Reklama
Reklama

Bałtycki rarytas na wigilijny stół. Smaczniejsza od karpia, nie śmierdzi mułem i tranem

Belona to ryba, o ciekawym wyglądzie i pysznym smaku, która niestety często jest przez nas pomijana na sklepowej półce. Warto dać jej szansę, szczególnie w okresie świątecznym. Jej delikatne mięso będzie doskonałym zamiennikiem, który z pewnością docenią osoby, nieprzepadające za intensywnym smakiem karpia.

Belona - ryba o niebieskich ościach

Belona to ryba, która występuje głównie w wodach Oceanu Atlantyckiego oraz mórz, które do niego przylegają. Przez kilka tygodni w roku można ją nawet złowić w Morzu Bałtyckim. Jest to ryba drapieżna, której ciało charakteryzuje się podłużnym, smukłym kształtem, umożliwiającym szybkie poruszanie się w wodzie. Ma spiczastą głowę oraz długi, cienki pysk, często porównywany do dziobu ptaka. Ciekawostką jest to, że ryba ma zielono-niebieskie ości, które wynikają z zawartości biliwerdyny. Ten naturalny barwnik jest nieszkodliwy oraz sprawia, że usuwanie ości podczas obróbki ryby jest o wiele prostsze.

Zwykle belona osiąga długość od 40 do 90 cm oraz wagę do kilograma. Nie jest drogą rybą. W Polsce jednak rzadko się ją docenia. O wiele większą popularnością cieszy się we Włoszech czy w Hiszpanii, gdzie często staje się składnikiem dań.

Jakie właściwości ma belona?

Belona to niezwykle zdrowa ryba. Przede wszystkim jest źródłem pełnowartościowego białka - w 100 g znajdziemy go aż 18 g. Przez to powinny spożywać ją osoby aktywne fizycznie, a także dzieci. Dodatkowo jest niskokaloryczna i lekkostrawna, przez co docenią je osoby, które się odchudzają.

Podobnie jak inne ryby, belona jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Dzięki temu pomaga redukować poziom złego cholesterolu we krwi, wspiera układ krążenia oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia w przyszłości chorób układu sercowo-naczyniowego. Tę właściwość wspiera również obecność potasu.

Dodatkowo belona jest źródłem witaminy D, która odpowiada za zdrowie kości. Wraz z cynkiem wspiera układ odpornościowy. Z kolei zawartość selenu i jodu jest ważna dla prawidłowej pracy tarczycy.

W belonie znajdziemy też witaminę A, E oraz B12. Dzięki nim wpływa na dobry wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Co więcej, wspiera zdrowie układu nerwowego.

Jak przyrządzić belonę?

Belona ma chude i delikatne mięso, o subtelnym smaku. Z tego powodu można przyrządzić ją na wiele różnych sposobów. Jest uniwersalna i sprawdzi się zarówno usmażona w tradycyjnej panierce na patelni, jak i upieczona w otoczeniu aromatycznych przypraw. Jedyne, na co warto zwrócić uwagę to czas smażenia, pieczenia czy duszenia. Zbyt długi może sprawić, że ryba stanie się twarda i sucha.

Jeśli zależy nam na zdrowym przepisie, belonę możemy upiec. Rybę wystarczy dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Mięso nacieramy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek i ulubione przyprawy np. szałwię czy rozmaryn, a następnie dodajemy odrobinę masła. Składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego, a rybę kładziemy na patelni i podsmażamy przez 1-2 minuty z każdej strony. Układamy ją na podsmażonych warzywach w naczyniu żaroodpornym, kładziemy na niej plasterki cytryny i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na ok. 20 minut. Podajemy rybę z ulubionymi dodatkami.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zrób sos do mięsa z tych jagód. Działaj zbawiennie na nerki i układ moczowy

Dlaczego na wigilii jest 12 potraw? Co oznacza kompot z suszu, kapusta z grochem i miód?

To niebezpieczna przyprawa, zakazana w wielu krajach. W Polsce można ją kupić bez problemu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby