Reklama
Reklama

Mięso zdrowsze od wołowiny i wieprzowiny. Łatwo kupić, ale mało kto się decyduje

Cielęcina to jedno z najdelikatniejszych i najsmaczniejszych mięs, jakie możemy dostać w sklepie. Charakteryzuje się nie tylko unikatowym aromatem, ale również cennymi właściwościami zdrowotnymi, dzięki którym wspiera nasze zdrowie oraz właściwe funkcjonowanie organizmu. Podpowiadamy, w jaki sposób możesz ją przygotować, jeśli zdecydujesz się na wprowadzenie jej do swojej diety. Przekonaj się, dlaczego warto to zrobić.

Za cielęcinę zwykle uznaje się mięso pochodzące od zwierzęcia, którego masa przed ubojem nie przekraczała 300 kg. To mięso czerwone, które wyróżnia się delikatnością oraz smakiem. Jest lekkostrawne i ma jasnoróżowy kolor, zawiera także mniej tłuszczu niż inne gatunki mięs. Dzięki temu wyróżnia się swoimi właściwościami zdrowotnymi.

Dlaczego warto jeść cielęcinę?

Cielęcina to zdrowe mięso, które kryje w sobie wiele związków odżywczych. Dzięki nim wspiera nasz organizm poprzez dostarczanie mu najpotrzebniejszych składników. W mięsie znajdziemy przede wszystkim sporą ilość dobrze przyswajalnego białka. W 100 g znajduje się aż 20-24 g białka. Dodatkowo zawiera składniki mineralne, jak cynk, potas, wapń, żelazo, magnez, sód czy fosfor, a także witaminy z grupy B.

Cielęcina zawiera też kwas linolowy CLA. Jest to rodzaj tłuszczu o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Jego spożycie pomaga przyspieszyć redukcję tkanki tłuszczowej, poprawia mineralizację kości oraz działa bakteriobójczo i przeciwutleniająco. Tym samym opóźnia proces starzenia się organizmu, eliminuje szkodliwe działanie wolnych rodników oraz zapobiega rozwojowi wielu chorób, jak miażdżyca czy cukrzyca typu B.

Z kolei zawartość witamin z grupy B, takich jak tiamina, ryboflawina czy niacyna wspierają prawidłową pracę serca oraz układ krążenia, mają pozytywny wpływ na działanie mózgu oraz układu nerwowego, a także skóry i błon śluzowych.

W mięsie cielęcym znajdziemy też sporą dawkę żelaza, które jest szczególnie ważne dla osób cierpiących na anemię. Dodatkowo duża ilość kolagenu, która kryje się w cielęcinie, ma pozytywny wpływ na rozwój tkanki kostnej u dzieci oraz na kości i stawy u osób starszych.

Zobacz także: Niska zawartość tłuszczu i ogrom dobrego białka. Wciąż nie doceniamy tego zdrowego mięsa

Ile kosztuje cielęcina?

Należy raczej do drogich mięs, przez co wiele osób rzadko ją wybiera. Jednak jej unikatowy smak oraz mnóstwo właściwości zdrowotnych sprawia, że warto dodać ją do naszego jadłospisu. Kilogram mięsa cielęcego, w zależności od dostawcy oraz jakości, może kosztować od 50 do 100 zł. W niektórych przypadkach jego ceny mogą nawet sięgać 150 zł za kilogram. Mniej zapłacimy za kości oraz podroby. Kilogram wątroby, serc czy płuc cielęcych kosztuje od 20 do 60 zł.

Znajdziemy ją w sklepach mięsnych i supermarketach. Duży wybór oraz atrakcyjne ceny zapewniają również sklepy internetowe. Zanim jednak kupimy cielęcinę, upewnijmy się, że pochodzi ona od wiarygodnego dostawcy i posiada odpowiednie certyfikaty, które potwierdzą jej wysoką jakość.

Jak przyrządzić cielęcinę?

Cielęcina jest delikatnym mięsem, która wymaga odpowiedniego przygotowania, aby wydobyć z niego pełnię smaku. Należy pamiętać, że mięso to szybko staje się suche podczas zbyt długiej obróbki. Z tego powodu należy uważać, aby go nie przeciągnąć.

Przed upieczeniem czy grillowaniem cielęcinę warto zamarynować. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że mięso będzie soczyste i będzie miało głębszy smak. Można do tego użyć oliwy z oliwek, czosnku, ulubionych ziół, soku z cytryny czy octu balsamicznego.

Jeśli smażymy cielęcinę, musimy zachować dużą ostrożność. Wystarczy krótkie smażenie na małym lub średnim ogniu, trwające ok. 2-4 minuty z każdej strony, aby uzyskać miękki i soczysty kawałek mięsa. W piekarniku często wystarczy 25-40 minut, w zależności od wielkości formy, w jakiej pieczemy cielęcinę. Bardzo ważny dla tego rodzaju mięsa jest odpoczynek. Warto dać mu ok. 5-10 minut, aby soki w nim zawarte równomiernie się rozprowadziły. Dopiero po tym czasie kroimy mięso.

Cielęcina doskonale smakuje z warzywami, zwłaszcza takimi, które nabierają mnóstwo smaku podczas duszenia. Warto łączyć ją z cebulą, selerem, marchewką czy ziemniakami. Nie tylko zapewnią jej dodatkowy aromat, ale także pomogą utrzymać właściwą wilgotność mięsa.

Źródło: terazgotuje.pl, kobieta.interia.pl

Zobacz też:

W sam raz dla kobiet w menopauzie i cukrzyków. Gdy dodasz do niej chili, kilogramy poleca jak z górki

Owoc z soczystym i wybornym miąższem. Lekarstwo na zdrowe oczy, kości i wysoki cukier

Na dworskich stołach podawano jako "zimowe szparagi". Zapomnieliśmy o tym zdrowym zamienniku ziemniaka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: mięso | zdrowie