Było rarytasem na szlacheckich ucztach. Najdelikatniejsze z mięs, dla serca i wzroku to lekarstwo
Kiedyś było podawane na dworskich salach podczas wystawnych uczt, dzisiaj powoli powraca na nasze stoły. Mięso przepiórcze, bo o nim mowa, to prawdziwy skarb natury. Jest delikatne, lekkostrawne i niezwykle wartościowe. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego warto włączyć je do diety i jak je przyrządzić.
Kurczak czy indyk są w polskiej kuchni bardzo popularne, ale zdajemy się zapominać o innych ptakach, które kiedyś Polacy chętnie jadali - mowa tu chociażby o przepiórkach. Kiedyś były one symbolem luksusu, prawdziwym rarytasem, który pojawiał się co prawda na arystokratycznych stołach, ale także nie na co dzień, raczej podczas wyjątkowych okazji.
Jak sytuacja wygląda dziś? Mięso przepiórcze to wciąż prawdziwy rarytas, jednak nie dostaniemy go od ręki, w ulubionych dyskontach. Można jednak kupić je w dobrze zaopatrzonych sklepach mięsnych, a także w sprzedaży internetowej. Cena nie jest oczywiście niska, ale klienci niejednokrotnie mają ochotę spróbować czegoś wyjątkowego i tu przepiórka sprawdza się doskonale.
Mięso przepiórcze jest nie tylko pyszne, ale ma również niemałą wartość zdrowotną i może wspierać pracę niemalże całego organizmu. Kto powinien jeść mięso przepiórcze? Śmiało można uznać, że to produkt dobry właściwie dla każdego.
Przede wszystkim jest to mięso bogate w łatwo przyswajalne białko, co z pewnością szczególnie zainteresuje osoby aktywne fizycznie. Fakt, że mięso przepiórcze jest niskokaloryczne sprawia, że jest to bardzo dobry produkt także na diecie redukcyjnej. Ogromne znaczenie ma także zawartość witaminy A, dzięki której mięso z przepiórki działa bardzo korzystnie na wygląd włosów, skóry oraz paznokci. Witamina A wspiera także zdrowie wzroku. Warto jeść mięso przepiórcze również dla zdrowia kości - ma ono sporą ilość wapnia oraz fosforu.
Mięso przepiórcze korzystnie wpływa także na regulację cholesterolu we krwi, jest polecane również osobom mających problem z niedoborem żelaza.
Delikatne w smaku, soczyste mięso przepiórcze ma wielu zwolenników - ten subtelny smak nie wymaga skomplikowanej obróbki, aby rozpieścić podniebienia.
Tradycyjnie przepiórki były pieczone w całości, w towarzystwie farszu z kaszy czy grzybów, z dodatkiem aromatycznych ziół. Śmiało można je także dusić w śmietanie, w winie czy w bulionie z warzywami.
Według nowoczesnych przepisów, przepiórkę można podawać np. pieczoną z ziołami i masłem czosnkowym. Często serwowana jest także w towarzystwie warzyw korzeniowych i z sosami na bazie owoców - przepiórka w żurawinie smakuje niezwykle finezyjnie. Można także po prostu upiec udka przepiórcze, tak samo jak kurczęce. Pamiętaj jednak, że przepiórkę piecze się krócej niż kurczaka.
Źródło terazgotuje.pl
Zobacz też:
Olej na ochronę serca i skołatane nerwy. Wygląd skóry poprawia się, gdy używasz regularnie