Reklama
Reklama

Jeden z najzdrowszych soków, ale wciąż mało znany. Wspiera wątrobę i odporność, pomaga produkować kolagen

Pomarańczowy, jabłkowy, porzeczkowy? Te popularne soki pod względem wartości odżywczych nie mogą równać się z napojem z aceroli. Wciąż niedoceniany owoc to prawdziwa bomba witamin, która w płynnej formie jest nie tylko dobrze przyswajalna przez organizm, ale też pyszna. Nic dziwnego, że ci, którzy już zdążyli go spróbować uznają sok z aceroli za superfood. Przekonaj się, skąd przekonanie o tym, że sam owoc pod różnymi postaciami jest nazywany „owocem zdrowia”.

Sok z aceroli - jeden z najzdrowszych na świecie

Acerola jest niewielkim owocem pochodzącym z rejonów tropikalnych (nazywana nieprzypadkowo wiśnią z Barbados), przede wszystkim Ameryki Południowej i Karaibów. Jej owoce przypominają miniaturowe wiśnie o średnicy około 2 cm, o czerwonym kolorze i przyjemnym kwaskowatym smaku. Choć jej historia sięga odległych wieków, dopiero współczesna medycyna oraz branża spożywcza zaczęły dostrzegać jej niezwykły potencjał.

Sok z aceroli - jak smakuje i gdzie można go kupić?

Naturalny sok z aceroli posiada charakterystyczny, lekko kwaskowy, odświeżający smak. Często porównywany jest do kwaśniejszej wersji wiśni, z lekko cytrusowym akcentem. Można pić go samodzielnie lub mieszać z innymi sokami owocowymi czy warzywnymi dla złagodzenia kwaśnego posmaku.

Reklama

Mimo że acerola nie jest owocem powszechnie znanym, sok z niej można już dziś znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, ekologicznych sklepach internetowych oraz w niektórych supermarketach na półkach z produktami ekologicznymi. Warto zwracać uwagę, by wybierać soki tłoczone na zimno, bez dodatku cukru i konserwantów, aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych.

Wartości odżywcze soku z aceroli

Największym skarbem aceroli jest jej niezwykle wysoka zawartość witaminy C. W 100 gramach świeżych owoców znajduje się aż od 1500 do 4500 mg witaminy C, czyli wielokrotnie więcej niż w cytrynie czy pomarańczy. W soku z aceroli stężenie tej witaminy jest również bardzo wysokie - jedna szklanka soku może pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.

Poza witaminą C, sok z aceroli zawiera również witaminę A, witaminy z grupy B, potas, wapń, magnez, fosfor, wapń, żelazo, cenne flawonoidy i polifenole. Taka kompozycja składników sprawia, że acerola nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie, samopoczucie, a nawet urodę.

Sok z aceroli - właściwości zdrowotne

Wzmacnianie odporności

Regularne picie soku z aceroli wzmacnia układ odpornościowy dzięki potężnej dawce witaminy C. Witamina ta stymuluje produkcję białych krwinek, chroni organizm przed infekcjami, pomaga zwalczać przeziębienia i grypę, skracając czas choroby i łagodząc jej przebieg.

Produkcja kolagenu - zdrowa skóra i stawy

Witamina C jest niezbędna do produkcji kolagenu - białka odpowiadającego za elastyczność skóry, zdrowie stawów, ścięgien oraz kości. Regularne spożywanie soku z aceroli może więc skutecznie poprawić kondycję skóry, spowolnić procesy starzenia się oraz poprawić mobilność stawów i ich odporność na urazy.

Ochrona i regeneracja wątroby

Wiele badań naukowych wskazuje, że zawarte w aceroli flawonoidy i antyoksydanty wykazują silne właściwości ochronne względem komórek wątrobowych. Sok ten pomaga oczyścić wątrobę, wspiera procesy detoksykacji i regeneracji tego organu, chroniąc go przed uszkodzeniami związanymi z toksynami środowiskowymi.

Działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe

Acerola jest niezwykle bogata w antyoksydanty, które neutralizują szkodliwe wolne rodniki, chroniąc organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek. Długotrwałe spożywanie soku z aceroli może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe oraz choroby układu sercowo-naczyniowego.

Wsparcie układu nerwowego i przeciwdziałanie zmęczeniu

Dzięki obecności witamin z grupy B i minerałów sok z aceroli działa korzystnie na układ nerwowy, pomaga łagodzić stres i poprawia koncentrację. Regularne picie tego soku może także redukować zmęczenie i poprawiać ogólne samopoczucie.

Kto powinien pić sok z aceroli i ile dziennie?

Ze względu na bogactwo składników odżywczych sok z aceroli polecany jest niemal każdemu, a zwłaszcza:

  • osobom z obniżoną odpornością,
  • palaczom, którzy mają zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C,
  • sportowcom, potrzebującym dodatkowej regeneracji,
  • osobom starszym, którym zależy na zdrowiu stawów i układu odpornościowego,
  • osobom cierpiącym na chroniczne zmęczenie i stres.

Optymalna dawka soku z aceroli wynosi około 50-100 ml dziennie. Ze względu na wysoką koncentrację witaminy C i innych składników odżywczych nawet niewielka porcja soku wystarcza, aby zauważalnie poprawić stan zdrowia.

Sok z aceroli to prawdziwy eliksir zdrowia, który ma niezwykła kompozycję składników odżywczych. W dodatku naprawdę dobrze smakuje i może przysłużyć się naszym organizmom, jako bomba energetyczna.

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Czy znasz świąteczne zwyczaje i przesądy związane z jedzeniem?

Jest zdrowsza od kawy, możesz pić nawet przed snem. Poprawia pracę mózgu, pomaga oczyścić organizm

To najzdrowsze mięso, ale na polskim stole pojawia się od święta. Bez chemii, mało tłuszczu, dużo białka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | napoje