Reklama
Reklama

Niedoceniane owoce mocy. Na serce działają zbawiennie, cukrzycy powinni jeść regularnie

Ten mały, ale wartościowy owoc od wieków cieszy się popularnością w kuchniach na całym świecie. Zwykle znamy żurawinę w formie suszonej. Okazuje się, że ta świeża również może sprawdzić się, w naszej diecie. Poznaj jej właściwości i przekonaj się, kto powinien ją jeść.

Żurawina, zarówno suszona, jak i świeża, zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych. Poznaj jej właściwości i dowiedz się, jak możesz włączyć ją do swojego jadłospisu.

Czy świeża żurawina jest zdrowa?

Żurawina polecana jest głównie przy schorzeniach układu moczowego. Łagodzi ich obawy i pomaga szybciej się z nimi uporać. Wynika to z zawartości związków roślinnych, proantocyjanidyn, które zapobiegają przyleganiu bakterii do ścian pęcherza moczowego. Żurawina ma jednak szereg innych cennych składników odżywczych, o których nie można zapominać.

Owoce te mają niski indeks glikemiczny, a ich przyjmowanie może poprawić wrażliwość na insulinę oraz obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Z tego powodu polecana jest cukrzykom oraz osobom cierpiącym na insulinooporność. Wspomaga również zdrowie układu krwionośnego.

Spora zawartość antyoksydantów również wspiera zdrowie serca. Dodatkowo neutralizuje działanie wolnych rodników, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krwionośnego i nowotwory.

Żurawina pomoże zadbać o układ pokarmowy. Wynika to  z jej właściwości przeciwzapalnych i wspomagających trawienie. Błonnik, który w niej znajdziemy, poprawia perystaltykę jelit i eliminuje problem zaparć.

Na żurawinę powinny uważać głównie osoby, które mają skłonność do powstawania kamieni nerkowych. Zawiera szczawiany, które przyczyniają się do ich formowania. Dodatkowo mogą podrażniać żołądek, przez co osoby cierpiące na nadkwasotę żołądka powinny zachować ostrożność podczas przyjmowania owoców.

Sprawdź także: Najlepsze na odchudzanie. Co można jeść na diecie odchudzającej, a czego unikać?

Żurawina świeża a suszona. Czym się różnią?

Żurawina suszona i świeża różni się procesem przygotowania, a co za tym idzie właściwościami odżywczymi oraz smakiem.

Świeża żurawina to owoce, które zostały zebrane prosto z krzewów. W smaku są ostre, mocno cierpkie i kwaskowate. Mają jednak więcej witamin niż ich suszone odpowiedniki. Przewyższają je przede wszystkim zawartością witaminy C. Ich zaletą jest mniejsza ilość kalorii, która wynika z większej zawartości wody.

Suszona żurawina charakteryzuje się podobną zawartością błonnika, antyoksydantów oraz większości witamin i minerałów. Należy jednak zwrócić uwagę na ilość cukru oraz kalorii. Może się okazać, że suszone owoce nie będą odpowiadały osobom na dietach odchudzających. Co więcej, w suszonej żurawinie producenci umieszczają dodatkowo substancje słodzące, aby poprawić smak owoców. Warto na nie uważać i czytać skład danego produktu, zanim go kupimy.

Zastosowanie żurawiny w kuchni

Ze względu na swoją wszechstronność, świeża żurawina sprawdzi się w naszej kuchni. Przez swój intensywnie kwaśny smak wiele osób decyduje się dodawać ją do dań wytrawnych. Idealnie pasuje w formie aromatycznego sosu do mięs i wędlin. Jeśli wolimy desery i słodycze, możemy przygotować z niej sok, konfiturę, a nawet domową nalewkę.

Świeżą żurawinę dostaniemy często na targach i bazarach, szczególnie w okresie jesiennym, kiedy jest zbierana. W sezonie często znajdziemy ją w ofercie większych supermarketów.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Te jajka są najlepsze dla małych dzieci, seniorów i alergików. Mają cztery razy więcej karotenu niż kurze

Chude, pełne białka i zdrowsze od drobiu. Na szlacheckich stołach nigdy go nie brakowało

Jedz, gdy chcesz zrzucić kilogramy i nabrać odporności. "Smocze oko" to kopalnia witaminy C i potasu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki | owoce