Reklama
Reklama

Mnóstwo potasu, wapnia, witaminy C i wyjątkowo pachnie. Łatwo pomylić z mandarynką

Klementynki to owoce, które wraz z pozostałymi cytrusami pojawiają się zimą w supermarketach. Krzyżówka mandarynki i pomarańczy jest nie tylko smakowita, ale kryje w sobie unikatowe cechy, które sprawią, że docenisz ją w kuchni. Przekonaj się, jakimi właściwościami charakteryzuje się klementynka i jak ją rozpoznać.

Klementynki to drobne, słodkie cytrusy, które łatwo pomylić z mandarynkami. Mają jednak pewne cechy, dzięki którym się wyróżniają. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć je do swojej diety.

Klementynka — skarbnica potasu i wapnia

Klementynki to błyszczące, okrągłe owoce, które kolorem i kształtem mogą przypominać mandarynkę. Pochodzą z Algierii, a ich nazwa pochodzi od misjonarza Marie-Clément Rodier, który jako pierwszy je uzyskał poprzez skrzyżowanie pomarańczy i mandarynki. Mają słodki smak, a ich niepodważalną zaletą jest brak pestek. Klementynki łatwo się obiera, a ich delikatna struktura sprawia, że są smaczniejsze od innych cytrusów i idealnie sprawdzą się do wypieków i deserów. 

W klementynkach znajdziemy dodatkowo mnóstwo cennych składników odżywczych. Zawierają witaminę A, C witaminy z grupy B oraz minerały jak cynk, mangan, potas, wapń, żelazo, magnez czy sód. Dodatkowo są świetnym źródłem błonnika, jako że mają w sobie sporo pektyn. Dzięki zawartości tego rozpuszczalnego błonnika zwiększają uczucie sytości po posiłku i stymulują prawidłową pracę jelit.

Zobacz także: Jest cztery razy zdrowsza od zwykłej kaszy gryczanej. Obniża cholesterol, wspiera serce i odporność

Dlaczego warto jeść klementynki?

Klementynki to zdrowe i niskokaloryczne źródło energii. Kryją w sobie naturalne cukry oraz wodę, przez skutecznie gaszą pragnienie oraz dodają energii. Są idealną słodką przekąską dla osób dbających o linię.

Klementynki charakteryzują się właściwościami zdrowotnymi, dzięki którym wspierają praktycznie cały organizm i poprawiają nasze samopoczucie. Przede wszystkim warto wspomnieć o pozytywnym wpływie owoców na serce i układ krążenia. Ze względu na zawartość potasu, flawonoidów i błonnika klementynki pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu. Ich spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.

W owocach znajdziemy też wapń w towarzystwie witaminy C, która sprzyja jego wchłanianiu. Dzięki niemu dbamy o zdrowie kości i zębów, poprzez utrzymanie ich prawidłowej gęstości oraz wytrzymałości. Wapń odgrywa także ważną rolę w funkcjonowaniu mięśni — jest niezbędny do prawidłowego skurczu mięśni, a jego brak może prowadzić do skurczów czy osłabienia mięśniowego.

Zawartość antyoksydantów i witaminy C sprawia, że klementynki mają także pozytywny wpływ na kondycję skóry. Pozytywnie wpływają na jej elastyczność i zdrowy wygląd. Sprzyjają jej regeneracji oraz zapobiegają szybkiemu starzeniu się skóry.

Klementynka a mandarynka. Jak je rozpoznać?

Klementynki dość często są mylone z mandarynkami. Różnice między nimi są dość subtelne, przez co często możemy nawet nie wiedzieć, z którym owocem mamy do czynienia.

Na początku warto zwrócić uwagę na kształt. Mandarynki są większe, a ich kształt jest bardziej spłaszczony. Mają grubszą skórkę, której usunięcie jest trudniejsze. Klementynki są mniejsze i bardziej okrągłe, a ich skórka jest błyszcząca, cienka i łatwa do usunięcia.

Kolejnym znakiem są pestki. Mandarynki mogą kryć ich całkiem sporo. Z kolei klementynki ich w sobie nie mają. W smaku klementynki są o wiele bardziej soczyste i słodkie. Mandarynki mogą mieć kwaskowaty smak.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Można zjeść dwie łyżki dziennie. Daje poczucie sytości, buduje i poprawia pamięć odporność

Ma lekko orzechowy smak i ziarnistą konsystencję. Mało znana kasza na dobre trawienie i dużo energii

Nazywany jest czarną śliwką. Superowoc na cukrzycę, dobre trawienie i odporność

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | owoce