Reklama
Reklama

Jedna z najzdrowszy sałat, a tak rzadko jemy. Oczyszcza organizm, wspomaga trawienie i ma ogrom witamin

Roszponka to niezwykle smaczny dodatek do sałatek i kanapek, można także przygotować z nią zupę czy pesto. Nie każdy wie, jak wiele prozdrowotnych właściwości ma ta sałata - przekonaj się, że roszponka powinna znaleźć się także i w twojej kuchni.

Czy w twojej kuchni na stałe zagościła już roszponka? Jeżeli nie, koniecznie sięgnij po ten rodzaj sałaty. Jest nie tylko pyszna, ale także bardzo zdrowa - warto jeść ją jak najczęściej. To świetne źródło witamin, dzięki któremu możesz wspierać zdrowie swojego organizmu.

Nie bez znaczenia jest także fakt, że roszponka jest smaczna oraz ma szerokie zastosowanie w kuchni.

Dlaczego warto jeść roszponkę?

Roszponka to składnik, który zdecydowanie warto włączyć do swojej codziennej diety - ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny, dzięki czemu sprawdzi się w przypadku osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem, a także zmagających się z cukrzycą oraz insulinoodpornością. Poza tym ma mnóstwo cennych właściwości. Już 100 g tej rośliny wypełnia połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C oraz nawet 150% zapotrzebowania na witaminę A. 

Ten rodzaj sałaty wykazuje silne właściwości przeciwutleniające. Zawarty w roszponce Beta-karoten wspiera prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Jest także istotny podczas leczenia łuszczycy. Ponadto roszponka jest źródłem potasu oraz żelaza niehemowego, czyli słabiej wchłanialnego niż te pochodzące z produktów mięsnych.

Spożywanie roszponki ma także pozytywny wpływ na naczynia krwionośne i ciśnienie, a także na układ nerwowy. Do swojej diety powinny włączyć ją także kobiety w ciąży, ponieważ jest ona źródłem kwasu foliowego.

Jak przechowywać roszponkę?

Wiele osób zastanawia się, jak przechowywać roszponkę, aby dłużej zachowała świeżość. Przede wszystkim przechowuj ją w chłodnym miejscu - na przykład w szufladzie w lodówce przeznaczonej do przechowywania warzyw.

Inna opcja to umieszczenie roszponki w szczelnie zamykanym pudełku, na którego dnie najpierw kładziemy zwilżony wodą papierowy ręcznik. Na to wykładamy roszponkę, na nią wykładamy drugi zwilżony wodą kawałek papieru, następnie zamykamy.

Roszponka w kuchni

Roszponka to wyjątkowo smaczne warzywo, które z powodzeniem jest wykorzystywane w kuchni przez wiele osób. Przede wszystkim ten rodzaj sałaty doskonale sprawdza się jako baza do pysznych sałatek, jest ona również doskonałym dodatkiem do kanapek. Śmiało łącz ją z ulubionymi warzywami czy owocami, a także orzechami oraz nasionami - perfekcyjnie komponuje się z wieloma składnikami.

Z użyciem roszponki można również przygotować aromatyczną zupę, a nawet pesto, które świetnie sprawdzi się z makaronem. To gotowy pomysł na danie obiadowe.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Na długo zapewnia uczucie sytości. Jedz, gdy masz problemy z krążeniem, wysokim ciśnieniem i nerkami

W sam raz dla kobiet w menopauzie i cukrzyków. Gdy dodasz do niej chili, kilogramy poleca jak z górki

Owoc z soczystym i wybornym miąższem. Lekarstwo na zdrowe oczy, kości i wysoki cukier

INTERIA.PL