Reklama
Reklama

Lecznicze pesto z chrupiącym dodatkiem. Na wątrobę działa jak parasol ochronny, pomaga w trawieniu

Pesto nie musi być tylko z bazylii. W domu przygotowuję je w polskiej, leczniczej wersji. Jak dowiesz się, jaka roślina jest bazą, to będziesz w prawdziwym szoku. Powszechnie mylona jest z chwastem, a to ogromny błąd. Takie domowe pesto chroni wątrobę i pomaga w trawieniu. Wszystko za sprawą mniszka lekarskiego.

Tradycyjnie głównym składnikiem pesto jest bazylia. Od wielu lat jednak pojawiają się różne wariacje tego włoskiego zielonego sosu. Ogromną popularnością cieszy się pesto z czosnku niedźwiedziego, liści rzodkiewki, natki pietruszki. Ja za to chętniej sięgam po pesto z mniszka lekarskiego. Nie spodziewasz się, jak jest pyszne.

Mniszek lekarski to nie chwast. Mylisz go z mleczem

Mniszek lekarski spotykany jest również pod nazwą mniszek pospolity lub dmuchawiec. Spotkamy go na łąkach, trawnikach w ogrodach czy w różnych zaroślach. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że tak naprawdę myli go z mleczem i wcale nie jest on chwastem

Reklama

Mniszek lekarski i mlecz to wcale nie jest ta sama roślina. Mniszek jest rośliną od wieków cenioną w medycynie naturalnej. Mlecz za to jest zwykłym chwastem, którego nie uznaje się za roślinę jadalną. Ich podobieństwa w wyglądzie mogą jednak skutkować licznymi pomyłkami. Aby je odróżnić, trzeba im się dokładnie przyjrzeć. 

Leczniczego mniszka lekarskiego odróżnimy od mlecza po: 

  • łodydze - mlecz ma pojedynczą łodygę, z której odchodzą boczne pędy; mniszek lekarski ma rozetę, która wychodzi z ziemi, bez pędów bocznych; 
  • kwiatach - mlecz ma co najmniej trzy kwiaty na jednej łodydze; u mniszka jest tylko jeden kwiat na każdej łodydze 
  • liściach - liście mlecza są nieco zaokrąglone; mniszek lekarski ma liście z ostrymi ząbkami; 
  • przekwitaniu - mlecz po przekwitnięciu zamienia się w zamknięty pąk; mniszek lekarski zamieni się w dmuchawiec. 

Czytaj też: Roślina znana od epoki kamienia. Dziś to jedna z najzdrowszych przypraw, seniorzy powinni często używać

Jakie właściwości ma mniszek lekarski?

Mniszek lekarski znały nasze babcie, prababcie i ceniły go za właściwości dla zdrowia. Według badań ta roślina ogrodowa to bogactwo witaminy A, B, C, D oraz minerałów takich jak żelazo, potas, cynk. To zarazem dawka ryboflawiny i flawonoidów. Jak ziele wpływa na organizm? 

Mniszek lekarski - właściwości moczopędne

Przyjmowanie mniszka pomoże w leczeniu chorób nerek, stanów zapalnych narządu i całego układu moczowego. Działa oczyszczająco i odtruwająco. Przyspieszy wydalanie toksyn wraz z moczem. 

Mniszek lekarski a wątroba

W medycynie naturalnej ziele wykorzystywane było do leczenia wątroby. Mniszek zadziała na nią ochronnie i zapobiegnie występowaniu stanów zapalnych narządu. Zalecany jest nawet w stanach rekonwalescencji i ureguluje jej pracę. 

Mniszek lekarki a trawienie

Roślina stymuluje produkcję żółci i wszystkich kwasów żołądkowych. Tym samym ułatwia trawienie potraw ciężkich i tłustych. Dodatkowo może pobudzać apetyt i niwelować uczucie przejedzenia po posiłkach. 

Mniszek lekarski a odporność

Mniszek lekarski ma właściwości antyoksydacyjne, czyli także przeciwzapalne, przeciwwirusowe. Taki wpływ zwiększy odporność organizmu i ochroni go przed infekcjami. Do tego ziele może zwiększać czynność fagocytarną białych ciałek krwi i pobudza wytwarzanie substancji działających przeciwwirusowo. 

Mniszek właściwości przeciwcukrzycowe

Jedzenie mniszka lekarskiego spowolni wchłanianie cukru z pożywienia do krwi. Może obniżać stężenie glukozy i zapobiegnie występowaniu nagłych wyrzutów i spadków energii. Co więcej, ziele zawiera insulinę, wspomagającą regulację gospodarki węglowodanowej organizmu. 

Pesto z mniszka lekarskiego - przepis

Gdy tylko pojawia się wiosną w ogrodzie, od razu zbieram i przygotowuję pesto z mniszka lekarskiego. W smaku jest przyjemne pikantne, ale nie ostre. Przy tym wyczuwalna jest gorzkość. Świetnie nadaje się do kanapek, serów, makaronu. Wypróbuj i korzystaj nie tylko ze smaku, ale też z właściwości dla zdrowia.

Składniki: 

  • 60 g liści mniszka lekarskiego,
  • 40 g białej cebuli,
  • 40 ml oliwy z oliwek,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz. 

Sposób wykonania:

1. Cebulę obierz ze skórki i pokrój w większe kawałki. Liście mniszka oczyść pod bieżącą wodą i pozbaw je końcówek. 

2. Wszystkie składniki umieść w misie blendera. Zmiksuj je na gładką masę. Pesto z mniszka lekarskiego jest gotowe do podania. Przechowuj je w lodówce w szklanym, zamykanym pojemniku. 

Źródło: aptekarosa.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsza ryba na grilla. Wolna od zanieczyszczeń, lekkostrawna i bez ości

Warzywo wszech czasów. Chroni serce i naczynia krwionośne, działa jak antybiotyk

Kasza, którą jemy zbyt rzadko. Ma mnóstwo białka, dba o serce i wzrok

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | przyprawy | dodatki