Reklama
Reklama

Chuda, bez ości i niesłusznie omijana. O niebo lepsza od łososia, a nawet dorsza

W sklepie najczęściej kupujemy to, co znamy. W pośpiechu chwytamy za dorsza albo łososia. Tymczasem zupełnie pomijamy zdrową i chudą rybę, która często jest tańsza i prostsza w przygotowaniu. Zrób morszczuka na obiad - nie pożałujesz swojego wyboru.

Morszczuk to gatunek ryby dorszokształtnej, która występuje w wodach Oceanu Atlantyckiego, w Morzu Śródziemnym i u wybrzeży Morza Czarnego. Ma wydłużony, stalowo-szary tułów, pokryty drobnymi łuskami, duży otwór gębowy i większe oczy. Przeciętnie mierzy do metra długości i waży maksymalnie 15 kilogramów. Dlaczego warto jeść morszczuka? Jego mięso jest nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe.

Chuda, zdrowa i bez ości 

Morszczuk cechuje się delikatnym, białym mięsem i pozbawiony jest ości. Z tego powodu będzie świetnym wyborem nie tylko na obiad dla dorosłych, ale też najmłodszych domowników. Najbezpieczniej kupować morszczuka atlantyckiego, którego długość przekracza 30 cm. To chuda i zdrowa ryba, która kryje w sobie mnóstwo wartości odżywczych.

W 100 gramach morszczuka kryje się ok. 70 kcal. Jest więc chudszy od dużo popularniejszego łososia (117 kcal), dorsza (82 kcal), halibuta (232 kcal) czy mintaja (92 kcal). 

Produkt jest wartościowym źródłem białka (będącego budulcem układu kostnego i mięśniowego), ale też potasu, wapnia, fosforu czy magnezu. Choć w mięsie znajdują się witaminy z grupy B oraz śladowe ilości witamin A i C, to dodatkowo inne zawarte w nim substancje ułatwiają wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczu (m.in. A, D, E i K). Co jednak najważniejsze, morszczuk jest skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych. Składniki wspierają pracę układu krwionośnego i nerwowego (poprawiając koncentrację i pamięć). Nie tylko obniżają zbyt wysoki poziom cholesterolu, ale też chronią mózg przed demencją i chorobą Alzheimera. 

Zrób morszczuka na obiad 

Masz ochotę na pyszny obiad z morszczukiem w roli głównej? Nic prostszego, postaw na sezonowy przepis. Do zrobienia smakowitej i zdrowej potrawy dla dwóch osób będziesz potrzebować łatwodostępnych produktów. 

Składniki:

  • 200 g morszczuka,
  • 200 g szparagów zielonych,
  • sól, pieprz i rozmaryn,
  • cytrynę,
  • łyżkę oliwy z oliwek,
  • kilka ziemniaków.

Wykonanie:

  1. Rybę włóż do naczynia żaroodpornego, przypraw delikatnie solą, pieprzem i rozmarynem. Skrop sokiem z cytryny. 
  2. Przykryj naczynie i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Następnie zdejmij przykrycie i trzymaj w piekarniku jeszcze około 8 minut. Ryba powinna być miękka.
  3. W międzyczasie ugotuj szparagi i ziemniaki - osobno, w lekko osolonej wodzie, do miękkości.
  4. Przełóż morszczuka na talerz, wyłóż ziemniaki i szparagi. Warzywa polej oliwą, aby nabrały soczystości i więcej smaku.

Źródło: terazgotuje.pl, lionfitness.pl

Zobacz też:

Nazywany jest najzdrowszym grzybem świata. Możesz zrobić zupę lub wyborne pierożki

Czym różni się dżem od konfitur? Co jest lepsze i zdrowsze?

Jest smaczniejsza i zdrowsza od łososia, ale i tak ją omijamy. Do tego delikatne mięso, brak tłuszczu i ości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby