Reklama
Reklama

Celebryci szaleją na jego punkcie. Jedzą albo piją sok

W kuchni polskiej karczoch nie jest szczególnie popularnym warzywem, przysmakiem tym zajadają się natomiast Włosi i Hiszpanie. Ma przyjemny smak, świetnie sprawdzi się w wielu potrawach, a dodatkowo kryje w sobie mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Sprawdź, dlaczego warto jeść karczochy, oraz jak zrobić sok z karczocha na odchudzanie.

Nawet jeżeli karczochy nigdy nie pojawiły się w twojej kuchni, możliwe, spotkałeś się z nimi podczas wizyty w pizzerii. Warzywa te są obowiązkowym składnikiem w klasycznym przepisie na pizzę  Capricciosę. Tradycyjnie oprócz sosu pomidorowego, mozzarelli, szynki i pieczarek, dodaje się do niej właśnie kawałki karczochów. Okazuje się, że warzywa te nie tylko świetnie sprawdzają się podczas gotowania, są również sprzymierzeńcem osób na diecie. Można zrobić z nich napój, który pomoże zadbać o smukłą talię. Jakie właściwości ma sok z karczocha na odchudzanie? Podpowiadamy.

Sprawdź także: Jeśli pijesz siemię lniane, kupuj tylko takie. Niewielka różnica, a efekty najlepsze

Ulubione warzywo celebrytów

Okazuje się, że karczochy, jak i zrobiony z nich sok, mogą być sprzymierzeńcem osób, które chcą zadbać o szczupłą sylwetkę. Warzywa te zawierają jedynie 47 kcal w 100 g, mają także niski indeks glikemiczny. Korzystnie działają także na urodę, dzięki zawartym w nich witaminom i minerałom wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci. Ponadto zawierają antyoksydanty, które wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, mają właściwości przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Jakie właściwości ma karczochy? Przede wszystkim polecane są osobom chorującym na cukrzycę oraz zmagającym się z insulinoopornością, ponieważ mają właściwości zmniejszające zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Pomagają zadbać także o prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, obniżają stężenie trójglicerydów, a także ma działanie przeciwmiażdżycowe. Co więcej, substancje zawarte w karczochach wpływają pozytywnie na funkcjonowanie wątroby oraz wspierają jej funkcje detoksykacyjne. Warzywa te pozytywnie oddziałują również na trawienie.  

Przeciwwskazaniem do spożywania dużej ilości karczochów może być między innymi dna moczanowa, czy alergie pokarmowe.

Sok z karczocha na odchudzanie

Przygotowanie soku z karczocha nie jest trudnym zadaniem, bez trudu możesz także kupić go w sklepach ze zdrową żywnością, aptekach, czy za pośrednictwem stron internetowych.

Do wykonania domowego soku z karczocha, będziesz potrzebować: jednego karczocha, litr wody, jedną cytrynę, 1/3 świeżego ananasa, oraz garści migdałów.

Karczocha umyj, obierz, odetnij zdrewniałą łodygę i pokrój w mniejsze kawałki. Gotuj we wrzątku przez około 25 minut. Ugotowanego karczocha włóż do blendera, dodaj sok z cytryny, wodę, obranego ananasa oraz migdały, wszystko zblenduj. Sok nadaje się bezpośrednio do wypicia. Możesz pić go codziennie rano i wieczorem, 30 ml rozcieńczając z 30 ml wody.

Jak jeść karczochy?

W sklepach znajdziesz karczochy w słoiku lub w puszce, możesz dodawać je do domowej pizzy, sałatek, czy makaronów. Poleca się ugotowanie karczochów na parze, wystarczy dodać do nich otartą skórkę z cytryny, sól i czosnek. Doskonale pasować będzie do nich sos śmietanowy. Świetnie smakują również ugotowane w bulionie.

Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl, smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

O niebo lepsza ryba niż karp na wigilię. Smaczna, chudziutka i prawie nie ma ości

Najlepsze na zdrowe śniadanie. Czyszczą jelita jak odkurzacz, pomagają schudnąć

Kopalnia antyoksydantów, balsam dla wątroby i serca. W wersji pieczonej smakują lepiej i nie tracą wartości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje