Reklama
Reklama

Dodaj zamiast cukru do porannej kawy. Napój idealny dla cukrzyków i dbających o linię

Kawa towarzyszy większości z nas każdego dnia. Aby wzbogacić jej smak, ale także właściwości zdrowotne, niejednokrotnie wsypujemy do niej przyprawy, np. cynamon, pieprz cayenne, kardamon, imbir. Prawdziwym hitem natomiast jest dodatek oliwy z oliwek. Będziesz w szoku, jak to połączenie wpływa na poziom cukru i odchudzanie.

Zwykle ten pobudzający napój wzbogacamy o cukier, smakowe syropy lub przyprawy. Z tego powodu połączenie kawy z oliwą z oliwek wydaje się dziwne i nietypowe. Okazuje się, że ma ono wyjątkowy wpływ na zdrowie.

Kawa i oliwa z oliwek - połączenie idealne

Mieszanka kawy z oliwą z oliwek to połączenie dwóch bardzo zdrowych produktów. Napój z nietypowym dodatkiem klasycznie zadziała pobudzająco, wesprze koncentrację i usprawni pracę mózgu. Regularne przyjmowanie oliwy dodatkowo poprawi pamięć i ułatwi uczenie się nowych rzeczy.

Kawa z oliwą z oliwek to też antyoksydacyjna bomba. Składniki dostarczają związków przeciwutleniających, które neutralizują działanie wolnych rodników. Dzięki temu zmniejszą ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i wpłyną przeciwzapalnie na organizm. Antyoksydanty spowolnią procesy przedwczesnego starzenia się zarówno od zewnątrz, jak i od wewnątrz, opóźniając wystąpienie chorób neurodegeneracyjnych, czyli m.in. Parkinsona czy Alzheimera.

Co więcej, regularne picie kawy z oliwą z oliwek pomoże w uregulowaniu poziomu cukru we krwi. Oba składniki zalecane są osobom cierpiącym na cukrzycę, a ich mieszanka to prawdziwe remedium na chorobę. Napój może również zapobiec rozwinięciu się cukrzycy typu drugiego. Ponadto obniżony zostanie poziom "złego" cholesterolu LDL i ciśnienia tętniczego.

Poranne przyjmowanie kawy z oliwą z oliwek znacząco pobudzi trawienie. Metabolizm zostanie przyspieszony, co wesprze spalanie tłuszczu. Tym samym napój pobudzający odchudzi i pomoże pozbyć się zbędnych kilogramów.

Jak przyrządzić kawę z oliwą z oliwek?

Zrobienie kawy z oliwą z oliwek jest banalnie proste, a napój działa cuda. Odkąd piję go codziennie, rano czuję się znacznie lepiej, jestem bardziej wypoczęta, a kilogramy lecą w dół jak szalone. Do tego znacznej poprawie uległy moje wyniki badań.

Wystarczy, że do swojej ulubionej, lekko przestudzonej kawy dodasz łyżkę oliwy z oliwek. Pamiętaj, żeby nie dosypywać do niej cukru, gdyż wówczas straci swoje właściwości obniżające poziom glukozy we krwi. Możesz ją za to urozmaicić mlekiem, cynamonem, kakao lub kardamonem.

Kawa z oliwą z oliwek jest zdrowa, ale nie należy z nią przesadzać. Dziennie dorosła osoba może spożyć maksymalnie około 400 mg kofeiny, co przekłada się na od 3 do 4 filiżanek napoju. Mieszanka jest wyjątkowo kaloryczna, więc pita w zbyt dużych ilościach może przynieść odwrotny efekt i zacznie tuczyć. Optymalną ilością będzie zatem jedna filiżanka kawy z oliwą pita z rana.

Z przyjmowania kawy z oliwą powinny zrezygnować osoby cierpiące na choroby trzustki czy zapalenie pęcherzyka żółciowego. Napój może nasilać objawy chorób i pogarszać stan pacjenta.

Źródło: medonet.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsze na odchudzanie. Co można jeść na diecie odchudzającej, a czego unikać?

Piję zamiast kawy. Trzymam linię i mam dużo energii przez cały dzień

Sycąca, ale dietetyczna zupa z pulpetami. Kilogramy polecą w dół

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje | dieta