Reklama
Reklama

Jedz zamiast płatków owsianych. Pełne błonnika, doskonałe dla jelit, chronią serce przed zawałem

To, od jakiego posiłku zaczniemy dzień, ma wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale i wybory żywieniowe w ciągu dnia. Pełnowartościowe śniadanie odżywi ciało i zmniejszy ochotę na podjadanie pomiędzy posiłkami. Bazą zdrowego posiłku mogą być na przykład płatki orkiszowe. Podpowiemy ci, jak je jeść, aby smakowały najlepiej, oraz sprawdzimy, co jest lepsze płatki orkiszowe czy owsiane.

Na sklepowych półkach znajdziemy wiele rodzajów płatków. Owsiane, ryżowe, gryczane, jaglane, a także orkiszowe. Dziś przyjrzymy się bliżej tym ostatnim. Nie są bardzo popularne, a mogą być ciekawą alternaty dla klasycznej owsianki. Zrobione są ze zgniecionych ziaren orkiszu, czyli odmiany pszenicy o bardzo wysokiej zawartości składników odżywczych. Co ciekawe, orkisz jest jednym z najstarszych gatunków zbóż. Sprawdź, jakie właściwości mają płatki orkiszowe, oraz w jaki sposób przyrządzić je na śniadanie. 

Czy płatki orkiszowe są zdrowe? 

Płatki orkiszowe to jak najbardziej zdrowy wybór dietetyczny. Mają świetny wpływ na układ trawienny, wspierają prawidłowe krążenie i pracę serca, chroniąc je przed zawałem, przypisuje im się także właściwości przeciwnowotworowe. Wykazują działanie wzmacniające organizm oraz wspierające odporność.  

Reklama

W ich składzie znajdziemy błonnik pokarmowy, który wspiera prawidłowe trawienie, pracę jelit, oraz ich mikroflorę. Jedzenie błonnika pomaga także stabilizować poziom glukozy we krwi, oraz dbać o prawidłowy cholesterol. Ma także wpływ na sytość posiłku, co jest istotne dla osób, które chcą stracić nieco zbędnych kilogramów, ponieważ zmniejsza się ochota na sięganie po dodatkowe przekąski.  

W płatkach orkiszowych znajduje się bomba składników odżywczych, takich jak: 

  • witamina A, ma działanie przeciwutleniające, wspiera prawidłowe widzenie i chroni oczy przed chorobami, a także wspiera kondycję skóry, 
  • witaminy z grupy B, które mają pozytywny wpływ na układ krążenia, nerwowy i mięśniowy, są istotne do przeprowadzenia wielu procesów metabolicznych, 
  • witamina E, pomaga dbać o piękną cerę, zdrowe włosy i paznokcie, działa antyoksydacyjnie, 
  • witamina K, wspiera układ kostny, oraz ma wpływa na prawidłowe krzepnięcie krwi,  
  • magnez, jest istotny dla pracy mózgu, serca i mięśni,  
  • cynk, wspiera odporność, działa antyoksydacyjnie, ma wpływ na płodność, 
  • potas, reguluje ciśnienie krwi oraz gospodarkę wodno-elektrolitową, 
  • wapń i fosfor, wzmacniają kości i zęby, 
  • selen, działa antyoksydacyjnie, wspiera tarczycę i odporność,  
  • żelazo, chronią organizm przed anemią,  
  • mangan, wspiera układ kostno-stawowy, wykazuje działanie przeciwutleniające.  

Sprawdź także: Już nie owsianka jest królową. Rządzi polski superfood, który zbija cukier i cholesterol, czyści jelita jak odkurzacz

Co jest lepsze płatki orkiszowe czy owsiane?

Nie wiesz, który produkt wybierać na śniadanie, płatki owsiane, czy orkiszowe? Tak naprawdę w zdrowej diecie znajdzie się miejsce dla obu. Jeśli nie istnieją przeciwwskazania zdrowotne, warto stosować je zamiennie, aby twój jadłospis był różnorodny i ciekawszy. Oba produkty mają podobną ilość błonnika i białka, a zawartość minerałów i witamin również jest zbliżona. Płatki orkiszowe są nieco mniej kaloryczne, mają ok. 334 kcal w 100 g, natomiast płatki owsiane górskie mają ok. 380 kcal w 100 g, nie są to jednak bardzo znaczące różnice. Okazuje się, że to, jakie płatki wybierzemy na śniadanie, nie ma większego znaczenia, warto kierować się jedynie tym, aby wybierać produkty naturalne bez zbędnych dodatków i cukru. Można również zwrócić uwagę na to, który produkt bardziej nam smakuje. 

Jeżeli jednak borykasz się z celiakią, lub alergią czy też nietolerancją glutenu, płatki orkiszowe nie będą dla ciebie. Wówczas w sklepie wybierz płatki owsiane bezglutenowe.  Pomimo tego, że w teorii wszystkie produkty owsiane nie zawierają glutenu, w praktyce, czasem mogą być nim zanieczyszczone w procesie produkcji.  

Jak jeść płatki orkiszowe? 

Komponowanie zdrowych i dobrze zbilansowanych posiłków nie jest trudne. Jeśli podstawą twojego śniadania są płatki orkiszowe, które są źródłem węglowodanów złożonych, zadbaj o to, aby podać je w towarzystwie produktów białkowych, oraz zdrowych tłuszczów. Warto dorzucić także świeże owoce, które uzupełnią posiłek w dodatkową porcję witamin, minerałów i antyoksydantów.  

Płatki orkiszowe na śniadanie 

Składniki na jedną porcję: 

  • 40 g płatków orkiszowych, 
  • 120 ml mleka lub wody,  
  • szczypta soli,  
  • 150 g ulubionego jogurtu, serka grani, czy skyru,  
  • 100 g borówek,  
  • mała garść migdałów,  
  • 1 łyżka syropu klonowego,  
  • szczypta cynamonu. 

Przygotowanie: 

  1. Płatki wsyp do rondelka, wlej mleko lub wodę, dodaj małą szczyptę soli i gotuj na małym ogniu, mieszając całość co jakiś czas, aż płatki wchłoną płyn i zmiękną. 
  2. Gotowe płatki wyłóż do miseczki. 
  3. Dodaj wybrany jogurt lub serek, borówki, posiekany migdały, całość polej syropem klonowym i posyp cynamonem.  

Źródła: terazgotuje.pl, go4taste.pl 

Zobacz też:

Jadał je już król Jan III Sobieski. To skarbnica antyoksydantów, mają dużo potasu i magnezu, obniżają ciśnienie

To jedno z najzdrowszych mięs, ale prawie nie jadamy. Wspomaga serce, kości i poprawia prace mózgu

Jej uprawa była zakazana, dziś z dumą gotujemy. Połowa szklanki ma tyle samo białka co 100 g indyka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadania | płatki