Reklama
Reklama

Jagód mamy pod dostatkiem, a mało wiemy o ich mocy. Pomagają na reumatyzm, trawienie i działają antybakteryjnie

Najczęściej mylone z borówkami czy porzeczkami czarnymi. W kuchni - używane głównie jako dodatek do dań mięsnych, w tym dziczyzny. Jagody jałowca dostarczają cennych składników odżywczych, które mają korzystny wpływ na organizm. Detoksykują, łagodzą stany zapalne i usprawniają procesy trawienne.

Jagody jałowca to niewielkie, ciemne kulki, które wyglądem łudząco przypominają borówki czy porzeczki czarne. Owoce od wieków stosowane są nie tylko w kuchni, ale też w medycynie ludowej. Choć niepozorne, to kryją w sobie dużo składników odżywczych i jeszcze więcej pysznego smaku. Warto dowiedzieć się, jakie właściwości mają jagody jałowca i jak używać ich podczas gotowania

Jałowiec - polski krzew o magicznych mocach

Jałowiec to krzew, który rośnie dziko na skrajach lasów, łąkach i wrzosowiskach w całej Polsce. Kwitnie w kwietniu i maju, a dojrzewa dwa lata. W pierwszym roku młode jagody jałowca są zielone, a w kolejnym - stają się czarne z niebieskim nalotem. Właśnie takie owoce zbiera się jesienią, od września do listopada. Jagody jałowca są małe, kuliste, o średnicy ok. 5-9 mm. 

Reklama

Dziś roślinę znają głównie szefowie kuchni, którzy stosują ją jako dodatek do mięs. Natomiast według dawnych wierzeń - był to krzew chroniący przed złymi duchami. Gałązki palono, żeby odpędzić choroby. Zbierano też owoce, które suszone i przechowywane, stanowiły przyprawę lub składnik leczniczych naparów. Taki wywar stosowano w walce z reumatyzmem i w przypadku wystąpienia problemów trawiennych.

Jakie właściwości mają jagody jałowca?

Okazuje się, że jagody jałowca to prawdziwa skarbnica cennych substancji. Zawierają przeciwutleniacze, olejki eteryczne, witaminy (C i te z grupy B) i minerały (wapń, potas, magnez, żelazo, cynk), które mają silne prozdrowotne właściwości. Stosowane z umiarem korzystnie wpływają na zdrowie. 

Owoce zmniejszają niekomfortowe dolegliwości w przypadku niestrawności, wzdęć i chorób dróg moczowych. Usprawniają trawienie i stymulują wydzielanie soków trawiennych. Napar z jagód jałowca działa pobudzająco także na pracę nerek i pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu. Jagody działają moczopędnie i odkażająco, dzięki czemu detoksykują organizmŁagodzą także stany zapalne, rozgrzewają i hamują namnażanie bakterii. 

Dodatkowo, dzięki witaminie C i przeciwutleniaczom, wzmacniają odporność. Z kolei witaminy z grupy B działają kojąco na układ nerwowy, przyspieszają metabolizm i poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. 

Nie tylko spożywanie owoców może pomóc utrzymać ciało w najlepszej kondycji. Olejek z jagód jałowca - stosowany zewnętrznie - może złagodzić bóle reumatyczne i stawowe.

Jak używać jagód jałowca?

Jagody jałowca mają intensywny smak - mocno korzenny z nutą żywicznego (leśnego), dlatego zawsze należy ich używać z umiarem. Doskonale komponują się z daniami mięsnymi, szczególnie z dziczyzną, wołowiną i wieprzowiną. Wystarczy już kilka jagód dodanych do pieczeni, gulaszu, bigosu, sosu czy marynaty do mięs, żeby potrawy zyskały zupełnie inny, głęboki aromat. Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś dodał jałowiec do pasztetu. 

Jak jeszcze używać jagód jałowca? Można je też dodawać do kiszonek, np. kapusty czy ogórków. Nie tylko wzbogacają smak przetworów, ale też wspomagają proces fermentacji. Niektórzy używają ich do przyrządzenia domowych likierów i nalewek o nieco leśnym zapachu, a inni - prozdrowotnego naparu na dolegliwości żołądkowe. 

Jałowiec może też stać się składnikiem zupy. Np. myśliwska - pełna mięsa i warzyw - nabierze przyjemnego korzennego aromatu po dodaniu kilku owoców. 

W kuchni można też wykorzystać suszone jagody jałowca, jako przyprawę lub dodatek do sosu. Owoce w tej formie należy przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku, z dala od światła i wilgoci. 

Źródło: terazgotuje.pl, cosdlazdrowia.pl

Zobacz też:

Dobrze wpływają na pracę serca, poprawiają pamięć i wygląd skóry. Dodaj garść do sałatki, nie pożałujesz

"Masło bogów" znane z PRL-u wraca do menu. Jest pełne kolagenu, poprawia stan kości i wygląd skóry

Ma niewiele kalorii, ale dużo witamin. Owoc na poprawę pamięci i dobrą pracę jelit

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | jagody | przetwory