Ma niewiele kalorii, dużo witamin i błonnika. Doskonałe wsparcie w odchudzaniu
To warzywo coraz częściej pojawia się na półkach sklepowych. Omijamy je, nie bardzo wiedząc, jak wykorzystać je w kuchni. Tymczasem rzodkiew japońska ma wiele właściwości prozdrowotnych. Jej niska kaloryczność sprawia, że można z powodzeniem wprowadzić ją do diety redukcyjnej.
Rzodkiew japońska często mylona jest z rzodkwią białą. To jednak dwa różne warzywa. Odmiana azjatycka, czyli daikon, jest łagodniejsza w smaku i zawiera enzymy wspierające trawienie. To popularny składnik sushi.
Rzodkiew japońska wbrew pozorom nie pochodzi wcale z Japonii. Trafiła do Chin z rejonu basenu Morza Śródziemnego. Dopiero stamtąd emigrowała do kuchni japońskiej i koreańskiej. Skąd więc jej nazwa? Obecnie Japonia jest największym producentem tego warzywa.
Rzodkiew japońska z wyglądu przypomina nieco rzodkiew białą, jest jednak od niej większa. Jej korzeń może osiągać 40 cm długości i ważyć około kilograma. Smakuje nieco łagodniej od swojej białej kuzynki. Im starsze egzemplarz diakon, tym więcej ma w sobie pikanterii. W przypadku rzodkwi japońskiej do jedzenia nadaje się zarówno nać, jak i korzeń. Warto jednak oddzielić od siebie te części po zakupie, by warzywo dłużej pozostało świeże.
W sklepach dostępna jest rzodkiew japońska w postaci surowej lub marynowanej. Za świeże warzywo zapłacimy kilka złotych za sztukę. Daikon marynowany ma zazwyczaj postać pasków, koszt 300 gramów to kilka złotych. Rzodkiew japońską można również z powodzeniem uprawiać w ogrodzie. Nasiona warzywa to również wydatek zaledwie kilku złotych.
Daikon to warzywo pełnie właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim rzodkiew japońska zawiera dużo witaminy C, która wzmacnia odporność i pomaga walczyć z wolnymi rodnikami. Znajdziemy w niej również witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. To wspomaga nasz układ nerwowy. Poza tym daikon to kopalnia potasu, magnezu i wapnia, czym wspiera pracę serca i wzmacnia naczynia krwionośne.
Obok wszystkich właściwości zdrowotnych, rzodkiew japońska jest niskokaloryczna. W 100 g warzywa znajdziemy zaledwie 20 kcal. Jeśli dołożymy do tego dużą ilość błonnika, daikon jawi się jako idealne warzywo dla osób na diecie. Ma niski indeks glikemiczny, stąd diabetycy mogą włączyć tę rzodkiew bez obaw do swojego menu. Przeciwwskazaniem są tylko choroby układu trawiennego oraz nerek, warzywo jest moczopędne.
Rzodkiew japońską można jeść na wiele sposobów, również na surowo. Jest doskonałą i niskokaloryczną przegryzką oraz dodatkiem do surówek. W tej formie jest również popularnym wkładem do sushi. Po ugotowaniu daikon nabiera aksamitnej konsystencji, jest więc częstym składnikiem zup i sosów, w których odnajdzie się jako bliski zamiennik ziemniaków. Przy okazji nada tym potrawom wyrazistego smaku.
Rzodkiew japońska nadaje się też do smażenia i duszenia. Bardzo popularna jest w formie marynowanej, w Japonii zwana takuwan. Najczęściej ma wtedy postać żółtych pasków i bardzo intensywny smak. Można je kłaść na kanapki czy traktować jako dodatek do obiadu, jak nasze kiszone ogórki. W Japonii marynowaną rzodkiew dodaje się do tłustych potraw, typu curry czy ramen, aby odciążyć nieco ich smak.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Jest chyba w każdej lodówce, przerabiany na wiele sposób. Seniorzy powinni jeść codziennie
To prawdziwy superfood - mają mniej cholesterolu i ogrom witamin. Jaja od tej kury są najzdrowsze