Jest w każdym dobrym warzywniaku. Jedz, gdy masz stłuszczona wątrobę i kłopoty z trawieniem
Tego wyjątkowego warzywa brakuje w dietach wielu Polaków. Zajadaj się nią, jeśli masz stłuszczoną wątrobę lub problemy z trawieniem. Działa prawdziwe cuda na organizm, a dostaniesz ją za kilka złotych w każdym dobrym warzywniaku.
Warzywem o cudownych właściwościach, które zostało zapomniane i wyparte, jest czarna rzepa. Niepozorna bulwa kryje w sobie moc witamin, minerałów i związków aktywnych, obok których nie można przejść obojętnie. Koniecznie włącz ją do swojego codziennego jadłospisu.
Czarną rzepę to zapomniane warzywo, które znajdziemy również pod nazwą rzodkiew czarna. Spokrewniona jest z naszą rzodkiewką i należy do rodziny kapustowatych. Naturalnie występuje w Europie oraz Azji.
Dla niektórych czarna rzepa przypomina z wyglądu ziemniaka. Korzeń jest okrągły, pokryty ciemną, wręcz czarną skórką. Miąższ jest wyjątkowo twardy. Po przekrojeniu ma on jasną, biało-kremową barwę. Znakiem charakterystycznym rzepy są w samym środku czarne, marmurkowe przebarwienia.
Czarna rzepa smakiem porównywana jest do rzodkiewki. Jest on jednak wyjątkowo charakterystyczny, ostrzejszy i bardziej wyrazisty.
Czarna rzepa zawiera dużo witaminy A, C, D oraz witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9) oraz minerałów takich jak wapń, żelazo, magnez, mangan, cynk, potas, fosfor. To też bogactwo kwasów tłuszczowych, czyli kwasu szczawiowego, jabłkowego, malonowego i erytrobowego czy cennych fitosteroli i olejków eterycznych.
Taki skład nadaje czarnej rzepie właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i bakteriobójcze. Warzywo jest więc świetnym wsparciem podczas przechodzonych infekcji. Złagodzi gorączkę, nieżyt górnych dróg oddechowych czy nawet kaszel. Pozwoli na szybszy powrót do zdrowia i wzmocni układ odpornościowy.
Przeciwzapalne właściwości czarnej rzepy pomogą uporać się z reumatycznym zapaleniem stawów. Znacząco zredukuje bóle reumatyczne. Zmniejszą występujący obrzęk i sztywność w stawach.
Czarna rzepa jest dobra na problemy z wątrobą. Stosowana jest przy niedoczynności narządu i jego stanach zapalnych. Warzywo i preparaty zrobione z niego zregenerują błonę komórek wątroby i jej niszczony miąższ. Zadziała na nią detoksykująco, ułatwiając pozbywanie się zalegających toksyn.
Jedzenie czarnej rzepy będzie stymulować wydzielanie żółci, przyczyniając się do poprawy trawienia ciężkich potraw. Do tego obniży stężenie cholesterolu we krwi. Tym samym czarna rzepa może pomóc uporać się ze stłuszczeniem wątroby.
Dobre działanie czarnej rzepy będzie zauważalne nie tylko od wewnątrz, ale także od zewnątrz. Regularnie zajadana spowolni procesy przedwczesnego starzenia się, zmniejszając ilość zmarszczek, przebarwień czy blizn. Korzeń zarazem zadba o włosy i paznokcie, pozostawiając je mocniejsze i pełne blasku.
Czarną rzepę najlepiej jeść na surowo, ponieważ wtedy dostarczy najwięcej wartości odżywczych. Można przygotować z niej pyszne surówki lub dodać ją do sałatek. Świetnie skomponuje się z czosnkiem, marchwią czy burakiem.
Rzepę czarną można również poddać obróbce termicznej. Z powodzeniem bulwę ugotujemy, usmażymy czy upieczemy. Rzepę po ugotowaniu można połączyć z gotowanymi ziemniakami, robiąc ciekawą wariację puree. Upieczona i usmażona z dodatkiem ziół będzie świetnym dopełnieniem dań rybnych i mięsnych.
Źródło: doz.pl, apteline.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Pod włochatą skórą skrywa zdrowy miąższ. Polecany seniorom, bo dba o stawy, oczy i ciśnienie
Pij zamiast herbaty, przejdzie ochota na słodycze. Do tego poprawi się trawienie i stan wątroby