Jedna z najzdrowszy sałat, a tak rzadko jemy. Oczyszcza organizm, wspomaga trawienie i ma ogrom witamin
Roszponka to niezwykle smaczny dodatek do sałatek i kanapek, można także przygotować z nią zupę czy pesto. Nie każdy wie, jak wiele prozdrowotnych właściwości ma ta sałata - przekonaj się, że roszponka powinna znaleźć się także i w twojej kuchni.
Czy w twojej kuchni na stałe zagościła już roszponka? Jeżeli nie, koniecznie sięgnij po ten rodzaj sałaty. Jest nie tylko pyszna, ale także bardzo zdrowa - warto jeść ją jak najczęściej. To świetne źródło witamin, dzięki któremu możesz wspierać zdrowie swojego organizmu.
Nie bez znaczenia jest także fakt, że roszponka jest smaczna oraz ma szerokie zastosowanie w kuchni.
Roszponka to składnik, który zdecydowanie warto włączyć do swojej codziennej diety - ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny, dzięki czemu sprawdzi się w przypadku osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem, a także zmagających się z cukrzycą oraz insulinoodpornością. Poza tym ma mnóstwo cennych właściwości. Już 100 g tej rośliny wypełnia połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C oraz nawet 150% zapotrzebowania na witaminę A.
Ten rodzaj sałaty wykazuje silne właściwości przeciwutleniające. Zawarty w roszponce Beta-karoten wspiera prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Jest także istotny podczas leczenia łuszczycy. Ponadto roszponka jest źródłem potasu oraz żelaza niehemowego, czyli słabiej wchłanialnego niż te pochodzące z produktów mięsnych.
Spożywanie roszponki ma także pozytywny wpływ na naczynia krwionośne i ciśnienie, a także na układ nerwowy. Do swojej diety powinny włączyć ją także kobiety w ciąży, ponieważ jest ona źródłem kwasu foliowego.
Wiele osób zastanawia się, jak przechowywać roszponkę, aby dłużej zachowała świeżość. Przede wszystkim przechowuj ją w chłodnym miejscu - na przykład w szufladzie w lodówce przeznaczonej do przechowywania warzyw.
Inna opcja to umieszczenie roszponki w szczelnie zamykanym pudełku, na którego dnie najpierw kładziemy zwilżony wodą papierowy ręcznik. Na to wykładamy roszponkę, na nią wykładamy drugi zwilżony wodą kawałek papieru, następnie zamykamy.
Roszponka to wyjątkowo smaczne warzywo, które z powodzeniem jest wykorzystywane w kuchni przez wiele osób. Przede wszystkim ten rodzaj sałaty doskonale sprawdza się jako baza do pysznych sałatek, jest ona również doskonałym dodatkiem do kanapek. Śmiało łącz ją z ulubionymi warzywami czy owocami, a także orzechami oraz nasionami - perfekcyjnie komponuje się z wieloma składnikami.
Z użyciem roszponki można również przygotować aromatyczną zupę, a nawet pesto, które świetnie sprawdzi się z makaronem. To gotowy pomysł na danie obiadowe.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Na długo zapewnia uczucie sytości. Jedz, gdy masz problemy z krążeniem, wysokim ciśnieniem i nerkami
Owoc z soczystym i wybornym miąższem. Lekarstwo na zdrowe oczy, kości i wysoki cukier