Pij codziennie, wzmocnisz odporność. Pomaga też na leniwe jelita, oczyszcza organizm i poprawia wygląda skóry
Chociaż kiszonki w polskich domach zajada się od pokoleń, w ostatnim czasie przechodzą prawdziwy renesans. Sięgamy nie tylko po kiszone ogórki i kapustę, dużym uznaniem cieszą się także zakwasy. Wiele osób coraz chętniej robi je samodzielnie w domu. W poniższym artykule przyjrzymy się bliżej właściwościom tej prozdrowotnej mikstury, oraz sprawdzimy, ile dziennie można wypić zakwasu z kapusty.
Jak zrobić zakwas z kiszonej kapusty? Okazuje się, że to wcale nie takie trudne, nie potrzebujesz do tego dużo czasu, ani wielu składników. Dodatkowo ten zrobiony w domu często wychodzi znacznie smaczniejszy niż sklepowe alternatywy. W dodatku domowy zakwas z kiszonej kapusty to prawdziwa bomba składników odżywczych.
Zakwas z kiszonej kapusty jest źródłem probiotyków, powstaje w procesie fermentacji przy udziale dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego, które odżywiają mikroflorę jelitową. Coraz więcej, mówi się o tym, jak ważne jest dbanie o zdrowie jelit, kapuściany zakwas doskonale je wspiera, co przekłada się na lepszą odporność, stan skóry, czy wchłanianie substancji odżywczych. Dodatkowo zakwas z kapusty bardzo dobrze wpływa na proces trawienia.
W składzie zakwasu z kiszonej kapusty znajdują się także substancje o działaniu antyoksydacyjnym. Dzięki czemu napój ten wspiera walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także ma właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, a także spowalniające procesy przedwczesnego starzenia. Taki napój to także doskonały sposób na zadbanie o układ sercowo-naczyniowy.
Dodatkowo w zakwasie z kiszonej kapusty jest sporo witaminy C, która nie tylko korzystnie działa na układ immunologiczny, ale i ma właściwości antyoksydacyjne. Dodatkowo witamina C jest ważna w kontekście prawidłowego wchłaniania żelaza oraz syntezy kolagenu. Obecna jest tu również witamina K, która ma wpływ na prawidłowe krzepnięcie krwi, a także wspiera układ kostny.
Warto pamiętać, że chociaż zakwas z kiszonej kapusty jest bardzo zdrowy, nie dla wszystkich będzie odpowiedni. Tyczy się to przede wszystkim osób, które borykają się z problemami żołądkowymi i jelitowymi, m.in. zespołem jelita drażliwego i refluksem. Nie należy spożywać go także, jeśli przyjmujemy leki przeciwhistaminowe czy przeciwzakrzepowe, ponieważ może pogarszać ich wchłanianie.
Do przygotowania zakwasu z kiszonej kapusty, będziesz potrzebować:
- ¼ główki białej kapusty,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 litr przegotowanej wody,
- łyżka soli kamiennej niejodowanej.
Przygotowanie:
- Poszatkuj kapustę. Obierz czosnek.
- Przygotuj zalewę, do litra wody w temperaturze pokojowej dodaj sól, wymieszaj, aż się rozpuści.
- Wlej solankę do kapusty.
- Zakręć słoik i odstaw w ciepłe miejsce, na trzy do siedmiu dni, w zależności od tego jak mocny chcesz mieć zakwas.
- Po tym czasie przecedź zakwas i zlej go do czystej i wyparzonej butelki.
- Przechowuj w lodówce.
Na początku warto zacząć od niewielkich ilości zakwasu z kiszonej kapusty, wystarczą dwie łyżki dziennie. Jeśli po spożyciu takiej porcji będziesz czuć się dobrze, możesz zwiększyć jego spożycie do około połowy szklanki, każdego dnia. Jeśli nie występują u ciebie niepożądane reakcje, np. dolegliwości pokarmowe, możesz sięgać po niego na czczo, lub podzielić porcję na dwie dawki, ranną i wieczorną.
Źródła: terazgotuje.pl, pasiekisadowskich.pl
Zobacz też:
Chrup zamiast słodkich przekąsek lub dodaj do jogurtu. Mają dużo błonnika i sycą na długo