Reklama
Reklama

Mnóstwo potasu, wapnia, witaminy C i wyjątkowo pachnie. Łatwo pomylić z mandarynką

Klementynki to owoce, które wraz z pozostałymi cytrusami pojawiają się zimą w supermarketach. Krzyżówka mandarynki i pomarańczy jest nie tylko smakowita, ale kryje w sobie unikatowe cechy, które sprawią, że docenisz ją w kuchni. Przekonaj się, jakimi właściwościami charakteryzuje się klementynka i jak ją rozpoznać.

Klementynki to drobne, słodkie cytrusy, które łatwo pomylić z mandarynkami. Mają jednak pewne cechy, dzięki którym się wyróżniają. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć je do swojej diety.

Klementynka — skarbnica potasu i wapnia

Klementynki to błyszczące, okrągłe owoce, które kolorem i kształtem mogą przypominać mandarynkę. Pochodzą z Algierii, a ich nazwa pochodzi od misjonarza Marie-Clément Rodier, który jako pierwszy je uzyskał poprzez skrzyżowanie pomarańczy i mandarynki. Mają słodki smak, a ich niepodważalną zaletą jest brak pestek. Klementynki łatwo się obiera, a ich delikatna struktura sprawia, że są smaczniejsze od innych cytrusów i idealnie sprawdzą się do wypieków i deserów. 

W klementynkach znajdziemy dodatkowo mnóstwo cennych składników odżywczych. Zawierają witaminę A, C witaminy z grupy B oraz minerały jak cynk, mangan, potas, wapń, żelazo, magnez czy sód. Dodatkowo są świetnym źródłem błonnika, jako że mają w sobie sporo pektyn. Dzięki zawartości tego rozpuszczalnego błonnika zwiększają uczucie sytości po posiłku i stymulują prawidłową pracę jelit.

Zobacz także: Jest cztery razy zdrowsza od zwykłej kaszy gryczanej. Obniża cholesterol, wspiera serce i odporność

Dlaczego warto jeść klementynki?

Klementynki to zdrowe i niskokaloryczne źródło energii. Kryją w sobie naturalne cukry oraz wodę, przez skutecznie gaszą pragnienie oraz dodają energii. Są idealną słodką przekąską dla osób dbających o linię.

Klementynki charakteryzują się właściwościami zdrowotnymi, dzięki którym wspierają praktycznie cały organizm i poprawiają nasze samopoczucie. Przede wszystkim warto wspomnieć o pozytywnym wpływie owoców na serce i układ krążenia. Ze względu na zawartość potasu, flawonoidów i błonnika klementynki pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu. Ich spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.

W owocach znajdziemy też wapń w towarzystwie witaminy C, która sprzyja jego wchłanianiu. Dzięki niemu dbamy o zdrowie kości i zębów, poprzez utrzymanie ich prawidłowej gęstości oraz wytrzymałości. Wapń odgrywa także ważną rolę w funkcjonowaniu mięśni — jest niezbędny do prawidłowego skurczu mięśni, a jego brak może prowadzić do skurczów czy osłabienia mięśniowego.

Zawartość antyoksydantów i witaminy C sprawia, że klementynki mają także pozytywny wpływ na kondycję skóry. Pozytywnie wpływają na jej elastyczność i zdrowy wygląd. Sprzyjają jej regeneracji oraz zapobiegają szybkiemu starzeniu się skóry.

Klementynka a mandarynka. Jak je rozpoznać?

Klementynki dość często są mylone z mandarynkami. Różnice między nimi są dość subtelne, przez co często możemy nawet nie wiedzieć, z którym owocem mamy do czynienia.

Na początku warto zwrócić uwagę na kształt. Mandarynki są większe, a ich kształt jest bardziej spłaszczony. Mają grubszą skórkę, której usunięcie jest trudniejsze. Klementynki są mniejsze i bardziej okrągłe, a ich skórka jest błyszcząca, cienka i łatwa do usunięcia.

Kolejnym znakiem są pestki. Mandarynki mogą kryć ich całkiem sporo. Z kolei klementynki ich w sobie nie mają. W smaku klementynki są o wiele bardziej soczyste i słodkie. Mandarynki mogą mieć kwaskowaty smak.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Czerwony owoc na wysoki cukier i ciśnienie. Działa jak miód na serce seniorów

Stosuj zamiast cukru lub słodzików. Ma mało kalorii, zmniejsza apetyt

Zdrowy napój na odchudzanie, ma tylko trzy składniki. Pij codziennie, metabolizm przyspieszy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | owoce