Reklama
Reklama

Najlepsza cukinia faszerowana jaką jadłam. Smakuje jak ulubiona potrawa Polaków

Jeszcze chwila i rozpocznie się sezon na przepyszną młodą cukinię. Zawsze wtedy korzystam z przepisu na pyszną cukinię faszerowaną. Przyrządzam ją tak, że smakuje, jak ulubione danie Polaków. W wersji a’la gołąbki to zdecydowanie najlepsza, jaką jadłam.

Faszerowane warzywa to idealne połączenie tego, co zdrowe i tego, co naprawdę dobre i sycące. Do takiego dania najczęściej sprawdzają się papryka, bakłażan, pieczarka oraz właśnie cukinia. Gdy rozpocznie się sezon, musisz wypróbować tego przepisu. Smakuje jak ulubione danie Polaków.

Cukinia faszerowana - pomysł na obiad

Cukinia faszerowana to pomysł na obiad, który podpasuje każdemu. W tym daniu znajdą coś dla siebie zarówno fani warzyw, jak i tych bardziej mięsnych kompozycji. Przy tym wszystko jest perfekcyjnie zrównoważone i niczego nie ma za dużo lub za mało. Uniwersalny smak cukinii bardzo dobrze łączy się z mięsnym farszem. Przyjemnie odświeża całość i nadaje lekkiej słodyczy. 

Reklama

Taka obiadowa propozycja ceniona jest nie tylko ze względu na smak czy konsystencję. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i zrobienie go zajmuje kilka chwil. Najdłużej trwa samo pieczenie, ale już wtedy można zająć się przykładowo odpoczynkiem po pracy. 

Cukinia faszerowana à la gołąbki - przepis 

Faszerowana cukinia najlepiej smakuje w wersji à la gołąbki. Skąd taka nazwa? Jej farsz to nie jest samo nudne mięso. Do niego został wmieszany dodatek ugotowanego ryżu. Ten nieco zmienia smak całego dania. Przy okazji w prosty sposób urozmaicamy potrawę w cenne węglowodany. Aromat doskonale podkręca natka pietruszki, szczypiorek i suszone zioła. 

Wyjątkowo chętnie faszerowaną cukinią zajadają się dzieci, które często nie chcą sięgać po warzywa. Wiedziałam, jak je przekonać. 

Składniki: 

  • 4 nieduże, młode cukinie, 
  • 1/2 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę, 
  • 1 kg mięsa mielonego z indyka, 
  • 2 torebki ugotowanego ryżu, 
  • 2 jajka, 
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 pęczek szczypiorku, 
  • tymianek, 
  • rozmaryn,
  • pieprz,
  • sól. 

Sposób wykonania: 

  1. Cukinie umyj, przekrój na pół i wydrąż środek. Pozostałego miąższu nie wyrzucaj. 
  2. Mięso wymieszaj z ugotowanym ryżem, jajami, miąższem z cukinii, posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem. Farsz przypraw do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. 
  3. Gotowym farszem wypełnij wydrążone cukinie. Górę farszu posyp pokrojoną w kostkę papryką. 
  4. Danie piecz w 170 st. Celsjusza przez 40 minut
  5. Po tym czasie faszerowane cukinie są gotowe do jedzenia. Podawaj je solo czy w towarzystwie sosu np. pomidorowego, jogurtowego.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Urnebes - pyszna pasta rodem z Bałkanów. Wprost idealna na grilla

Genialne ciasto na majówkę. Bez pieczenia, znika szybkiej, niż się je robi

Ukochany deser króla Jana III Sobieskiego. Zrób według starej receptury, nie pożałujesz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | obiad | danie główne