Biblijny owoc ratuje serce. Wciąż niedoceniany, szkoda, że tak mało jemy
Ten owoc od wieków był symbolem zdrowia i dobrobytu, a wciąż jest niedoceniany. Teraz pozostaje w cieniu innych, popularniejszych gatunków i jemy go zdecydowanie za mało. Sięgnij znów po ten biblijny okaz, który nie tylko wzbogaci twoje menu, ale również pozytywnie wpłynie na zdrowie serca i całego organizmu.
Pigwa to owoc pochodzący z Azji, a konkretnie z okolic Kaukazu. Stamtąd udało się jej trafić do Grecji i Rzymu, a następnie rozpowszechniła się na resztę Europy. Wyglądem może ona przypominać jabłka lub gruszki. W smaku jest za to nieco cierpka i kwaśna, przez co zdobyła miano “polskiej cytryny".
Poza tym pigwa nazywana jest biblijnym owocem. Wynika to z faktu, że była ona znana i ceniona już w czasach biblijnych. Według niektórych interpretacji to właśnie ona miała być mitycznym owocem z ogrodu Eden, a nie jabłko, jak powszechnie wiadomo. W starożytnych tekstach pojawiała się jako symbol miłości, płodności i długowieczności. Stanowiła także istotny element medycyny tradycyjnej wielu krajów.
Pigwa przepełniona jest mocą witamin, minerałów i związków, które pozytywnie wpływają na organizm. Przede wszystkim dostarcza ona ogromnych ilości witaminy C, A oraz B2, B6. Z minerałów uzupełni zapotrzebowanie na potas, magnez, żelazo, wapń.
W pigwie odnajdziemy zarazem moc antyoksydantów. Owoc zawiera cenne pektyny i taniny. To również bogactwo polifenili takich jak m.in. procyjanidyny, kwas neochlorogenowy oraz chlorogenowy.
Jedzenie pigwy wpływa na organizm przeciwzapalnie i bakteriobójczo. Z tego powodu pomoże powrócić do zdrowia w czasie przechodzonych przeziębień i infekcji. Wesprze odporność organizmu i znacząco ją poprawi, zmniejszy ilość rozwijających się chorób i odeprze ataki patogenów.
Ponadto spożywanie pigwy pomoże w zachowaniu zdrowego serca. Obniży ciśnienie tętnicze krwi i stężenie “złego" cholesterolu LDL we krwi. Tym samym zredukuje ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym miażdżycy, nadciśnienia, udaru.
Owoc ten pomoże na problemy ze strony układu nerwowego i objawy wysokiego stresu. Pozwoli na uspokojenie się, wyciszenie i zrelaksowanie. Zapobiegnie wystąpieniu stanów depresyjnych i lękowych, poprawiając samopoczucie.
Zawartość polifenoli w pigwie zadziała przeciwnowotworowo. Owoc zahamuje rozwój komórek rakowych przy raku jelita grubego, płuc, wątroby, nerek i szyjki macicy.
Aby jak najlepiej korzystać z tych wszystkich właściwości pigwy, z owocu można przygotować sok. Będzie mieć on nieco kwaśny smak, dlatego nada się jako dodatek do innych soków owocowych, smoothie. Do tego może wzbogacić smak herbaty zamiast popularnej, równie kwaśnej cytryny. Z pigwy można przygotować zarazem pyszne dżemy i konfitury.
Choć cytryna jest uważana za owoc, który zawiera najwięcej witaminy C, to pigwa równie mocno obfituje w ten cenny składnik. Jednakże pigwa w porównaniu do cytrusa ma o wiele więcej antyoksydantów, które działają przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i przeciwstarzeniowo. Ma też więcej witamin.
Co więcej, pigwa obfituje w większe ilości błonnika. W porównaniu do cytryny łagodniej wpłynie na żołądek i będzie lepsza dla osób wykazujących nadwrażliwość na kwas cytrynowy.
Z tego powodu pigwa może być uważana za zdrowszą od cytryny. Mimo tego, jeśli nie występują przeciwwskazania, to warto oba owoce włączyć do swojej diety.
Źródło: wapteka.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Znalazła się na liście śmieciowego jedzenia. Tymczasem to najpopularniejsze polskie śniadanie
Mają niski indeks glikemiczny i mało węglowodanów. Serce je pokocha