Reklama
Reklama

Grzyb o wyjątkowym smaku i aromacie. Suszę i marynuję, ale najlepszy wychodzi sos

Sezon na zbieranie borowików trwa w najlepsze. Ostatnio postanowiłam poszukać nieco innego okazu, którego wyróżnia wyjątkowy smak i aromat. Sos przygotowany z masłoborowika górskiego okazał się strzałem w dziesiątkę. Moja rodzina była zachwycona.

Masłoborownik górski, jak sama nazwa wskazuje, występuje w górach, dlatego można rozpocząć jego poszukiwania, będąc tam na wakacjach. Zanim zbierzesz okaz do koszyka, sprawdź, jak dokładnie wygląda oraz z jakim grzybem nie należy go mylić. Potem pozostaje tylko eksperymentowanie w kuchni. 

Masłoborowik górski - wyjątkowo smaczny grzyb

Masłoborownik górski występuje w lasach iglastych w hiszpańskich, słoweńskich, norweskich, szwedzkich i słowackich górach. W Polsce również można go spotkać, m.in. w Tatrach i Karkonoszach. Rośnie na kwaśnych glebach pod iglakami, takich jak świerki czy jodły. 

Ten duży grzyb cechuje się jasnobrązowym lub delikatnie żółtawym kapeluszem oraz żółtym trzonem, który czasem jest brązowawy u nasady. Ma łagodny i przyjemny smak, a zapach słabo wyczuwalny. 

W trakcie zbierania można pomylić go z masłoborowikiem żółtobrązowym albo masłoborowikiem królewskim. Ten pierwszy ma ciemniejszy kapelusz, a w drugim dominują odcienie czerwieni. 

Przeczytaj także: Jak smakuje plantan?

Co zrobić z masłoborowika górskiego?

Po zebraniu masłoborowików górskich, większość z nich zamarynowałam i zasuszyłam. Można też dusić je oraz smażyć. 

Suszone grzyby wykorzystam jako dodatek do zupy np. do barszczu białego. Z kolei te marynowane w occie dodam do sałatek. Lubię je także podjadać prosto ze słoika. 

Zostawiłam też trochę masłoborowików górskich na sos i ostatnio zrobiłam go do obiadu. Wyszedł tak dobry, że każdy poprosił o dokładkę.

Sos z masłoborowika górskiego

Składniki:

  • 6 masłoborowików górskich,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 łyżka oleju,
  • bulion grzybowy,
  • przyprawy: sól i pieprz. 

Przygotowanie:

Na początek pokrój masłoborowiki górskie w paski, a cebulę w kostkę. Z kolei ząbki czosnku zetrzyj na tarce. Następnie rozgrzej na patelni 2 łyżki masła oraz łyżkę oleju.

Gdy masło się roztopi, to dodaj cebulę i zeszklij ją. Potem dorzuć też starty czosnek, a po kilku minutach grzyby. 

Masłoborowiki górskie smaż na patelni przez 5-7 minut, żeby były przyrumienione. W międzyczasie dodaj jeszcze łyżkę masła, całość mieszając. 

Wlej bulion grzybowy i duś grzyby pod przykryciem przez 20-25 minut. Sos powinien mieć gęstą konsystencję. Na koniec dopraw go według uznania solą i pieprzem. 

Źródło: terazgotuje.pl, YouTube @jedzonkooo.pl

Zobacz też:

Piję codziennie zamiast herbaty. Buduje odporność, oczyszcza jelita, w pasie też jest luźniej

Supernapój dla ciała i umysłu. Wystarczy, że wypijesz szklankę dziennie

Nazywają ją zielonym złotem Indian. Pij o poranku, jest doskonała na jesienne zmęczenie i brak koncentracji

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby