Reklama
Reklama

Najlepsza cukinia faszerowana jaką jadłam. Smakuje jak ulubiona potrawa Polaków

Jeszcze chwila i rozpocznie się sezon na przepyszną młodą cukinię. Zawsze wtedy korzystam z przepisu na pyszną cukinię faszerowaną. Przyrządzam ją tak, że smakuje, jak ulubione danie Polaków. W wersji a’la gołąbki to zdecydowanie najlepsza, jaką jadłam.

Faszerowane warzywa to idealne połączenie tego, co zdrowe i tego, co naprawdę dobre i sycące. Do takiego dania najczęściej sprawdzają się papryka, bakłażan, pieczarka oraz właśnie cukinia. Gdy rozpocznie się sezon, musisz wypróbować tego przepisu. Smakuje jak ulubione danie Polaków.

Cukinia faszerowana - pomysł na obiad

Cukinia faszerowana to pomysł na obiad, który podpasuje każdemu. W tym daniu znajdą coś dla siebie zarówno fani warzyw, jak i tych bardziej mięsnych kompozycji. Przy tym wszystko jest perfekcyjnie zrównoważone i niczego nie ma za dużo lub za mało. Uniwersalny smak cukinii bardzo dobrze łączy się z mięsnym farszem. Przyjemnie odświeża całość i nadaje lekkiej słodyczy. 

Reklama

Taka obiadowa propozycja ceniona jest nie tylko ze względu na smak czy konsystencję. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i zrobienie go zajmuje kilka chwil. Najdłużej trwa samo pieczenie, ale już wtedy można zająć się przykładowo odpoczynkiem po pracy. 

Cukinia faszerowana à la gołąbki - przepis 

Faszerowana cukinia najlepiej smakuje w wersji à la gołąbki. Skąd taka nazwa? Jej farsz to nie jest samo nudne mięso. Do niego został wmieszany dodatek ugotowanego ryżu. Ten nieco zmienia smak całego dania. Przy okazji w prosty sposób urozmaicamy potrawę w cenne węglowodany. Aromat doskonale podkręca natka pietruszki, szczypiorek i suszone zioła. 

Wyjątkowo chętnie faszerowaną cukinią zajadają się dzieci, które często nie chcą sięgać po warzywa. Wiedziałam, jak je przekonać. 

Składniki: 

  • 4 nieduże, młode cukinie, 
  • 1/2 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę, 
  • 1 kg mięsa mielonego z indyka, 
  • 2 torebki ugotowanego ryżu, 
  • 2 jajka, 
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 pęczek szczypiorku, 
  • tymianek, 
  • rozmaryn,
  • pieprz,
  • sól. 

Sposób wykonania: 

  1. Cukinie umyj, przekrój na pół i wydrąż środek. Pozostałego miąższu nie wyrzucaj. 
  2. Mięso wymieszaj z ugotowanym ryżem, jajami, miąższem z cukinii, posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem. Farsz przypraw do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. 
  3. Gotowym farszem wypełnij wydrążone cukinie. Górę farszu posyp pokrojoną w kostkę papryką. 
  4. Danie piecz w 170 st. Celsjusza przez 40 minut
  5. Po tym czasie faszerowane cukinie są gotowe do jedzenia. Podawaj je solo czy w towarzystwie sosu np. pomidorowego, jogurtowego.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Prosta surówka do obiadu. Pasuje do kotleta i ryby

Schabowe już nie są na 1. miejscu. Na obiad często robię kotlety papieskie

Jeszcze 60 lat temu była przysmakiem. Bardzo zdrowa i pożywna zupa wraca do łask

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | obiad | danie główne