Reklama
Reklama

Ma nietypowy wygląd i smakuje jak homar. Dobrze działa na serce, pracę mózgu i odporność

Wyróżnia się unikatowym wyglądem, przez który zyskał miano "lwiej grzywy". W swoim składzie skrywa prawdziwe bogactwo wartości odżywczych, m.in. witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych. Grzyb o delikatnie słodkawym smaku jest trudny do zdobycia, ale uniwersalny w kuchni. Odkryj, co to jest soplówka jeżowata.

Soplówka jeżowata to grzyb jadalny, który występuje pod różnymi określeniami. Często nazywana jest też Lion’s Mane, Yamabushitake czy Hou Tou Gu. W Polsce występuje bardzo rzadko - w latach 1951-2014 znaleziono tylko 23 okazy. Podobnie jak w znacznej części państw Unii Europejskiej znajduje się pod ścisłą ochroną. Cechuje się licznymi właściwościami zdrowotnymi.

Soplówka jeżowata - grzyb z grzywą

Soplówka jeżowata to grzyb, który wyróżnia się wyjątkowym wyglądem. Z zewnątrz pokryta jest miękkim "włosiem", przypominającym do złudzenia lwią grzywę albo bujną brodę. Rośnie głównie na żywych drzewach liściastych i na martwych pniach drzew, uważana jest za pasożyta. 

Grzyba nie wolno zbierać, jednak można go uprawiać. Grzybnię da się kupić przez internet. Cały grzyb osiąga od 5 do 25 cm, natomiast porastające ją "nitki" od 2 do 6 cm długości. Soplówka jeżowata na początku jest kremowobiała, ale wraz z dojrzewaniem zmienia barwę na ochrową. 

Jakie właściwości ma soplówka?

Soplówka jeżowata to źródło wielu wartości odżywczych. Jest zaliczana do jadalnych i bezpiecznych grzybów, a ze względu na właściwości zdrowotne już od wielu wieków wykorzystuje się ją w medycynie chińskiej. Grzyb dodaje się do suplementów diety lub innych leczniczych specyfików. Jedynie powinny na nią uważać osoby, które są uczulone na wszelkiego rodzaju grzyby.

W składzie znajdują się liczne substancje biokatywne, w tym 13 rodzajów erinacyn. Są one odpowiedzialne za pracę układu nerwowego - m.in. poprawiają koncentrację i pamięć. Do wartości odżywczych soplówki jeżowatej można też zaliczyć hericenony - związki, które występują tylko w grzybie i wspomagają produkcję czynnika wzrostu nerwów. Zawiera ona też polisachardy, podstawowe aminokwasy, kwasy tłuszczowe, witaminę D i liczne minerały (w tym potas, fosfor, selen, german, żelazo, cynk i selen). 

Soplówka jeżowata, dzięki obecności tylu wartościowych składników, cechuje się licznymi właściwościami zdrowotnymi. Grzyb wykazuje działanie przeciwbakteryjne i antynowotworowe. Wpływa na układ nerwowy, pobudzając produkcję komórek nerwowych i usprawniając procesy myślowe. Dlatego może zmniejszać skutki chorób Parkinsona i Alzheimera, a także zapobiegać rozwojowi demencji. Pomaga również w leczeniu depresji czy nerwicy.

Lwia grzywa, jak potocznie mówi się na soplówkę, podnosi odporność i wspiera układ immunologiczny. Ponadto obniża zbyt wysoki poziom cholesterolu i ciśnienia, dlatego pozytywnie dba o układ sercowo-naczyniowy. Grzyb może przyspieszać proces gojenia ran i korzystnie oddziałuje na układ pokarmowy. Wzmacnia pracę żołądka, wątroby i jelit, minimalizuje ryzyko wystąpienia wrzodów. 

Soplówka jeżowata - zastosowanie w kuchni

Większość osób korzysta z soplówki jeżowatej w postaci suplementów. Jeśli jednak będziesz miał okazję ją nabyć, to wiedz, że można ją jeść bez obaw - surową, wysuszoną, ugotowaną czy usmażoną. Ma delikatny, słodkawy smak, który najczęściej porównuje się do mięsa kraba lub homara. Właśnie dlatego często polecana jest jako zamiennik mięsa w diecie wegetariańskiej. 

Choć niektórzy przygotowują z niego wyjątkową herbatę (aromaty naprawdę do siebie pasują), to najczęściej dodaje się go do dań z makaronem i ryżem. Grzyb wykorzystuje się też jako składnik zup, gulaszy, sosów i sałatek. Soplówkę jeżowatą można też pokroić na plasterki i usmażyć na wegetariańskie kotlety

Źródło: terazgotuje.pl, przepisnazdrowie.eu, tvn24.pl

Zobacz też:

Jedz, gdy chcesz zrzucić kilogramy i nabrać odporności. "Smocze oko" to kopalnia witaminy C i potasu

Ma mniej kalorii i więcej białka od kurczaka. To mięso polecają dietetycy

Ryba z polskich wód, o wiele zdrowsza od łososia. Kiedyś chętnie jedzona, dziś zapomniana

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby | dodatki | przetwory | kuchnia polska