna gwiazda Ewa Wachowicz. Autorka wielu sprawdzonych przepisów proponuje przygotowanie zupy pomidorowej z dodatkiem masła. 

Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz z masłem

Lista składników:

  • 1 ½ kg pomidorów,
  • 3 szalotki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ¼ kostki masła,
  • 1 szklanka wywaru jarzynowego,
  • 1 łyżka miodu,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka zimnego masła.

Do podania:

  • ser cheddar,
  • mięta.

W większym garnku rozpuść masło, uważając aby się nie przypaliło. Powinno jedynie lekko się spienić. Na gorący tłuszcz wrzuć drobno posiekane szalotki. Smaż je na niewielkim ogniu, aż staną się miękkie i szkliste. Dodaj pokrojone ząbki czosnku. 

Wymieszaj i podsmażaj jeszcze przez chwilę. Dorzuć obrane ze skórki i pokrojone w mniejsze kawałki pomidory. Krótko podsmaż całość, następnie podlej wywarem jarzynowym. Przykryj garnek i gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż pomidory całkowicie zmiękną.

Ugotowaną zupę zblenduj na gładki krem, następnie przetrzyj przez gęste sito, dzięki temu zupa będzie aksamitna, pozbawiona pestek i skórek. 

Do smaku dodaj odrobinę miodu, całość dopraw solą i pieprzem.

Na koniec dodaj łyżkę zimnego masła i dokładnie wymieszaj.

Przelej do miseczek. Na wierzchu możesz dodać trochę sera cheddar i udekorować posiekaną miętą.

Źródła: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wrzuć na ruszt kolorowe i lekkie warzywa. Najlepszy pomysł na końcówkę lata

Pij codziennie zamiast kawy. Chroni serce, poprawia pamięć, dodaje energii i wspomaga odchudzanie

Zapomniana, a taka smaczna. Ryba lepsza od dorsza, delikatna, prawie nie ma ości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pomidorowa