Jego "serce" to skarbnica witamin. Gdy jesz, metabolizm przyspiesza, wątroba jest chroniona
Charakterystyczny, wytrawny smak karczochów sprawia, że mają one tyle samo fanów, co przeciwników. Warto jednak się do nich przekonać, szczególnie kiedy zwrócimy uwagę na zawartość składników odżywczych. Poznaj właściwości zdrowotne tego warzywa i przekonaj się, dlaczego powinny znaleźć się w naszym jadłospisie.
Karczochy uważane są za jedno z najstarszych warzyw uprawianych przez ludzi. Od wieków miały zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w medycynie ludowej. Sprawdź, w jaki sposób mogą wzmocnić twój organizm i na jakie dolegliwości pomogą.
Karczochy obecnie uprawia się głównie w krajach basenu Morza Śródziemnego, na Wyspach Kanaryjskich, w Egipcie, krajach Azji oraz Ameryki Południowej. Używane są nie tylko w kuchni, ale również w medycynie naturalnej. Często stosuje się je w roślinnych suplementach diety czy ziołowych naparach.
Karczochy wyróżniają się ciekawym wyglądem. Jeśli chcemy je przygotować, musimy najpierw pozbyć się twardych, zewnętrznych liści. Warzywa te mogą być gotowane w wodzie lub na parze, smażone oraz duszone na patelni. We wnętrzu karczocha znajduje się pierzaste wnętrze. Po usunięciu włókien zostanie nam soczyste, delikatne "serce" karczocha, które uznawane jest za jego najsmaczniejszą część. Można je jeść na surowo, ugotowane lub usmażone.
Zobacz także: Dla serca i jelit działa jak lekarstwo. Jedz zamiast ziemniaków, zobaczysz też różnicę na wadze
Karczochy to niskokaloryczne warzywa - w 100 g zawierają jedynie ok. 57-60 kcal. W ich składzie znajdziemy cenne składniki mineralne, jak wapń, magnez, żelazo, cynk czy potas. Są również wartościowym źródłem witaminy C. Ważnym elementem jest również inulina, które nie ulega procesom trawiennym w naszym organizmie i ma właściwości prebiotyczne. Wspomaga utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej jelit, przez co wspomaga działanie układu pokarmowego.
W karczochach znajduje się również duża dawka polifenoli, które mają działanie antyoksydacyjne. Dzięki temu spowalniają proces starzenia się organizmu, łagodzą stany zapalne oraz chronią przed rozwojem wielu chorób, w tym chorób serca.
Karczochy mają działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe oraz moczopędne. Dzięki niemu wzmacniają układ odpornościowy, pomagają w procesie detoksykacji organizmu. Dodatkowo wykazują właściwości przeciwcukrzycowe, dzięki którym regulują poziom cukru we krwi. Chronią przed nagłymi napadami głodu i pomagają w procesie zrzucania zbędnych kilogramów.
Karczochy wspierają również wątrobę, dzięki zawartości cynaryny. Związek ten wspomaga procesy trawienne oraz detoksykacyjne organizmu. Dodatkowo chroni wątrobę przed uszkodzeniami, a także wspiera jej regenerację.
Karczochy są pyszne i zdrowe, dlatego nie warto się wahać i włączyć je do swojej diety. W kuchni możemy wykorzystać je na wiele sposobów. Idealnie smakują ugotowane na parze lub w wodzie i podane z sosem winegret czy czosnkowym. W takiej formie będą idealnym warzywnym dodatkiem do obiadu.
Jeśli zależy nam na przygotowaniu bardziej wymagającego dania, możemy nadziać karczochy serem feta, suszonymi pomidorami i orzeszkami piniowymi. Zapieczone w piekarniku będą aromatyczne i delikatne.
Jeśli lubimy prostotę, możemy po prostu poddusić karczochy z czosnkiem, cytryną oraz białym winem na patelni. Nabiorą rozkosznej struktury, a ich smak będzie idealnie podkreślony. Fani karczochów mogą na ich bazie zrobić również pyszną, kremową zupę, która może być przystawką albo podana z pieczywem pożywnym daniem głównym.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Sałata idealna dla cukrzyków. Działa jak naturalny prebiotyk, poprawia trawienie
Nazywany jest gwiezdnym jabłkiem. Wspomaga trawienie, wzmacnia odporność, dobry dla cukrzyków