Bób z kurkami. To połączenie to prawdziwa uczta dla kubków smakowych
Bób z kurkami to nieoczywista potrawa, którą każdy jednak powinien spróbować. Nie tylko jest sezonowa, wspaniale smakuje i syci, ale też dostarcza organizmowi cennych wartości odżywczych. Odkryj przepis na to, jak zrobić bób z kurkami na obiad czy przekąskę.
Bób z kurkami to pożywne danie, które wzmocni organizm. Bób to źródło białka, antyoksydantów i błonnika pokarmowego. W swoim składzie zawiera liczne witaminy (w tym A, D, E i te z grupy B) oraz minerały (przede wszystkim żelazo, potas, wapń i magnez). Roślina strączkowa obniża zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu, działa przeciwanemicznie, walczy z nadciśnieniem i wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Równie wartościowe są niskokaloryczne kurki - to skarbnica białka, błonnika, beta-karotenu i witamin z grupy B. Grzyby wykazują silne właściwości przeciwutleniające, opóźniające procesy starzenia i minimalizujące niekorzystny stres oksydacyjny.
Jak zrobić bób z kurkami? Danie, które możesz zajadać na obiad lub kolację, przygotowuje się bardzo prosto. Musisz pamiętać, żeby oczyścić dobrze grzyby i przypilnować czas gotowania bobu. Nie chcesz, żeby warzywo się rozgotowało, a niedoczyszczone kurki chrzęściły między zębami. Sprawdź, jak przyrządzić prawdziwą ucztę dla podniebienia.
Składniki:
- 750 g bobu,
- 500 g kurek,
- cebula,
- 3 łyżki oleju,
- duża łyżka masła,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
Bób ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Przelej zimną wodą i obierz ze skórek. Kurki dokładnie przebierz i oczyść. Odsącz i większe okazy pokrój na kawałki (mniejsze zostaw w całości).
Cebulę poszatkuj na drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę. Po chwili smażenia posól i kontynuuj smażenie do zeszklenia. Pamiętaj, aby mieszać cebulę, żeby się nie przypaliła. Zwiększ płomień i dorzuć kurki, przemieszaj. Po chwili grzyby puszczą płyn - smaż kilka minut do całkowitego odparowania.
Następnie zmniejsz moc palnika i podgrzewaj kurki przez 2-3 minuty, nie zapominając o mieszaniu. Gdy zmiękną i się zarumienią, dodaj masło i przemieszaj. Wsyp ugotowany bób i trzymaj na ogniu jeszcze minutę. Na końcu dopraw pieprzem i solą do smaku. Przełóż do miski.
Aby bób z kurkami smakował idealnie, musisz pamiętać o dokładnym przejrzeniu grzybów. Jak dobrze oczyścić kurki, żeby piasek i brud nie chrzęścił między zębami? Na pewno nie płucz ich pod bieżącą wodą - szybko wchłoną płyn i stracą smak.
Przy małych porcjach najlepiej usunąć zanieczyszczenia ręcznie, np. przy pomocy ręcznika papierowego lub pędzelka. Gdy musisz oczyścić dużą liczbę kurek, wykorzystaj prostszy sposób. Umieść grzyby w misce, posyp je solą i zalej wrzątkiem. Dodatek przyprawy sprawi, że nie wchłoną wody. Kilka razy wymieszaj, żeby ziemia, piach i resztki mchu opadły na dno. Wyjmij grzyby łyżką cedzakową i odstaw do osuszenia lub wytrzyj delikatnie ręcznikiem papierowym.
Drugim kluczowym momentem jest właściwe przyrządzenie bobu. Jak długo gotować warzywo, żeby miało idealną konsystencję? Proces nie zabierze ci wcale dużo czasu, tym bardziej że - używając jednego dodatku - możesz go nawet przyspieszyć.
Już na początku pamiętaj, żeby w sklepie czy na targu kupić ten jasnozielony, bez przebarwień i podskórnych pęcherzyków. Zagotuj wodę, wsyp sporą porcję soli, ale nie zapomnij też o łyżeczce sody oczyszczonej. To właśnie ona sprawi, że bób nie straci koloru i będzie szybciej gotowy.
Wrzuć roślinę strączkową do wrzątku i gotuj przez ok. 8 minut bez przykrycia. Domownicy nie lubią zapachu bobu podczas gotowania? Do garnka wrzuć gałązkę świeżego koperku lub ziarna kminku - zniwelują intensywny aromat.
Źródło: terazgotuj.pl, doz.pl, mniammniam.com, smaker.pl
Zobacz też:
Nie przepłacaj za dorsza. W Lidlu możesz kupić tanią rybę - smaczną i bardzo zdrową
Mówią, że to najzdrowsze danie świata. Robię w wersji "spolszczonej", jest genialne