Reklama
Reklama

Lekko pikantna, w smaku podobna do rzodkiewki, dodaje daniom chrupkości. Szkoda, że to rzadko używana przyprawa

Przyjemnie chrupie i dodaje trochę pikantnego posmaku daniom. Mimo to w polskiej kuchni jest nieznana i niechętnie używana. Czubrica zielona to roślina, której liście pięknie pachną i dodają daniom wielu wartości odżywczych. Aromatyczna przyprawa koi żołądek i jelita oraz wzmacnia kości.

Czubrica to roślina, z której przygotowuje się mieszanki przypraw o tej samej nazwie. W kuchni przydaje się do dań na ciepło i na zimno, świetnie podkręcając ich smak i właściwości prozdrowotne. Jednym z rodzajów przyprawy jest czubrica zielona - zastosowanie w kuchni i oryginalny smak na pewno przypadną ci do gustu. 

Co to jest czubrica?

Czubrica, nazywana też czubrycą, to mieszanka suszonych przypraw, bazująca na cząbrze górskim. Spopularyzowana przede wszystkim w bułgarskiej kuchni. Roślina jest bardzo aromatyczna, bo w jej liściach znajdują się olejki eteryczne. Dzięki temu cechuje się intensywnym, ziołowo-korzennym zapachem. Ma zielone i soczyste liście, lekko pikantne i chrupiące. Smakuje podobnie do rzodkiewki.

Co ciekawe, występuje w kilku odmianach - czerwonej, białej, żółtej i zielonej. Choć wszystkie zawierają cząber górski, to różnią się dodatkowymi składnikami, kolorem, smakiem i zastosowaniem w kuchni:

  • czubrica czerwona - najpopularniejsza, łączy cząber górski z papryką słodką i chili, czosnkiem, tymiankiem, kurkumą, imbirem, cebulą i solą. Sprawdza się do dań mięsnych i jarskich, przekąsek czy sałatek. Sprawia, że stają się pikantne,
  • czubrica biała - połączenie cząbru górskiego, czosnku, kopru, lubczyku, kozieradki, pietruszki, cebuli, oregano, czosnku niedźwiedziego, pasternaku, soli i cukru. Chętnie dodawana do zup, dziczyzny, dań rybnych i potraw z warzyw strączkowych,
  • czubrica żółta - mieszanka cząbru górskiego, czosnku, kozieradki, kurkumy, papryki, papryki chili i korzenia pietruszki. Wyrazista i ostra, najlepsza do doprawiania czerwonego mięsa, zapiekanek, surówek, sałatek i świeżych warzyw. Pasuje również do dań zawierających twaróg,
  • czubrica zielona - składa się z cząbru górskiego, pietruszki, suszonej cebuli, zielonej papryki, tymianku, koperku, lubczyku, kozieradki, soli i cukru. Ma łagodny smak, ale intensywny aromat. Sprawdzi się do cięższych dań mięsnych, potraw z warzyw strączkowych, ryb, zapiekanek, zup, gulaszy i leczo. 

Jakie właściwości ma czubrica zielona?

Choć najbardziej znana jest czubrica czerwona, to również zielona odmiana zasługuje na uwagę miłośników kuchni. Jest co prawda łagodniejsza w smaku, ale bardziej aromatyczna i pachnąca. Mieszanka zawiera intensywne olejki eteryczne, które są źródłem m.in. flawonoidów, karotenoidów, kwasów butelinowego, rozmarynowego, kawowego i oleanolowego oraz żywic. Przyprawa jest bogata również w witaminy C i K, błonnik, żelazo oraz wapń. 

Jakie właściwości ma czubrica zielona? Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i odkażająco. Ma dobry wpływ na pracę układu pokarmowego - łagodzi dolegliwości żołądkowe, nudności, wymioty, wzdęcia i biegunkę. Dodatkowo usprawnia trawienie i pobudza perystaltykę jelit. Jej regularne spożywanie może przełożyć się na zdrowszą mikroflorę jelitową. 

Przyprawa wspiera odporność i pomaga w szybszym pozbyciu się bólu gardła. Witaminy i minerały, które w sobie zawiera, zapobiegają anemii i odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu zdrowych kości

Choć czubrica zielona jest bezpieczna dla zdrowia, niektórzy muszą zachować umiar przy jej stosowaniu. Uważać powinny szczególnie osoby z zapaleniem jelit lub błony śluzowej żołądka, chorujące na refluks żołądkowy oraz nadciśnienie.

Do jakich potraw używać czubricę zieloną?

Czubrica zielona sprawdzi się w wielu daniach. Można używać zarówno świeżych liści, jak i gotowej suszonej mieszanki. Warto ją mieć w kuchni ze względu na jej właściwości prozdrowotne i niezwykłą uniwersalność. Trzeba pamiętać, że to miks przypraw, dlatego rewelacyjnie podkręci aromat większości mięs, zup, ryb, sałatek, marynat czy sosów.

Do jakich potraw używać czubricę zieloną? Jest chętnie wykorzystywana w bułgarskiej kuchni, dlatego można przyrządzić niektóre z tradycyjnych dań z tamtego regionu. Czubricę zieloną dodaj do sałatki szopskiej. Jej nazwa pochodzi od Szopów, którzy zamieszkują górskie okolice Sofii. Przyrządza się ją z pokrojonych ogórków, pomidorów, papryki, cebuli i słonego sera owczego sirene, otoczonego przyprawą. 

Czubrica przyda się jako dodatek do gulaszy, bigosów, leczo, pizzy, makaronów, fasolki po bretońsku, zapiekanek ziemniaczanych, ryb i mięs. Nada wyrazisty, ziołowy akcent tym potrawom oraz sprawi, że staną się one bardziej lekkostrawne. Co więcej, przyprawę poleca się też do konserwowania, kiszenia i przyprawiania kapusty

Można ją też dodać do zimnych przekąsek z twarogiem, smarowideł do chleba lub kanapek z jajkami i majonezem. Warto dosypać szczyptę do zdrowych smoothie, koktajli, soków, a nawet herbaty. Nie tylko orzeźwi napoje, ale też doda im wartości odżywczych. 

Źródło: terazgotuje.pl, biogo.pl

Zobacz też:

Warzywo od królowej Bony. Dobre na stawy, oczy i cukier, a kotlety wychodzą lepsze od mielonych

Sekretem tych pierogów jest ciasto. Rissóis możesz nafaszerować czym chcesz

Napój idealny dla seniorów, kobiet po 50. i cukrzyków. Pół łyżeczki przyprawy wzmacnia jego działanie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przyprawy | dodatki