Zupełnie nowy przepis na mazurka. Pyszne nadzienie i soczyste grejpfruty
Takiego mazurka jeszcze nie jadłeś. Idealnie równoważy słodki i kwaskowaty smak, a przy okazji jest bardzo kremowy i soczysty. Mazurek pistacjowo-grejpfrutowy to zupełnie nowoczesna forma ciasta na Wielkanoc, któremu trudno się oprzeć.
Mazurek kajmakowy, orzechowy, z dżemem albo różany to tradycyjne przepisy na ciasta na Wielkanoc. Tymczasem mazurek pistacjowo-grejpfrutowy to zupełna nowość. Powstał dla wszystkich osób, które uważają krem pistacjowy za zbyt słodki w dużych ilościach. Deser przyrządza się na kruchym, maślanym spodzie. Wypełnia się go nadzieniem pistacjowym, a całość wieńczy kolorową dekoracją z białego i czerwonego grejpfruta oraz pokruszonych pistacji. Wypiek prezentuje się elegancko i od razu przyciąga uwagę. Mazurkiem pistacjowym z grejpfrutami na pewno zaskoczysz swoich gości.
Składniki:
Składniki na spód:
- 350 g mąki pszennej,
- 100 g cukru pudru,
- 200 g masła (zimnego),
- 2 żółtka,
- łyżka śmietany 18%,
- szczypta soli.
Składniki na krem pistacjowy:
- 200 g białej czekolady,
- 500 g mascarpone,
- 140 g pistacji,
- 200 ml śmietanki 30%,
- 100 g pasty pistacjowej.
Dekoracja:
- grejpfrut biały,
- grejpfrut czerwony,
- pokruszona garść pistacji.
Sposób wykonania:
Przygotuj kruche ciasto. Wszystkie składniki przełóż do robota kuchennego i ze sobą zmiksuj. Ciasto powinno mieć konsystencję mokrego piasku. Przełóż je na blat kuchenny lub stolnicę, przez kilka sekund wyrabiaj dłońmi i uformuj kulę. Uważaj tylko, żeby ciasto się nie ogrzało. Owiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 40 minut.
Zrób nadzienie. Pistacje obierz i rozdrobnij blenderem. Dodaj do nich krem pistacjowy i zmiksuj. W osobnym naczyniu ubij dobrze schłodzoną śmietankę na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj do niej serek mascarpone, cały czas ubijają, aż do połączenia w jednolitą masę. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do niej wcześniej przygotowany krem pistacjowy. Odstaw do przestudzenia, a do chłodnej mikstury dodaj ubity krem śmietankowy. Szpatułką wymieszaj do połączenia i schowaj do lodówki na min. pół godziny.
Następnie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość ok. centymetra. Formę na mazurka natłuść masłem i wyklej ciastem. Przykryj je papierem do pieczenia i obciąż kulkami. Piecz w piekarniku w 200 stopniach Celsjusza przez 20 minut, aż do zarumienienia. Odłóż do wystudzenia.
Na chłodny spód wyłóż krem pistacjowy. Pokruszonymi pistacjami obsyp brzeg mazurka. Grejpfruty obierz i podziel na równe cząstki (plasterki). Układaj owoce naprzemiennie na wierzchu ciasta. Włóż do lodówki na co najmniej godzinę, aby stężał.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najpyszniejsza karpatka na świecie. Zrobisz, zanim koleżanka przyjdzie na kawę
Rozpływa się w ustach, zrobi wrażenie na gościach. Na święta zrób sernik dubajski
Kiedy zrobiłam na imprezę, goście prosili o przepis. Prosta i szybka sałatka z groszkem