Reklama
Reklama

Dodaj do jogurtu, szykując śniadanie. Kilogramów ubędzie i nabierzesz odporności

Jak w prosty sposób zadbać o zdrowie i sylwetkę, nie rezygnując z przyjemności jedzenia pysznego śniadania? Trzeba wzbogacić poranny jogurt o dwie przyprawy, które prawdopodobnie już masz w swojej kuchni. Cynamon i kardamon, bo o nich mowa, nie tylko poprawią smak, ale także przynoszą szereg korzyści zdrowotnych.

Śniadanie często bywa nazywane najważniejszym posiłkiem dnia. Nie bez powodu, bo przecież jest to pierwsze danie, które spożywamy po przebudzeniu. Śniadanie nie tylko pobudza metabolizm, ale również zapobiega uczuciu zmęczenia i obniżeniu koncentracji. Przede wszystkim jednak dostarcza energii. Ale dlaczego na pierwszy posiłek warto wybrać jogurt z cynamonem i kardamonem

Cynamon i kardamon - zdrowe przyprawy 

Cynamon to przyprawa, którą najczęściej kojarzymy z domowymi wypiekami i deserami. Nie dajmy się jednak zmylić charakterystycznemu, korzennemu smakowi - cynamon cechuje się również właściwościami zdrowotnymi.  

Przede wszystkim cynamon zawiera antyoksydanty, chroniące przed stresem oksydacyjnym, czyli uszkodzeniami komórek wywołanymi przez wolne rodniki. W praktyce oznacza to wsparcie w walce z procesami starzenia oraz przeciwdziałanie chorobom cywilizacyjnym, takim jak cukrzyca czy choroby serca. Co więcej, cynamon wpływa na poziom cukru we krwi (dokładnie obniża poziom glukozy), przyspiesza metabolizm (czyli wspomaga proces spalania kalorii) oraz wzmacnia układ odpornościowy (to z kolei lepsza ochrona przed infekcjami). 

Kardamon, choć mniej popularny niż cynamon, również pozostaje niezwykle wartościową przyprawą. Uwagę warto zwrócić zwłaszcza na silne właściwości przeciwzapalne, ale nie tylko. Kardamon stymuluje produkcję soków żołądkowych i ułatwia trawienie ciężkostrawnych pokarmów. Jeśli sięgniemy po niego przy śniadaniu, będziemy mogli sobie pozwolić na bardziej obfity obiad bez obaw o wzdęcia czy uczucie ciężkości. Ponadto kardamon wspiera pracę wątroby, pomagając w usuwaniu toksyn, a także pozostaje cennym źródłem witamin z grupy B oraz minerałów. 

Jogurt z cynamonem i kardamonem 

Doskonałą bazą do tworzenia zdrowych śniadań jest jogurt. Nie tylko możemy dodać do niego ulubione owoce czy płatki, ale również dosypać przypraw. W ten sposób sprawimy, że ta już sama w sobie zdrowa przekąska nabierze jeszcze więcej dobroczynnych właściwości. Skupmy się jednak na cynamonie i kardamonie. 

Jogurt z dodatkiem cynamonu i kardamonu to połączenie, które docenią osoby pragnące kontrolować wagę, ale nie chcące rezygnować z pysznego smaku śniadania. Tym bardziej że obie przyprawy pomagają w utrzymaniu uczucia sytości na dłużej niż sam jogurt. Innymi słowy, po takim śniadaniu nie będziemy odczuwać potrzeby podjadania niezdrowych przekąsek przed obiadem. 

Co daje jedzenie jogurtu z cynamonem i kardamonem? 

Codzienne sięganie po jogurt z cynamonem i kardamonem to także skuteczny sposób na wzmocnienie odporności. Po pierwsze, jogurt jest źródłem probiotyków, czyli "dobrych" bakterii, które wspierają florę bakteryjną jelit. A nie bez powodu mówi się, iż odporność zaczyna się właśnie w jelitach. Jogurt, podobnie jak pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, owoce czy warzywa, to zatem najprostsza droga do sprawnej pracy tego narządu. 

Po drugie, obie przyprawy zawierają antyoksydanty, wspomagające walkę z infekcjami. Natomiast mniej znaną korzyścią ze spożywania jogurtu z cynamonem i kardamonem jest... pozytywny wpływ na nastrój. Za ten atut odpowiadają ich aromatyczne, kojące zapachy. 

Wprowadzenie do diety śniadania w postaci jogurtu z dodatkiem cynamonu i kardamonu to skuteczny sposób na poprawę zdrowia. To kombinacja, która pomaga w kontroli wagi, wzmocnieniu odporności i poprawie trawienia. Polecić ją warto zwłaszcza osobom, które nie chcą decydować się na drastyczne i pełne wyrzeczeń diety, a jednocześnie chcą lepiej się poczuć. 

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Mało kto wie, że dobrze działają na tarczycę. Robię z nich wyśmienity dżem

Chroni serce, buduje odporność i zwalcza infekcje. Tego soku zrobiłam w tym roku najwięcej

Mamy jej mnóstwo, nawet za darmo, a nie jemy. Szkoda, bo opóźnia starzenie i obniża cukier

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: jogurt | przyprawy | nabiał | cynamon