Reklama
Reklama

Ma niski indeks glikemiczny, mnóstwo błonnika i witamin. W tej sałatce nie poczujesz jej specyficznego smaku

W sezonie jesienno-zimowym brakuje nam pysznych warzyw i owoców, którymi mogliśmy cieszyć się latem. Końcówka roku obfituje jednak w swoje specjały. Jednym z nich jest średnio lubiana brukselka. Jej delikatnie gorzki smak, sprawia, że rzadko przygotowujemy ją w kuchni. Wystarczy jednak poznać proste przepisy, a będzie atrakcyjna i pyszna. Dodatkową zaletą będą jej właściwości zdrowotne.

Brukselka to ciekawe warzywo o charakterystycznym wyglądzie. Teraz smakuje najlepiej, przez co polecamy włączyć je do jesiennego jadłospisu. Dzięki tej prostej sałatce docenimy aromat brukselki oraz jej właściwości odżywcze.

Brukselka — mała kapusta o wielkich możliwościach

W brukselce znajdziemy mnóstwo cennych składników odżywczych, które skutecznie wzmacniają nasz organizm oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób. W składzie tego niepozornego warzywa znajdziemy: witaminę C, K, witaminy z grupy B oraz minerały, jak potas, wapń, mangan czy żelazo. Dodatkową zaletą jest bogactwo antyoksydantów. Witaminie C towarzyszy beta-karoten oraz związki siarkowe, które pomagają w walce ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, chronią komórki przed stresem oksydacyjnym oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów.

Brukselka wspiera zdrowie układu krwionośnego i serca. Wynika to z zawartości błonnika, potasu oraz przeciwutleniaczy. Pomaga utrzymać właściwy poziom cholesterolu we krwi i reguluje ciśnienie. Chroni przed rozwojem problemów sercowo-naczyniowych.

Docenią ją osoby, które cierpią na zaparcia czy wolną przemianę materii. Dzięki sporej dawce błonnika brukselka wspomaga trawienie oraz dba o zdrowie jelit, wspierając równowagę flory bakteryjnej.

W okresie jesienno-zimowym brukselka jest niezwykle przydatna, ponieważ wzmacnia nasz układ odpornościowy oraz działa przeciwzapalnie. Pomoże ochronić nas przed infekcjami oraz przyspieszyć proces kurowania się. 

Sprawdź także: Niedoceniane owoce mocy. Na serce działają zbawiennie, cukrzycy powinni jeść regularnie

Kto powinien jeść brukselkę?

Brukselkę docenią przede wszystkim osoby dbające o zdrową i zróżnicowaną dietę. Zawiera niewiele kalorii i przyspiesza metabolizm, przez co będzie ważnym składnikiem dla osób, które są na dietach redukcyjnych.

Brukselkę powinny włączyć do diety kobiety w ciąży. Foliany, które są w niej zawarte, są ważne dla rozwoju układu nerwowego płodu oraz zapobiegają wadom wrodzonym.

Warzywo docenią również seniorzy, cukrzycy czy osoby cierpiące na obniżoną odporność. Spora dawka witamin i minerałów oraz niski indeks glikemiczny sprawiają, że brukselka skutecznie wzmocni organizm i nie spowoduje nieprzyjemnych skutków ubocznych.

Na warzywo powinny uważać osoby cierpiące na choroby tarczycy. Znajdziemy w nim goitrogeny, czyli substancje, które zaburzają wchłanianie się jodu. Tym samym mogą wpływać na funkcjonowanie tego narządu.

Brukselka może nie przynieść korzyści osobom, cierpiącym na zespół jelita drażliwego. Błonnik oraz substancje gazotwórcze mogą skutkować zaostrzeniem się nieprzyjemnych objawów.

Witaminowa sałatka z brukselki

Składniki:

  • 500 g brukselki,
  • 1 jabłko,
  • 1 mała cebula,
  • 60 ml oliwy z oliwek,
  • 60 ml oleju,
  • 60 ml octu jabłkowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • dodatkowo: 70 g parmezanu, granat.

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy delikatnie rozdrobnione orzechy włoskie. Wsuwamy je do pieca na 6-10 minut, aby je podprażyć. Po tym czasie wyciągamy je i pozostawiamy do ostygnięcia.

Brukselkę kroimy na mniejsze części. Jabłko kroimy w kostkę i pozbawiamy gniazda nasiennego. Cebulę obieramy i siekamy. W dużej misce umieszczamy warzywa i owoce, a następnie dodajemy do nich oliwę z oliwek, olej, ocet jabłkowy, miód, sól i pieprz. Porządnie mieszamy, aby wszystkie składniki były dokładnie pokryte marynatą. Przykrywamy za pomocą folii spożywczej i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Warto jednak pozostawić w niej składniki na przynajmniej 3-4 godziny, aby miały szansę zmięknąć, a smaki się przeniknąć.

Gotową sałatkę serwujemy posypaną orzechami włoskimi, cienkimi plasterkami parmezanu oraz pestkami granatu.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Czy karp to zdrowa ryba? Co zamiast karpia na wigilię?

Przekąska na zdrowe kości, dobrą pracę serca i odporność. Szkoda, że tak rzadko jemy

Hamuje apetyt, pomaga się skoncentrować. Wystarczy dodać ¼ łyżeczki do porannej kawy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki