Lecznicze pesto z chrupiącym dodatkiem. Na wątrobę działa jak parasol ochronny, pomaga w trawieniu
Pesto nie musi być tylko z bazylii. W domu przygotowuję je w polskiej, leczniczej wersji. Jak dowiesz się, jaka roślina jest bazą, to będziesz w prawdziwym szoku. Powszechnie mylona jest z chwastem, a to ogromny błąd. Takie domowe pesto chroni wątrobę i pomaga w trawieniu. Wszystko za sprawą mniszka lekarskiego.
Tradycyjnie głównym składnikiem pesto jest bazylia. Od wielu lat jednak pojawiają się różne wariacje tego włoskiego zielonego sosu. Ogromną popularnością cieszy się pesto z czosnku niedźwiedziego, liści rzodkiewki, natki pietruszki. Ja za to chętniej sięgam po pesto z mniszka lekarskiego. Nie spodziewasz się, jak jest pyszne.
Mniszek lekarski spotykany jest również pod nazwą mniszek pospolity lub dmuchawiec. Spotkamy go na łąkach, trawnikach w ogrodach czy w różnych zaroślach. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że tak naprawdę myli go z mleczem i wcale nie jest on chwastem.
Mniszek lekarski i mlecz to wcale nie jest ta sama roślina. Mniszek jest rośliną od wieków cenioną w medycynie naturalnej. Mlecz za to jest zwykłym chwastem, którego nie uznaje się za roślinę jadalną. Ich podobieństwa w wyglądzie mogą jednak skutkować licznymi pomyłkami. Aby je odróżnić, trzeba im się dokładnie przyjrzeć.
Leczniczego mniszka lekarskiego odróżnimy od mlecza po:
- łodydze - mlecz ma pojedynczą łodygę, z której odchodzą boczne pędy; mniszek lekarski ma rozetę, która wychodzi z ziemi, bez pędów bocznych;
- kwiatach - mlecz ma co najmniej trzy kwiaty na jednej łodydze; u mniszka jest tylko jeden kwiat na każdej łodydze
- liściach - liście mlecza są nieco zaokrąglone; mniszek lekarski ma liście z ostrymi ząbkami;
- przekwitaniu - mlecz po przekwitnięciu zamienia się w zamknięty pąk; mniszek lekarski zamieni się w dmuchawiec.
Czytaj też: Roślina znana od epoki kamienia. Dziś to jedna z najzdrowszych przypraw, seniorzy powinni często używać
Mniszek lekarski znały nasze babcie, prababcie i ceniły go za właściwości dla zdrowia. Według badań ta roślina ogrodowa to bogactwo witaminy A, B, C, D oraz minerałów takich jak żelazo, potas, cynk. To zarazem dawka ryboflawiny i flawonoidów. Jak ziele wpływa na organizm?
Mniszek lekarski - właściwości moczopędne
Przyjmowanie mniszka pomoże w leczeniu chorób nerek, stanów zapalnych narządu i całego układu moczowego. Działa oczyszczająco i odtruwająco. Przyspieszy wydalanie toksyn wraz z moczem.
Mniszek lekarski a wątroba
W medycynie naturalnej ziele wykorzystywane było do leczenia wątroby. Mniszek zadziała na nią ochronnie i zapobiegnie występowaniu stanów zapalnych narządu. Zalecany jest nawet w stanach rekonwalescencji i ureguluje jej pracę.
Mniszek lekarki a trawienie
Roślina stymuluje produkcję żółci i wszystkich kwasów żołądkowych. Tym samym ułatwia trawienie potraw ciężkich i tłustych. Dodatkowo może pobudzać apetyt i niwelować uczucie przejedzenia po posiłkach.
Mniszek lekarski a odporność
Mniszek lekarski ma właściwości antyoksydacyjne, czyli także przeciwzapalne, przeciwwirusowe. Taki wpływ zwiększy odporność organizmu i ochroni go przed infekcjami. Do tego ziele może zwiększać czynność fagocytarną białych ciałek krwi i pobudza wytwarzanie substancji działających przeciwwirusowo.
Mniszek właściwości przeciwcukrzycowe
Jedzenie mniszka lekarskiego spowolni wchłanianie cukru z pożywienia do krwi. Może obniżać stężenie glukozy i zapobiegnie występowaniu nagłych wyrzutów i spadków energii. Co więcej, ziele zawiera insulinę, wspomagającą regulację gospodarki węglowodanowej organizmu.
Gdy tylko pojawia się wiosną w ogrodzie, od razu zbieram i przygotowuję pesto z mniszka lekarskiego. W smaku jest przyjemne pikantne, ale nie ostre. Przy tym wyczuwalna jest gorzkość. Świetnie nadaje się do kanapek, serów, makaronu. Wypróbuj i korzystaj nie tylko ze smaku, ale też z właściwości dla zdrowia.
Składniki:
- 60 g liści mniszka lekarskiego,
- 40 g białej cebuli,
- 40 ml oliwy z oliwek,
- łyżeczka soku z cytryny,
- sól,
- pieprz.
Sposób wykonania:
1. Cebulę obierz ze skórki i pokrój w większe kawałki. Liście mniszka oczyść pod bieżącą wodą i pozbaw je końcówek.
2. Wszystkie składniki umieść w misie blendera. Zmiksuj je na gładką masę. Pesto z mniszka lekarskiego jest gotowe do podania. Przechowuj je w lodówce w szklanym, zamykanym pojemniku.
Źródło: aptekarosa.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepsza ryba na grilla. Wolna od zanieczyszczeń, lekkostrawna i bez ości
Warzywo wszech czasów. Chroni serce i naczynia krwionośne, działa jak antybiotyk
Kasza, którą jemy zbyt rzadko. Ma mnóstwo białka, dba o serce i wzrok