Reklama
Reklama

Zdrowy zamiennik cukru. W Ameryce Południowej leczyli nią cukrzyce, działa też przeciwzapalnie

Łyżeczka do porannej kawy, kilka kostek do herbaty, szklanka do ciasta. Finalnie okazuje się, że w ciągu dnia zjadamy o wiele za dużo białego cukru, co nie wpływa korzystnie na zdrowie. Dietetycy zalecają, aby wyeliminować lub co najmniej ograniczyć spożycie białego cukru w diecie. Produktem, który może nam w tym pomóc, jest stewia. Sprawdź, jaki ma smak, oraz z czego się ją robi.

Zamienniki cukru znajdziemy w niemal każdym sklepie. Do najpopularniejszych należą ksylitol, erytrytol, oraz oczywiście stewia. Produkty te mogą pomóc pozbyciu się nawyku dodawania dużych ilości białego cukru do napojów i posiłków, a jest to niezwykle ważne dla naszego zdrowia. Nadmierne spożywanie cukru to nie tylko większe ryzyko nadprogramowych kilogramów czy próchnicy. Może przyczyniać się również do rozwoju poważnych chorób cywilizacyjnych, na przykład cukrzycy, insulinooporności i chorób serca. Warto jednak mieć na uwadze, że ze słodzikami również nie powinno się przesadzać. W poniższym artykule podpowiemy ci między innymi, ile stewii można zjeść dziennie, oraz jak wpływa na organizm.

Reklama

Co to jest stewia?

Stewia jest rośliną należącą do rodziny astrowatych, rośnie na terenach Ameryki Południowej i Środkowej. Przede wszystkim wykorzystywana jest jako słodzik, jednak wykazuje także pewne działanie wspierające zdrowie. Jest niskokaloryczna, a jednocześnie znacznie słodsza niż cukier. Ta w formie proszku lub pastylek jest nawet do 15 razy od niego słodsza. Szklanka białego cukru będzie odpowiadać ok. ¼ łyżeczki stewii. Można używać ją do posłodzenia herbaty, kawy, owsianki, czy naturalnego jogurtu. Wykorzystuje się ją w produkcji dietetycznych napojów, słodyczy, czy gum do żucia.

Sprawdź także: Wygląda jak dobry miód, ma lekko karmelowy posmak. Dodaj do kawy zamiast cukru, nie pożałujesz

Czy stewia jest zdrowa?

Spożywanie stewii ma szereg prozdrowotnych korzyści. Wykazuje właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i grzybobójcze, dzięki czemu pomaga radzić sobie z infekcjami. Co więcej, co ciekawe, jest pomocna w dbaniu o zęby, ponieważ ma działanie przeciwpróchnicze. Roślina ta jest także źródłem przeciwutleniaczy, wspiera walkę ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.

W składzie stewii znajduje się sporo składników mineralnych potasu, magnezu, fosforu, cynku, wapnia, sodu, manganu, czy miedzi. Obecna jest tu również witamina B2 i C, należy jednak pamiętać, że ze względu na niewielką porcję dodawaną do napojów czy posiłku, są to raczej śladowe ilości. Co więcej, stewii przypisuje się właściwości korzystnie wpływające na układ krążenia, między innymi obniżać zbyt wysokie ciśnienie krwi.

Stewia ma także niski indeks glikemniczny, dzięki czemu bez obaw mogą używać jej osoby chorujące na cukrzycę i zmagające się z insulinoopornością. Co więcej, w składzie stewii znajduje się stewiol, substancja, która ma działanie hamujące wchłanianie glukozy w jelitach, poprawia oraz wrażliwość organizmu na insulinę. Natomiast obecne w niej dwie inne substancje, stewiozyd i reubadiozyd hamują syntezę glukozy. W krajach Ameryki Południowej używano jej jako środek leczący cukrzycę.

Czasopismo naukowe "International Journal of Molecular Sciences" opublikował wyniki pracy badaczy z Uniwersytetu Hiroszima. Według nich fermentowany ekstrakt ze stewii (FSLE) ma wykazywać działanie pomagające zwalczać komórki nowotworowe trzustki. Rak trzustki jest jednym z najniebezpieczniejszych nowotworów, który często dotyka młodych pacjentów.

Ile stewii można zjeść dziennie?

Czy jeśli stewia nie ma kalorii, oznacza to, że można dodawać ją w dowolnej ilości? Absolutnie nie. Słodzik ten spożywane w nadmiarze mogą mieć niekorzystny wpływ na organizm, między innymi powodować dolegliwości żołądkowe, oraz zaburzać wchłanianie wapnia i żelaza. Co więcej, jedzenie stewii w dużych ilościach może prowadzić do hipoglikemii.

Ile stewii można zjeść w ciągu dnia? Zaleca się, aby nie przekraczać 4 mg stewii na kilogram masy ciała.

Źródła: terazgotuje.pl, portal.abczdrowie.pl, medonet.pl

Zobacz też:

Każdy senior powinien używać. Chroni serce, dba o kości i obniża wysoki cholesterol

Nazywana jest herbatą Inków. Wspomaga trawienie, chroni przed miażdżycą i oczyszcza organizm

Znienawidzona kasza wraca do polskiej kuchni. Dobra na odchudzanie i przy cukrzycy, chroni przed miażdżycą

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki