Choć to owoc, ma niewiele kalorii, za to mnóstwo witamin. Gdy jesz, regulujesz pracę hormonów i serca
Owoce zazwyczaj kojarzą się z większą liczbą węglowodanów, a co za tym idzie z przybieraniem na wadze. Kiwano, nazywany też rogatym melonem, to wyjątek - w 100 gramach ma mniej kilokalorii niż jabłko. Warto go wprowadzić, aby utrzymać zdrową sylwetkę. Ma jednak więcej właściwości - dba o serce i gospodarkę hormonalną.
Po przekrojeniu wygląda podobnie do ogórka. Często jest też nazywany ogórkiem kolczastym, choć kiwano to egzotyczny owoc z Afryki. Można go kupić w polskich hipermarketach i sklepach z tropikalnymi produktami. Najprościej zamówić go jednak przez internet. Jakie właściwości ma kiwano i jak wykorzystać go w kuchni?
Kiwano to inaczej melon lub ogórek rogaty. Nazywany jest też często afrykańskim, bo naturalnie występuje właśnie w Afryce. Uprawia się go jednak również w Nowej Zelandii, Australii, Stanach Zjednoczonych i Ameryce Południowej. W Polsce można go hodować w szklarni, bo nie ma zbyt dużych wymagań. Co ciekawe, choć uznawany jest za owoc, to według klasyfikacji botanicznej to warzywo.
Cechuje się wyjątkowym wyglądem - ma okrągły lub podłużny kształt i rośnie do 15 cm. Jego waga to zazwyczaj do 300 g. Przydomek "rogaty" zyskał dzięki miękkim kolcom, które wystają z twardej skórki. Zewnętrzna warstwa może być zielona, żółta lub pomarańczowa - w zależności od stopnia dojrzałości. W środku znajduje się soczysty, galaretowaty, limonkowy miąższ z jadalnymi nasionami.
Jak smakuje kiwano? To naprawdę oryginalne połączenie aromatów ogórka, melona, kiwi, banana, cytryny, a nawet cukinii. Większość określa jego smak jako łagodny i orzeźwiający, ale dla niektórych owoc bywa nieco cierpki. Dojrzały ogórek kolczasty nie tylko wyjątkowo smakuje, ale też netypowo pachnie. Woń przypomina tę wydzielaną przez słodkie, dojrzałe banany.
Kiwano to owoc dla dzieci i dorosłych. Składa się w 89 proc. z wody, dlatego świetnie gasi pragnienie i jest niskokaloryczny. W 100 gramach zawiera tylko 43,7 kcal, a więc mniej niż jabłka, gruszki czy maliny i prawie tyle samo, co odchudzający grejpfrut. W składzie rogatego melona kryją się też przeciwutleniacze, błonnik, witaminy (C, E, A i te z grupy B) oraz minerały (magnez, żelazo, cynk, fosfor i potas). Dzięki wartościom odżywczym korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu.
Jakie właściwości ma kiwano? Ogórek afrykański chroni przed negatywnym działaniem wolnych rodników. Przyspieszają one starzenie się komórek i rozwijają choroby cywilizacyjne, jak miażdżyca, cukrzyca, alzheimer czy nowotwory. Owoc dba o skórę, poprawia odporność i obniża zbyt wysoki poziom cholesterolu. Błonnik, którego dostarcza, usprawnia procesy trawienne i pracę jelit (łagodząc zaparcia czy wzdęcia) oraz przyspiesza metabolizm. To kolejna zaleta na diecie redukcyjnej.
Do najważniejszych właściwości egzotycznego owocu należy też regulacja gospodarki hormonalnej. Kontroluje m.in. poziom andrenaliny, dlatego potafi zmniejszyć objawy niepokoju, zmęczenia i stresu. Włączenie kiwano do diety pomoże też zadbać o wzrok, zapobiegając rozwojowi zaćmy. Regularne jedzenie owocu poprawi koncentrację i pamięć, wzmocni mięśnie i kości. Dzięki potasowi i magnezowi dobrze wpłynie również na zdrowie serca i obniży ciśnienie.
Warto podkreślić, że jedna sztuka dostarczy aż 21 proc. dziennego zapotrzebowania na magnez, 18 proc. - na witaminę C i 13 proc. - na żelazo. Nie tylko pobudzi to produkcję czerwonych krwinek, ale też złagodzi stany zapalne, ukoi układ nerwowy i wzmocni reakcję organizmu na wirusy i bakterie.
W sklepie szukaj wyłącznie dojrzałych okazów, czyli owocu z pomarańczową skórką. Niedojrzałe, jeszcze zielone lub jasnożółte, kiwano może zawierać substancje, które wywołają dolegliwości żołądkowe, ból głowy czy nawet gorączkę (warto odłożyć owoc i poczekać, aż dojrzeje). Po zakupie nie przechowuj go w lodówce, bo straci cały smak. Jeśli nie chcesz, żeby się zmarnował, wydrąż miąższ, zapakuj do pojemnika i włóż do szuflady zamrażalnika.
Jak jeść kiwano? Przed spożyciem dokładnie opłucz owoc. Choć nie będziesz jadł skórki, mogą się na niej znajdować środki chemiczne (podobnie jak w przypadku importowanych cytrusów). Gdy planujesz jeść owoc jako przekąskę, łatwiej będzie ci przekroić go na pół w poprzek i wyjadać łyżeczką lub wyciskać do ust. Jeśli chcesz wydrążyć miąższ i dodać np. do deseru, przetnij na pół wzdłuż. Uważaj, bo przy dojrzałym owocu nasiona łatwo pękają.
Ogórek afrykański wzbogaci smak wielu napojów i potraw. Warto dodać go jako niskokaloryczny składnik koktajli owocowo-warzywnych - dobrze komponuje się z arbuzem, truskawkami, melonem czy limonką. Kiwano sprawdzi się też w deserach - wystarczy przyozdobić nim ciasto lub stworzyć deserek w pucharku (na bazie musli, jogurtu naturalnego i miąższu). Zrobisz z niego wyborne przetwory (dżemy, kompoty, konfitury).
Owoc można też wykorzystać do wytrawnych dań, np. sosów i sałatek. Stworzy pyszną całość z wędzonymi rybami, delikatnymi wędlinami i mięsami (drobiem), cebulą, awokado, ogórkiem, kozim serem.
Źródło: terazgotuje.pl, wylecz.to
Zobacz też:
Mało znany zamiennik ziemniaka. Ma dużo błonnika, wspiera pracę serca i utrzymanie prawidłowej wagi
Odmładza, oczyszcza organizm i działa jak balsam na serce. Koreanki piją na potęgę
Mało znane, dlatego w sklepie omijamy. Przekąska dla serca, dobry wzrok i odchudzanie