Mało kalorii, zero ości, dużo kwasów omega-3. Znacznie lepsza od karpia na wigilię
Tuńczyka najczęściej jemy z puszki, zanurzonego w sosie własnym lub oleju. Warto jednak docenić go również w wersji surowej. Okazuje się, że ryba ta jest niezwykle zdrowa, a w formie steku pyszna i elegancka. Idealnie nadaje się na wigilijną kolację. Pokazujemy, w jaki sposób można ją przyrządzić, aby zachwycić swoich gości.
Tuńczyka doceniamy najczęściej za uniwersalność w kuchni oraz pyszny smak. Warto jednak przyjrzeć się jego właściwościom zdrowotnym. Jest to cenne mięso, które może dostarczyć nam wielu wartości odżywczych.
Tuńczyk to rodzaj dużej ryby morskiej, do której zalicza się kilkanaście gatunków. Jednym z największych jest tuńczyk błękitnopłetwy - jego waga może osiągać do 700 kg. Jego mięso jest pyszne, tłuste, ale bardzo drogie. W konserwach rybnych znajduje się z kolei tuńczyk biały lub tuńczyk bonito. To mniejsze gatunki ryby, a ich zaletą jest to, że kryją w sobie mniejsze ilości rtęci niż większe odmiany.
Tuńczyki są bardzo szybkie i potrafią pływać z prędkością do 75 km/h, przez co są trudne do złapania. Ich mięso jest niezwykle cenne nie tylko ze względu na smak oraz strukturę, ale także zawartość składników odżywczych. Znajdziemy w nich białko, zdrowe tłuszcze, kwasy omega-3, minerały oraz witaminy. Co więcej, mimo wysokiej zawartości zdrowych tłuszczy, są niskokaloryczne. W 100 g surowego tuńczyka znajdziemy jedynie ok. 109 kcal.
Tuńczyk nie zawiera dużo tłuszczu. Ma jednak mnóstwo cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasy omega-3 (EPA i DHA). Są one ważne dla zdrowia całego organizmu. Wpływają pozytywnie na serce, ze względu na to, że obniżają poziom złego cholesterolu. Zmniejszą ryzyko wystąpienia w przyszłości chorób serca, udaru mózgu oraz niektórych rodzajów nowotworów. Redukują stany zapalne w organizmie, wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego i poprawiają pamięć oraz koncentrację.
W składzie tuńczyka znajdziemy sporą zawartość witaminy D. Jest ona ważna dla funkcjonowania układu odpornościowego. Wspiera również zdrowie kości. Z kolei witaminy z grupy B, pomagają w produkcji czerwonych krwinek, wspierają prawidłowy metabolizm oraz funkcjonowanie układu nerwowego. Tuńczyk zawiera również witaminę A, która korzystnie wpływa na narząd wzroku oraz zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci.
W tuńczyku znajdziemy także cenne minerały. Jednym z nich jest selen, który jest bardzo ważny dla prawidłowej pracy tarczycy. Dodatkowo działa jako silny przeciwutleniacz, dzięki czemu spowalnia proces starzenia się organizmu oraz chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. W rybie jest również magnez, fosfor i potas, które wspierają prawidłową pracę mięśni i serca.
W sklepach możemy dostać surowego tuńczyka w formie świeżej lub mrożonej. Warto go wybrać, jeśli lubimy rybę o delikatnym smaku oraz mięsie. Smażony sprawdzi się idealnie na wigilijny stół, ze względu na elegancki wygląd oraz szlachetny smak.
Jednym z najlepszych sposobów na przygotowanie surowego tuńczyka są steki. To proste danie, które dzięki użyciu składników o wysokiej jakości będzie niezwykle efektowne. Do ich przygotowania potrzebna będzie nam polędwica z tuńczyka. Ważne, aby była świeża i miała intensywny, czerwono-bordowy kolor. Należy pokroić ją na grube plastry, a następnie zanurzyć w marynacie.
Do przygotowania najprostszej marynaty potrzebować będziemy oliwy, soku z cytryny oraz soli i pieprzu. Tuńczyk powinien spędzić w niej przynajmniej godzinę. Po tym czasie można go smażyć.
Smażenie steków z tuńczyka jest bardzo szybkie. Ryba potrzebuje dwóch minut z każdej strony. Powinna być ładnie przyrumieniona na zewnątrz, ale prawie surowa w środku. W ten sposób je mięso pozostanie delikatne i pyszne.
Źródło: terazgotuje.pl, vitapedia.pl
Zobacz też:
Można zjeść dwie łyżki dziennie. Daje poczucie sytości, buduje i poprawia pamięć odporność
Ma lekko orzechowy smak i ziarnistą konsystencję. Mało znana kasza na dobre trawienie i dużo energii
Nazywany jest czarną śliwką. Superowoc na cukrzycę, dobre trawienie i odporność