Intensywnie zielona skóra i pasy jak u zebry. Ten pomidor to król soków i koncentratów
Jeśli sądzisz, że pomidory muszą być czerwone, by były smaczne i zdrowe, to jesteś w błędzie. Dowodem na to jest pomidor Green Zebra, który wygląda dokładnie tak, jak się nazywa. Czym się różni od klasycznych owoców i jak wykorzystać go w kuchni?
Pomidor Green Zebra przyciąga uwagę intensywnie zieloną skórą z ciemniejszymi, nieregularnymi pasami. Jego owoce są idealne do przygotowywania przetworów, które wesprą nas zimą zawartością witamin.
Pomidory to prawdziwa bomba witaminowa, zawierają witaminy C, K, E, kompleks witamin z grupy B, kwas foliowy oraz biotynę. Dostarczają również składników mineralnych, takich jak potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, miedź, cynk i mangan. Już sam ten skład powinien nas przekonać, że warto je jeść nie tylko dla smaku, ale i dla zdrowia. Wzmacniają odporność i wspierają nasz układ nerwowy. Mają również korzystne działanie dla serca.
Jednak prawdziwym skarbem, dla którego warto jeść pomidory, jest likopen. To silny przeciwutleniacz, który chroni przed wolnymi rodnikami, spowalnia procesy starzenia, wspiera pracę serca i zmniejszać ryzyko niektórych nowotworów. Wbrew pozorom, ten z przetworzonych pomidorów jest łatwiej przyswajalny. Pomaga w tym również zawartość tłuszczów w potrawie. Regularne spożywanie pomidorów wspomaga trawienie, pomaga regulować ciśnienie krwi, działa antytoksycznie, a także korzystnie wpływa na kondycję skóry i ogólne samopoczucie.
Green Zebra to gruntowa odmiana pomidorów. Jej owoce są średniej wielkości, ważą około 70 gramów. Ich skórka ma zielony kolor z ciemniejszymi, nieregularnymi pasami, a miąższ pozostaje soczyście zielony. To właśnie taki wygląd, a nie czerwień, świadczy o dojrzałości tych pomidorów.
Największą różnicą pomidorów Green Zebra w porównaniu z klasycznymi jest smak. Green Zebra łączy delikatną słodycz z wyraźną, orzeźwiającą kwasowością. Dzięki temu świetnie sprawdza się nie tylko w sałatkach, ale też w daniach, którym chcesz nadać bardziej wyrazisty charakter. Jest mniej mdły niż wiele tradycyjnych odmian, a jego soczystość sprawia, że jest idealny do soków i przetworów.
Pod względem wartości odżywczych Green Zebra nie ustępuje czerwonym pomidorom. Zawiera sporo witaminy C oraz potasu. Choć ma nieco mniej likopenu niż odmiany czerwone, nadrabia to wysoką zawartością chlorofilu. To on odpowiada za intensywnie zielony kolor owoców. Chlorofil wspiera naturalne procesy oczyszczania organizmu. Z kulinarnego punktu widzenia to odmiana, która daje daniom zarówno atrakcyjny wygląd, jak i bardziej złożony smak.
Ze względu na swój soczysty miąższ i wyjątkowy smak, pomidor Green Zebra daje wiele kulinarnych możliwości. Możesz podać go na świeżo, ale również przetworzyć na różne sposoby, by cieszyć się nim przez cały rok. Oto kilka sprawdzonych pomysłów:
- wyciśnij sok - będzie aromatyczny, lekko kwaskowy i zachwyci oryginalnym zielonym kolorem;
- przygotuj koncentrat - gotując owoce na wolnym ogniu, otrzymasz ciekawą alternatywę dla klasycznych czerwonych sosów i zup;
- ususz pomidory - zachowają intensywny smak i sprawdzą się w sałatkach, makaronach czy oliwie smakowej;
- dodaj do surówek i sals - świeże plastry Green Zebra ożywią każdą sałatkę i udekorują talerz;
- zrób pesto lub dip - zmiksowany z ziołami, czosnkiem i oliwą stworzy oryginalną, zieloną pastę do pieczywa lub warzyw.
Dzięki wszechstronności tej odmiany możesz eksperymentować w kuchni, zaskakując domowników i gości nie tylko smakiem, ale także niecodziennym wyglądem potraw.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Do naleśników i gofrów jest niezastąpiona. Najlepsze dżemy i musy mogą się schować