Reklama
Reklama

Jest jednym z najzdrowszych warzyw świata, niestety wciąż mało jej jemy. Idealna do kanapek i sałatek

Zielone warzywa liściaste są nie tylko niskokaloryczne, ale i pełne wartości odżywczych. Chociaż najczęściej sięgamy po różne odmiany sałat, rukolę, roszponkę, czy szpinak, to właśnie mniej znana rukiew wodna uważana jest za jedno z najzdrowszych warzyw świata. Gdzie można ją kupić, jakie ma właściwości odżywcze, oraz z czym jeść rukiew wodną? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.

Rukiew wodna, zwana także wodną rzeżuchą, to warzywo o delikatnych listkach i łodygach, w których kryje się mnóstwo witamin i cennych antyoksydantów. Świetnie sprawdzi się w przeróżnych sałatkach i nie tylko. Sprawdź, dlaczego rukiew wodna zaliczana jest do jednych z najzdrowszych warzyw na świecie.

Rukiew wodna - jedno z najzdrowszych warzyw świata

Rukiew wodna to kuzynka dobrze znanej nam rzeżuchy, obie należą do rodziny kapustowatych. Występuje niemal na całym świecie, głównie w Azji i Europie, sporadycznie można spotkać ją także w Polsce. Roślina ta lubi wilgoć, najczęściej rośnie w okolicach płytkich strumieni oraz w starorzeczach.

Reklama

Te zielone listki wykazują się wyjątkowo wysoką gęstością odżywczą, oznacza to, że zawiera dużą ilość cennych substancji (witamin, minerałów, błonnika itd.) w stosunku do swojej kaloryczności. Rukiew wodna jest bogata w cenne przeciwutleniacze, które wspierają  organizm w walce ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, oraz chronią go przed stresem oksydacyjnym. Mają również działanie przeciwzapalne oraz przeciwstarzeniowe. Przypisuje się im również silne działanie przeciwnowotworowe.

Rukiew jest także bogata w witaminy, przede wszystkim witaminę K, która wspiera układ krążenia, odpowiadając za prawidłowe krzepnięcie krwi, a także korzystnie działa na układ kostny. Nie brakuje tu także witaminy C, która nie tylko wspiera odporność, ma także działanie antyoksydacyjne, jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania żelaza i syntezy kolagenu. Natomiast witamina A zawarta w rukwi między innymi wspiera zdrowie oczu. Obecny jest tu również kwas foliowy, niezbędny dla kobiet w ciąży, ponieważ dba o prawidłowy rozwój dziecka, a także uczestniczy w produkcji krwi, oraz odgrywa rolę w syntezie DNA i RNA. W rukwi wodnej znajduje się także wspierający pracę mózgu, serca i mięśni magnez, oraz wzmacniającego kości i zęby wapń.

Rukiew wodna to także błonnik pokarmowy, który odpowiada za prawidłowe trawienie, poprawia pracę jelit, a także podkręca przemianę materii. Ponadto warzywo to ma działanie odtruwające, przypisuje się mu właściwości wspierające pracę wątroby. Jedzenie rukwi, dzięki kompleksowi składników zawartych w jej składzie, korzystnie wpłynie na kondycję skóry.

Sprawdź także: Zdrowy zamiennik cukru. W Ameryce Południowej leczyli nią cukrzyce, działa też przeciwzapalnie

Jak smakuje rukiew wodna?

Rukiew wodna ma smak przypominający inne zielone warzywa liściaste. Można określić go jako świeży, a jednocześnie dosyć ostry z wyraźnym pieprzowym posmakiem.

Nie da się ukryć, że rukiew wodna, chociaż bardzo zdrowa, nie jest tak łatwo dostępna jak inne zielone warzywa. Czasem jednak pojawia się w popularnych marketach, warto szukać jej w miksach sałat tuż obok szpinaku baby czy rukoli. Co ciekawe, amatorzy ogrodnictwa mogą spróbować wyhodować ją samodzielnie w doniczce.

Z czym jeść rukiew wodną?

Warzywo to przede wszystkim doskonale sprawdzi się w przeróżnych sałatkach. Latem warto dorzucić do niej inne zielone liście, np. roszponkę, świeże pomidory, garść oliwek, ulubiony ser, na przykład fetę lub mozzarellę, skropić wszystko oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Można także położyć ją na kanakach zamiast sałaty.

Ponadto, rukiew nadaje się również do gotowania, można dorzucić ją do zupy jarzynowej czy warzywnej potrawki. Dobrym pomysłem może być przygotowanie pesto z rukwi wodnej, wystarczy zielone listki wraz z łodyżkami zblendować z dodatkiem oliwy, soku z cytryny, ulubionych orzechów, parmezanu, soli i pieprzu.

Jeśli nie straszny ci nieco pikantny smak, możesz dorzucić ją również do owocowo-warzywnych koktajli. W szczególności będzie pasować do tych zielonych, np. ze szpinakiem, jabłkiem, selerem naciowym, awokado i cytryną. Taki napój to prozdrowotna bomba.

Źródła: terazgotuje.pl, portal.abczdrowie.pl

Zobacz też:

Ulubiona gruszka Polaków już jest na straganach. Rozpływa się w ustach i jest superzdrowa

Najlepsze orzechy dla serca. Wspierają tarczycę, pracę mózgu, dbają o skórę

Działa lepiej niż filiżanka małej czarnej. Spala tłuszcz, ochroni wątrobę i poprawia koncentrację

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa