Chroni przed demencją, poprawia trawienie, pomaga schudnąć. Tej przyprawy nie może zabraknąć w kuchni
To jedna z najczęściej używanych przypraw na świecie, ale mało kto skupia się na jej właściwościach dla zdrowia. Regularnie dodawana do potraw podkreśla smak, a przy tym wspiera trawienie, przyspiesza metabolizm, pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Absolutnie tej przyprawy nie może zabraknąć w kuchni.
Przyprawa, którą dodajemy niemalże do wszystkiego to czarny pieprz. Dodaje on lekkiej ostrości, charakterystycznego posmaku. Jednocześnie nie zmienia znacząco profilu potrawy, a jedynie go podbija. Okazuje się, że to zarówno wsparcie potraw, jak i naszego organizmu. Warto go dodawać przez szereg właściwości dla zdrowia.
Skład czarnego pieprzu jest naprawdę bogaty. To dawka alkaloidów (głównie piperyny), flawonoidów, monoterpeny, olejków eterycznych. W efekcie może zwiększać przyswajanie witaminy A, C, B6 oraz koenzymu Q10, selenu. Korzyści jest jednak o wiele więcej.
Czarny pieprz może pomagać w problemach trawiennych. Będzie stymulować wydzielanie kwasów żołądkowych, enzymów trawiennych. Usprawnia trawienie potraw ciężkich, tłustych, zmniejszą uczucie przejedzenia. Przyjmowanie przyprawy przyspieszy metabolizm, regulując rytm wypróżnień.
Stosowanie czarnego pieprzu zalecane jest osobom z nadwagą, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy. Dawka piperyny wspomaga procesy rozpadu komórek tłuszczowych. To znacząco wpływa na łatwiejsze spalanie tłuszczu, a tym samym utratę kilogramów.
Regularnie przyjmowana przyprawa poprawi wyniki lipidogramu. Czarny pieprz ureguluje zbyt wysoki poziom trójglicerydów, "złego" cholesterolu LDL, "dobrej" frakcji cholesterolu HDL. To skutecznie ochroni serce i cały układ krążenia przed wieloma chorobami, w tym przed miażdżycą, zawałem, niewydolnością serca.
Pieprz czarny dostarcza masę antyoksydantów, które zadbają o pracę mózgu, umysł. Zahamują one szkodliwe działanie wolnych rodników. Pomoże w walce z demencją, usprawni pamięć i rozumienie. Zmniejszą ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera, Parkinsona.
Czarny pieprz, choć jest przyprawą banalną, to nie powinien być spożywany bez ograniczeń. Aktywny składnik pieprzu, czyli piperyna, w dużych ilościach może podrażniać błonę śluzową żołądka.
W efekcie bezpieczną dawką pieprzu jest 1 łyżeczka dziennie. Będzie to około 2,5-3 gramów. Taka ilość dodatkowo pozwoli na najszybsze zauważenie pozytywnego wpływu przyprawy na zdrowie.
Czarnego pieprzu można używać dosłownie do wszystkiego. Warto nim doprawiać mięsa, ryby, zupy, sosy, a nawet warzywa. Dobrą metodą jest łączenie go z produktami bogatymi w witaminę A, C, B, ale też z tymi, z którymi po prostu dobrze smakuje.
Co więcej, czarny pieprz powinno się dodawać do dań, w których jest kurkuma. Piperyna znacząco wspiera przyswajalność kurkuminy, podbijając jej korzyści dla zdrowia. Pieprz możemy dodać zarazem do porannej kawy lub herbaty, aby pobudzić trawienie, szczyptę do owocowego lub warzywnego koktajlu. Mała dawka nie zmieni smaku, a może zmienić samopoczucie.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Polska liderem niechlubnego rankingu. Ceny wzrosły najbardziej w całej UE
Kiedyś rósł w każdym polskim ogrodzie. Najlepszy owoc na odchudzanie, dla serca i jelit
Zmniejszają apetyt i skoki cukru. Garstka to paliwo dla mózgu, Polacy jedzą zbyt rzadko