Jest bardzo popularne, bo nie ma laktozy. Smaczne, ale trzeba z nim uważać
Napoje roślinne, czyli zamienniki tradycyjnego mleka, dostępne są już niemal, w każdym sklepie. Można znaleźć je w wielu wersjach i smakach, jest, z czego wybierać. Migdałowe, owsiane, sojowe, a także ryżowe. Dziś przyjrzymy się bliżej temu ostatniemu, sprawdzimy, czy mleko ryżowe jest zdrowe, oraz jak przygotować je w domowych warunkach.
Z biegiem lat wiele osób obserwuje, że dużo gorzej czuje się po krowim mleku. Okazuje się, że wypita zabielana kawa lub zjedzone na śniadanie płatki z mlekiem mogą poskutkować nieprzyjemnymi dolegliwościami żołądkowymi. Z pomocą może przyjść tu roślinna alternatywa, taka jak mleko ryżowe. Podpowiemy ci, jak przygotować mleko ryżowe w domu, a także jakie ma właściwości.
Proces powstawania mleka ryżowego obejmuje gotowanie lub moczenie ryżu w wodzie, a następnie blendowanie go na gładką masę. Oczywiście, chociaż napój ryżowy powszechnie nazywany jest mlekiem, jest to jedynie językowe uproszczenie używane potocznie. Nazwa "mleko" zarezerwowana jest wyłącznie dla produktów pochodzenia zwierzęcego. Warto dodać także, że sklepowe mleko ryżowe producenci wzbogacają w witaminy i minerały, takie jak wapń, żelazo, witaminę A czy D.
Przygotowanie ryżowego mleka w domu jest bardzo proste, wystarczy zaopatrzyć się w szklankę ugotowanego ryżu jaśminowego, a następnie dokładnie zmiksować go z czterema szklankami wody. Aby poprawić jego smak, można dorzucić do niego odrobinę ziaren wanilii lub szczyptę cynamonu. Opcjonalnie takie mleko można dosłodzić łyżką miodu, syropu klonowego, czy tego z agawy. Gotowe mleko ryżowe można dodatkowo przecedzić przez gęste sitko lub gazę.
Mleko ryżowe może być cennym produktem w diecie alergików, w szczególności tych, którzy nie tolerują laktozy, glutenu, czy orzechów. Będzie również dobrym wyborem dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, które unikają produktów odzwierzęcych.
Obecne są tu fitosterole, które działają antyoksydacyjnie, pomagają w walce ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, oraz mają wlaściwości przeciwzapalne. W napoju ryżowym można znaleźć również mangan, który wspiera układ nerwowy, kostny i procesy metaboliczne, a także selen, który między innymi jest ważny dla zdrowia tarczycy, działa antyoksydacyjnie, a także wspiera kondycję skóry, włosów i paznokci. Jest także źródłem witamin z grupy B, które wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego, nerwowego, mięśniowego, a także uczestniczą w procesach metabolicznych zachodzących w organizmie.
Co prawda mleko ryżowe jest raczej niskokaloryczne, w 100 g ma ok. 47 kcal, ma jednak wysoki indeks glikemiczny. Dlatego nie będzie najlepszą opcją dla osób, które mają problemu z utrzymaniem prawidłowego poziomem cukru we krwi, mowa tu o osobach borykających się z cukrzycą i insulinoopornością. Ponadto w składzie ryżowego mleka może być obecny arsen, dlatego jego spożywanie odradza się kobietą w ciąży, tym które karmią piersią, a także małym dzieciom.
Do czego używać mleka ryżowego? Jego zastosowanie jest bardzo szerokie. Najprościej mówiąc, może być zamiennikiem mleka krowiego. Pasuje do porannej kawy, lub do różnych dań śniadaniowych, np. owsianki, musli, płatków, owocowych koktajli, możesz przygotować na nim również swoje ulubione naleśniki czy placki. Zastosowanie znajdzie także w daniach obiadowych, możesz zabielić nim zupę lub sos, dzięki czemu będą delikatniejsze i nabiorą przyjemnego, słodkiego smaku.
Źródła: terazgotuje.pl, fit.poradnikzdrowie.pl, wylecz.to
Zobacz też:
Chrup na zdrowie zamiast chipsów. Nie mają konserwantów, są zdrowe i pożywne
Pomaga w odchudzaniu, lepszym trawieniu i podnosi odporność. Zacznij używać nie tylko do ryb