Grzyb o wyjątkowym smaku i aromacie. Suszę i marynuję, ale najlepszy wychodzi sos
Sezon na zbieranie borowików trwa w najlepsze. Ostatnio postanowiłam poszukać nieco innego okazu, którego wyróżnia wyjątkowy smak i aromat. Sos przygotowany z masłoborowika górskiego okazał się strzałem w dziesiątkę. Moja rodzina była zachwycona.
Masłoborownik górski, jak sama nazwa wskazuje, występuje w górach, dlatego można rozpocząć jego poszukiwania, będąc tam na wakacjach. Zanim zbierzesz okaz do koszyka, sprawdź, jak dokładnie wygląda oraz z jakim grzybem nie należy go mylić. Potem pozostaje tylko eksperymentowanie w kuchni.
Masłoborownik górski występuje w lasach iglastych w hiszpańskich, słoweńskich, norweskich, szwedzkich i słowackich górach. W Polsce również można go spotkać, m.in. w Tatrach i Karkonoszach. Rośnie na kwaśnych glebach pod iglakami, takich jak świerki czy jodły.
Ten duży grzyb cechuje się jasnobrązowym lub delikatnie żółtawym kapeluszem oraz żółtym trzonem, który czasem jest brązowawy u nasady. Ma łagodny i przyjemny smak, a zapach słabo wyczuwalny.
W trakcie zbierania można pomylić go z masłoborowikiem żółtobrązowym albo masłoborowikiem królewskim. Ten pierwszy ma ciemniejszy kapelusz, a w drugim dominują odcienie czerwieni.
Przeczytaj także: Jak smakuje plantan?
Po zebraniu masłoborowików górskich, większość z nich zamarynowałam i zasuszyłam. Można też dusić je oraz smażyć.
Suszone grzyby wykorzystam jako dodatek do zupy np. do barszczu białego. Z kolei te marynowane w occie dodam do sałatek. Lubię je także podjadać prosto ze słoika.
Zostawiłam też trochę masłoborowików górskich na sos i ostatnio zrobiłam go do obiadu. Wyszedł tak dobry, że każdy poprosił o dokładkę.
Składniki:
- 6 masłoborowików górskich,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki masła,
- 1 łyżka oleju,
- bulion grzybowy,
- przyprawy: sól i pieprz.
Przygotowanie:
Na początek pokrój masłoborowiki górskie w paski, a cebulę w kostkę. Z kolei ząbki czosnku zetrzyj na tarce. Następnie rozgrzej na patelni 2 łyżki masła oraz łyżkę oleju.
Gdy masło się roztopi, to dodaj cebulę i zeszklij ją. Potem dorzuć też starty czosnek, a po kilku minutach grzyby.
Masłoborowiki górskie smaż na patelni przez 5-7 minut, żeby były przyrumienione. W międzyczasie dodaj jeszcze łyżkę masła, całość mieszając.
Wlej bulion grzybowy i duś grzyby pod przykryciem przez 20-25 minut. Sos powinien mieć gęstą konsystencję. Na koniec dopraw go według uznania solą i pieprzem.
Źródło: terazgotuje.pl, YouTube @jedzonkooo.pl
Zobacz też:
Piję codziennie zamiast herbaty. Buduje odporność, oczyszcza jelita, w pasie też jest luźniej
Supernapój dla ciała i umysłu. Wystarczy, że wypijesz szklankę dziennie