Już jest w warzywniakach. Niskokaloryczna, pełna witamin, uznawana za "czyste" warzywo
Młoda kapusta to ulubione warzywo wielu Polek i Polaków. Można ją wykorzystać do przygotowania mnóstwa smakowitych specjałów. Ponadto owo warzywo jest niezwykle zdrowe – zawiera bowiem witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oprócz tego młoda kapusta znalazła się na liście "Czystej Piętnastki". Co to oznacza? Wyjaśniamy
Młoda kapusta to niezwykle zdrowe warzywo, które zawiera między innymi witaminę C, witaminę A, witaminę E, witaminy z grupy B, witaminę K oraz kwas foliowy, mangan, potas, miedź, wapń czy żelazo. Owe substancje są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Właściwa podaż witaminy C wpływa na poprawne działanie układu odpornościowego. Witamina A wspiera wzrok, a witaminy z grupy B między innymi układ nerwowy.
Co więcej, młoda kapusta nie jest zbyt kaloryczna (pod warunkiem że podaje się ją bez tłustych dodatków, takich jak choćby skwarki). Warzywo zawiera około 40 kcal w 100 g. Dzięki temu, mnóstwo osób będących na dietach odchudzających włącza ją do swojego jadłospisu.
Warto pamiętać, że nie każdy może sobie pozwolić na beztroską konsumpcję młodej kapusty. Warzywo zawiera związki, które mogą utrudniać przyswajanie z pożywienia jodu. Wobec tego umiar w spożywaniu młodej kapusty powinny zachować osoby z chorą tarczycą.
Co ciekawe, młodą kapustę możemy znaleźć na liście "Czystej Piętnastki". Owa lista zawiera warzywa i owoce najmniej zanieczyszczone pestycydami lub innymi środkami ochrony roślin. Dobrze jest się z nią zapoznać, szczególnie jeśli zależy nam na spożywaniu wolnych od szkodliwych związków produktów.
Ranking jest corocznie publikowany przez organizację Environmental Working Group. Oprócz kapusty, na liście "Czystej Piętnastki" znajdują się między innymi bataty, marchew, papaja, ananas, awokado czy cebula. Warto także wspomnieć o tym, że zgodnie z raportem EWG, większość próbek (około 65%) pochodzących z warzyw i owoców na owej liście nie zawierało wykrywalnych pozostałości pestycydów.
Przeczytaj też: Pogromca chorób, opiekun serca. Owoc, który może zastąpić mięso
Młoda kapusta to bardzo uniwersalne warzywo, z którego można wyczarować prawdziwe specjały. Doskonale nada się do przyrządzania bigosu lub kapuśniaku. Niektórzy wykorzystują młodą kapustę także do przygotowywania surówek (na przykład ze śmietaną) stanowiących dodatek do obiadu. Tradycyjny schabowy z ziemniakami i młodą kapustką to prawdziwa rozkosz dla kubków smakowych. Z owego warzywa da się także zrobić aromatycznego coleslawa.
Co jeszcze można zrobić z młodej kapusty? Liście warzywa doskonale sprawdzą się jako składnik do zawijania gołąbków. Można z nich również przygotować rewelacyjne placuszki (świetnie smakują z serem i sosem słodko-pikantnym) lub bułeczki z dodatkiem pieczarek. Możliwości jest naprawdę mnóstwo – warto przetestować ich jak najwięcej.
Niektórzy dodają liście młodej kapusty do... koktajli. W towarzystwie jabłek i marchwi mogą stworzyć niezwykle zdrowy napój.
Źródła: terazgotuje.pl, medonet.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Mała, ostra, ale pomaga na migreny i wysokie ciśnienie. Używaj, gdy walczysz z nadwagą
Jedno z najzdrowszych, ale bardzo niedocenianych warzyw. Niezastąpiony na jelita i układ krążenia
Zapomniana konkurentka pietruszki. Francuzi uwielbiają jej ostry aromat, dodają do ryb i drobiu